24 Nisan 2024 Çarşamba

Buldan İstanbul'dan seslendi: Berkinlerin hayal ettiği ülkeyi yaratacağız

HDP, seçim çalışmaları kapsamında İstanbul'da Bakırköy Halk Pazarı'nda yüz binlerce kişinin katılımıyla miting düzenledi. HDP Eş Genel Başkanı Buldan, ?Varlığımız barışa ve ortak geleceğimize armağan olsun. Biz Denizlere, Mahirlere söz verdik; Mazlumlara söz verdik; Berkin Elvanların hayal ettiği bir ülkeyi yaratacağız; Ali İsmail'in, Uğur Kaymaz'ın, Ceylan Önkol'un hayal ettiği bir ülkeyi hep birlikte yaratacağız" dedi. Demirtaş'ın konuşması alandaki kitle tarafından coşkuyla dinlendi.
Senle Değişir diyen yüz binlerce kişi, HDP'nin büyük İstanbul mitinginde buluştu. Bakırköy pazar alanını dolduran kitle, tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasını büyük coşkuyla karşıladı. Sloganların, zılgıtların susmadığı alandan “Bir oy HDP'ye bir oy Demirtaş'a” mesajı verildi.
 
Halkların Demokratik Partisi'nin Büyük İstanbul Mitingi, Bakırköy pazar alanında yapıldı. Kentin dört bir yanından gelen ve miting alanına sığmayan yüz binler, sık sık "HDP umuttur umut dimdik ayakta", "Direne direne kazanacağız", "Hak hukuk adalet HDP ile gelecek”, “Selo Başkan”, "Selocan'a özgürlük, oylar HDP'ye" sloganlarını attı. HDP flamaları ile süslenen alanda Selahattin Demirtaş'ın posterleri taşındı. Cumhubaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın TRT'deki konuşması canlı olarak miting alanında yayınlandığı sırada kitlenin coşkusu doruğa ulaştı. 
 
Kürsüden Gezi şehitlerinin isimleri sayılarak anıldı, 15-16 Haziran büyük işçi direnişi yıl dönümünde selamlandı. Vedat Türkali'nin görüntüsü eşliğinde çalınan “Bekle Bizi İstanbul” şarkısı alanda büyük coşku yarattı. 
 
Gençlerin katılımı dikkat çekti. Alanda kurulan müşahitlik standına partililer isimlerini yazdırdı.
 
Mitinge HDP İstanbul milletvekili ve adaylarının yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, HDP MYK üyeleri, SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran, ESP MYK üyesi Şahin Tümüklü, DBP İstanbul İl Başkanları Ali Rıza Bilgili ve Emine Toynak, TJA aktivistleri, SYKP Eşbaşkanı Ahmet Kaya ve MYK üyesi Gülseren Pusatlıoğlu, HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sedat Şenoğlu, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Eylem Tuncaeli ve Naci Sönmez, EMEP Genel Başkanı Selam Gürkan ve MYK üyesi Levent Tüzel, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, TİP'den Çayan Aydın, SODAP Sözcüsü Kezban Konukçu, KÖZ, Demokratik İslam Kongresi, Bir Adım Daha İnisiyatifi temsilcileri de katıldı.
 
Açılış konuşmasını yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, konuşmasın 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'ni selamlayarak konuşmasına başladı. “Yılmadınız, vazgeçmediniz akın akın geldiniz” diyen Demir, 24 Haziran günü sandık görevlileri ve müşahitlerin görev başında olacağını belirterek, ekledi: “Tek bir oyumuzun çalınmasına izin vermeyeceğiz.”
 
Demir'in konuşmasının ardından sahneye çıkan İstanbul milletvekili adayları kitleyi selamladı. Adaylar, coşkuyla karşılandı, dakikalarca alkışlandı.
 
Demir'in ardından adaylar konuşmaya başladı.
 
OYA ERSOY: YENİ BİR ÜLKEYİ KURMA VAKTİ
 
2. bölge 2. sıra milletvekili adayı Oya Ersoy, “Her türlü baskıya karşı barış, eşitlik, özgürlük için faşizme karşı omuz omuza mücadele edenler hoşgeldiniz” diye konuşmasına başladı.
 
Ersoy, şöyle devam etti: “Hiçbir şekilde çöküşünü engelleyemeyecek. O koltuğunu kaybettiğinde Türkiye halkları rahat bir nefes alacak. Siz onun kim olduğunu biliyorsunuz. O bize bütün bu yaşadıklarımızı yaşatandır. O yoksulluğumuzun sebebi, zulmün temelidir. Tek adam değil o adamdan bahsediyorum. Recep Tayyip Erdoğan'dan bahsediyorum. (Kitlenin yuhalaması üzerine) Yuhalamıyoruz, hesap soruyoruz.”
 
Geçen hafta hapishanede görüştüğü Demirtaş ve tutsak kadınların selamlarını ileten Ersoy, kadınların isimlerini tek tek sayarak, “biz kadınlar çok güçlü geliyoruz ve bütün oyunları bozacağız” dediklerini aktardı.
 
