3 Mayıs 2024 Cuma

Buldan: Kadınlar HDP'de başardığını yaşamın her alanında başaracaktır

HDP Kadın Meclisi, "Yerel Yönetimlerde Kadın" konulu toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konulan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, "Kadınlar olarak mutlaka ortak hareket etmeliyiz ve kadın ittifakının kazanımlarını korumalıyız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Taksim'deki Hill Hotel'de "Yerel Yönetimlerde Kadın" konulu yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri Züleyha Gülüm ile Diren Dirayet Taşdemir katıldı.

'HDP KADINLARIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ ALANIDIR'
Toplantı öncesi konuşan Buldan, HDP'nin bir kadın partisi olduğunu vurgulayarak, "Erkeğin vicdanına hapsedilmek istenen kadınlar partimizle siyasette yer alıyor ve özgürlük mücadelesini örgütlüyor. Her şeyden önce, HDP kadınların özgürlük mücadelesi alanıdır, sömürüden kurtulmanın umududur" dedi.

'KADINLARA RAĞMEN DEĞİL, KADINLARLA YOL ALAN TEK PARTİYİZ'
Kadın özgürlüğünün, bütün özgürlüklerin temeli olduğuna işaret eden Buldan, "Kadın hareketinin birikiminden beslenen, 'kadınlara rağmen' değil kadınlarla yol alan tek partiyiz" dedi ve şöyle konuştu: "Kadınların eşit temsili sağlanmadan hiçbir anlamda gerçek çözüme ulaşılmayacağını biliyoruz. Bugünden itibariyle HDP'nin yerel yapılardan, merkezi yönetimlerine eşit kadın temsiliyetini zaruriyet olarak gördük ve parti normlarımızı bu şekilde düzenledik."

2004'te yerel yönetim seçimlerinde deklare edilen eşbaşkanlık sisteminin yüksek oy oranlarıyla halkın onayını aldığını söyleyen Buldan, "Eşbaşkanlık sistemimiz böylece toplumsal meşrutiyet elde etmiştir. Diğer partiler parmak sayısı kadar kadın aday gösterirken, biz kadınlara geniş bir alan açılmasını sağladık" ifadesini kullandı.

Eşbaşkanlık ile yönetilen belediyelerde kadın haklarını koruyacak kurumlar oluşturulduğunu hatırlatan Buldan, "Yıllardır süregelen erkek egemen çoğunluğu ciddi anlamda kırdık ve öncü bir yol oynadık ama ilan edilen OHAL'le birlikte kadınlara yönelik uzun yılların birikimiyle kurulan kurumlar kapatılmış durumda. Kayyum darbesiyle kadın merkezlerimizin bulunduğu il ve ilçelerde, kadın mücadelesi ekseninde geliştirdiğimiz hizmetler de bitirilmiştir" diye belirtti.

'HÜKUMET 'DEVLET GÜCÜYLE' SİYASİ ŞİDDET GERÇEKLEŞTİRMEKTEDİR'
Buldan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne az bir zaman kaldığına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kadına yönelik şiddetin ağır bir şekilde yaşandığı ülkemizde, kadınların kazanımlarına da siyasal şiddet uygulanmaktadır. Bizzat hükumet tarafından devlet gücü kullanılarak bu şiddet gerçekleştirilmektedir. Siyasi operasyonlar, 4 Kasım darbesi ve OHAL'le beraber kadının siyaset hakkına yapılan saldırılar devlet şiddetidir. Saldırıların merkezinde uzun soluklu kadın mücadelesinin kazanımı olan eş başkanlık sistemidir. Erkekliği esas olan hükumet, eril sistemi her yere yayma gayreti içerisindedir."

'YEREL YÖNETİMLER 'KADINSIZLAŞTIRILMAYA' ÇALIŞILMAKTADIR'
HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın görev başındayken siyasi darbeyle gözaltına alındığının altını çizen Buldan, ismini sayamayacağı kadar yüzlerce kadın seçilmiş ve çalışanlarının hala tutuklu olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti: "Son süreçte belediye, il ve ilçe eşbaşkanlarımız gözaltına alınmış, bir kısmı tutuklanmıştır. Bu yönelimlerle yerel yönetimler 'kadınsızlaştırılmaya' çalışılmaktadır."

'YAPILANLAR ALENEN KADIN SİYASETİNE DARBEDİR'
2013 yılında demokratikleşme paketiyle eşbaşkanlık modelinin yasallaştığını hatırlatan Buldan, modelin ülkede ilk olduğunu ve kadınlar için vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak şunları belirtti: "Yapılanlar alenen kadın siyasetine darbedir. Kadınların siyasi tercihi, iradesi cunta yöntemleriyle gasp edilmiştir. Kayyumların izledikleri politikalar halk düşmanı olmakla beraber tam anlamıyla da kadın düşmanıdır. Görev başına gelir gelmez ilk icraatları kadın kurumlarını topyekun kapatmak olmuştur. Kayyumlar tarafından yapılan vurgunlar, kamu varlıklarının yağma edilmesi gibi kadınların geleceğinden de çalmıştır."

Buldan, kadınların HDP'de başardığını, siyasette ve yaşamın her alanında başaracağını söyledi ve "Kadınlar olarak mutlaka ortak hareket etmeliyiz ve kadın ittifakının kazanımlarını korumalıyız" diye kaydetti.

Buldan'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam ediyor.