25 Nisan 2024 Perşembe

Buldan: Meclisi de siyaseti de iktidara bırakmayacağız

Haftalık Meclis Grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, tekçiliği ve tekleştirmeyi bu topraklardan mutlaka sileceklerini kaydetti. Buldan, Kürt halkının güçlü iradesiyle bu topraklarda güçlü demokrasinin de onurlu barışın da gerçek adaletin de gerçekleşeceğini belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP'nin haftalık Meclis Grup toplantısında güncel gelişmeleri değerlendirdi. Grup toplantısına hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek için uzun süredir adalet nöbeti tutan Barış Anneleri, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz ile çok sayıda kişi katıldı.

Buldan, müzisyen Onur Şener'i katledenlerin en ağır cezayı alması için yargı sürecinin takipçisi olacakalarını kaydetti. Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel'in katledilmesine tepki gösteren Buldan, "Tam da sansür yasası öncesi bir kadın gazeteciyi katledenleri şiddetle ve nefretle kınıyorum" dedi. 

Sokakları faşizme terk etmediklerin, Meclis'i siyaseti de iktidara bırakmayacaklarını söyleyen Buldan, "Son 9 ayda en az 63 mahpus cezaevlerinde yaşamını yitirdi. 63 yaşamı, 63 hikayeyi bizden kopardılar. Hepsini bir kez daha saygıyla ve minnetle anıyorum. Aralarında ağır hastalıklara rağmen tedavi ve tahliye edilmeyen de vardı, işkenceyle öldürüldüğü iddia edilen de, işkencelere dayanamayıp şüpheli şekilde intihar ettiği iddia edilen de... Garibe Gezer, Ferhan Yılmaz, Bazo Yılmaz, Abdulrezzak Şuyur, Halil Güneş, Vedat Erkmen, Bangin Muhammet ve diğerleri eğer bu ülkede gerçek bir adalet olsaydı şu an yaşıyor olacaklardı. İşte bu yüzden adalet hava kadar, su kadar önemlidir. Ve bu yüzden annelerin mücadelesi yaşam mücadelesidir" dedi. 

Hapishanelerde 604'ü ağır bin 605 hasta tutsak olduğunu belirten Buldan, "Birçoğu cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyecek durumdadır. Aysel Tuğluk arkadaşımız bunlardan sadece biridir. Durumu acil olan hasta tutsakların tahliyeleri ATK'nin hukuk dışı raporları ile her gün engellenmektedir. İktidara ve kurumlarına yaşatma yükümlülüğünü buradan bir kez daha yüksek sesle hatırlatıyoruz. Her defasında da hatırlatmaya devam edeceğiz. İnsani ve hukuki acil çözümler bulunması için başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkili tüm kurumları derhal göreve çağırıyoruz. Cezaevlerinde ölümler yaşanırken siyaset başka neyi konuşabilir, siyaset başka neyi tartışabilir anlamakta zorluk çekiyoruz. Parlamento ve siyaset, bu annelerin adalet feryadına kesinlikle kayıtsız kalamaz, kalmamalıdır" dedi.

İmralı'da başlayan ve tüm ülkeye yayılan tecride dikkat çeken Buldan, iktidarın bir yönetim sistemi haline getirdikleri tecritle sadece hukuksuzluğu ve adaletsizliği değil, herkesin canını yakan savaş-çatışma-şiddet sarmalını da büyüttüğünü belirtti.

İran'da ahlak polisinin işkencede katlettiği Jina Mahsa Amini için dalga dalga yayılan direnişi selamlayan Buldan, kadınların 2023'ü kesinlikle belirleyeceğini söyledi. "Onay vermediğimiz hiçbir düzen bu ülkede asla başaramayacaktır. Biz kadınlar başaracağız. Jin Jîyan Azadî sloganını tüm dünyada dalgalandıracağız" diyen Buldan, tekçiliği ve tekleştirmeyi bu topraklardan mutlaka sileceklerini vurguladı.  

Kürt halkının güçlü iradesiyle bu topraklarda güçlü demokrasinin de onurlu barışın da gerçek adaletin de dönemini başlatacaklarını dile getiren Buldan, "Haziranlar yakındır! Zafer yakındır! Yolunuz ve yolumuz açık olsun! Hızır hepimizin yardımcısı olsun" dedi.