Ersoy, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sonları yaklaştı artık yeni bir ülkeyi kurmak üzere hazırlık yapma vaktidir. Kardeşçe, eşit ve özgür bir şekilde yaşayacağımız laik ve demokratik bir ülke sömürünün olmadığı, yağma ve talanın olmadığı, kadınların eşit ve özgür yaşadığı, gençlerin gelecek kaygısı olmadığı bir ülke istiyoruz. Biz bu ülkeyi kendi ellerimizle hep birlikte kuracağız. Nasıl hayır dediysek birlikte, sıkıldık artık dediysek şimdi de artık yeter, TAMAM diyoruz. Ya barbarlık ya sosyalizm.”
 
SARUHAN OLUÇ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ
 
İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir toplantıda yaptığı konuşmada HDP'nin tasviye edilmesi talimatı vermesini hatırlatarak "24 Haziran'da bunun hesabını soracağız" dedi. Oluç, "Arkadaşlarımızı tutukladılan, boyun eğeceğimizi sandılar. Bu meydan boyun eğmeyenlerin bayramıdır. Tayyip Erdoğan'ı indirdiğimiz gün esas bayramımız olacaktır" diye konuştu.
 
AHMET ŞIK: MAFYA İKTİDARININ SONU GELDİ
 
İstanbul 2. bölge 1 sıra milletvekili Adayı Ahmet Şık, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ şahsında tutsak siyasilere, tutsak öğrencileri selamlayarak konuşmasını başladı. 7 Haziran'dan sonra gerçekleştirilen Suruç katliamı ile son Suruç olayının neye hizmet ettiğini bildiklerini ifade eden Şık, "Yalanları dikiş tutmuyor. Yalanlara aydınlık kazanacak" dedi. Yargılandığı davanın faşikme karşı bir buluşma alanı olduğunu vurgulayan Şık, 24 Haziran'da barış, adalet özgürlüğün oylanacağının altını çizdi. Şık, "Karşımızda bir çete var. Demirtaş'ı hapsetmekle yakınlaşan, idam isteyen, grevi yasaklamakla övünen, Cemevine cümbüş evi diyerek alay eden, Berkin'in annesini miting meydanlarında yuhalatan bu mafya iktidarının sonu geldi. Vakit tamam" diye belirtti.
 
HÜDA KAYA: 24 HAZİRAN'DA ÖZGÜRLÜK HALAYI ÇEKECEĞİZ
 
İstanbul 2. Bölge 3. Sıra Milletvekili Adayı Hüda Kaya ise halkların Ramazan bayramını kutlayarak konuşmasına başladı ve tutsak siyasetçileri selamladı. Kaya, Kerbela'nın ve Gezi'nin ruhunun bu alanda olduğunu ifade etti. Kaya "24 Haziran'da özgürlük alayı çekeceğiz" diye kaydetti.
 
MUSA PİROĞLU: HDP BU ÜLKENİN KADERİDİR
 
1. bölge 2. sıra milletvekili adayı Musa Piroğlu, "Saray emir vermiş demiş ki bu halkı sandığa gömün. (Kitle yuhaladı) 24 Haziran'da sandığa kimin gömüleceğini gösterecek miyiz? Sarayı sandığa gömecek miyiz?" diye sordu, kitle hep bir ağızdan "Evet" yanıtı verdi.
 
Piroğlu, "HDP umuttur diyorduk, bir adım ötesine geçtik HDP bu ülkenin kaderidir. HDP kazanırsa bu ülke kazanacaktır" dedi.
 
Piroğlu'nun "HDP halktır halk burada" sözüne on binler aynı sloganla karşılık verdi.
 
Piroğlu, "HDP Ermeni'dir, Ezidi'dir, kadındır, Kürt'tür, HDP Türk'tür, Sünnidir, Alevidir, HDP işçidir. Yaşasın devrim yaşasın sosyalizm" diye konuşmasını tamamladı.
 
ERKAN BAŞ: YAŞASIN TÜRK VE KÜRT HALKLARININ KARDEŞLİĞİ
 
1. bölge 3. sıra milletvekili adayı Erkan Baş, "Barış, kardeşlik, eşitlik, özgürlük için buradayız. Gerektiğinde can verdik, boyun eğmedik, baş eğmedik, teslim olmadık" dedi.
 
Bu seçimin bir kader seçimi olduğunu söyleyen Baş'ın "TAMAM mı" sorusuna on binler TAMAM diye yanıt verdi. Baş, şöyle devam etti: "Biz hep beraber TAMAM dedik. Türkiye'de milyonlar bu iktidardan kurtulmak istiyor. Bu seçim hepimiz için bu ülkenin tüm insanları için bir kurtuluş yolu gösteriyor."
 
Yoksullara, emekçilere, gençlere herkese çağrı yaparak, "Oylar HDP'ye" diyen Baş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Biz o oyları sana çaldırmayacağız. Hesap vereceksiniz" diye seslendi. 
 
Baş, "O sarayı başına yıkacağız. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği. Biz kazanacağız, biz kazanacağız, biz kazanacağız" diye konuşmasını tamamladı.
 
AHMET TÜRK: TÜRK HALKI KARDEŞLEŞMENİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU ANLADI
 
Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, halkı Kürtçe selamladıktan sonra Türkçe devam etti.
 
Türk, "Bugün değişimin ve dönüşümün gerçekleşeceği görüntüyü o kutlu mücadelemizin yarattığı heyecanı bütün Türkiye halkı görüyor. Tarihi bir fırsatın ortaya çıktığı bir süreci yaşıyoruz. 24 Haziran seçimleri tarihi fırsatın gerçekleşeceği bir seçim olacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Zulüm politikaları bir gün sona erecek diyorduk, o gün bugündür. Yıllarca ırkçı milliyetçi anlayışlarla halklarımızı karşı karşıya getirmek için çaba gösterdiler, Türk'ü Kürt'e düşman etmeye çalıştılar. Ama bugün Türk halkı, kardeşleşmenin demokrasi için, özgürlük için ne kadar değerli olduğunu görmeye başladılar" dedi.
 
Suruç olayına değinen Türk, Erdoğan ve AKP'lilerin açıklamalarını "iftira kampanyası" olarak değerlendirdi.
 
"Bugün halklar özgür demokratik mücadele için kararlıdır. 24 Haziran'da yoldaşım, kardeşim Selahattin Demirtaş'ı aramızda göreceğimize inanıyorum" diyen Türk, tutsakların özgürleşmesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
 
1. bölge adayı Prof. Erol Katırcığolu, "Halkların Demokratik Partisi bu ülkenin gelecek partisidir, biz HDP'yiz, HDP Türkiye'dir" dedi.
 
Yeni çıkan Halkların Devrim Marşları albümünü seslendirecek olan koronun yağmurdan kaynaklı teknik sorunlar nedeniyle sahne alamadığı açıklandı. Miting Serhat Çarneva'nın konseriyle devam etti. Ardından destek veren kurum ve parti temsilcileri konuştu.
 
Kaldıraç'tan Hakan Dilmeç, "Ortak mücadele ile kazancağız, biz kazanacağız" dedi.
 
Toplumsal Özgürlük Platformu'ndan Emran Arıkuş, "HDP'den korkuyorlar, Demirtaş'tan, sosyalistlerden, halktan, gençlerde, kadınlardan korkuyorlar. Çünkü artık yönetemiyorlar. Nasıl Kobane özgürleşirken, 7 Haziran'da, 16 Nisan'da yendiysek 24 Haziran'da da yeneceğiz" diye konuştu.
 
KÖZ Temsilcisi Metin Sezgin, "Onların korkularını yerine getirmek için bir oy HDP'ye bir oy Demirtaş'a" dedi.
 
Partizan'dan Metin Özken, Suruç'taki katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Suruç halkına başsağlığı diledi. "24 Haziran'da 7 Haziran'dan daha iyi bir sonuçla karşılarına çıkacağız" dedi.
 
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise şunları söyledi: "Baskıya, şiddete, provokasyonlara, yasaklara karşı demokrasi mücadelesi ile bu günlere geldik. Tüm bu baskılar, siyasi cinayetler, ablukalar niye? Tek adam, tek parti diktatörlüğünü kurmak için. Ama bu hesapları şaşacak. 3 saatte Emevi caminde namaz kılacaklardı ama halkların direnişi bu hesabı boşa çıkardı. Kadınlar üzerinden sistemlerini inşa edeceklerdi. Kadınların mücadelesi bu hesabı boşa çıkardı. Baskıyla, zorla diz çöktüreceklerini zannettiler Sayın Selahattin Demirtaş, Sayın Figen Yüksekdağ, Sayın Gültan Kışanak şahsında tüm siyasi tutsakları saygıyla selamlıyorum, bu hesap da tutmadı, bu hesap da boşa çıktı. Grev yasaklarıyla sandı ki işçileri susturacak, metal işçileri yasakları aldı çöpe attı. 24 Haziran'da tek adam hesabı da bozulacak. Biz bu halkın gücü, mücadele kararlılığı ile sarayın iktidarını yıkacağız, barışı ve demokrasiyi kazanacağız."
 
PERVİN BULDAN: HARAMİLERİN SALTANATINI YIKMAK İÇİN İSTANBUL KARARIRIN VERDİ
 
Ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, alkış ve zılgıtlar eşliğinde kürsüye çıktı. Buldan, yaptığı konuşmada, halkın baskılar karşısında diz çökmediğini, boyun eğmediğini söyledi. Buldan, “İstanbul halkı, Recep Tayyip Erdoğan karşısında diz çökmedi” dedi.  
 
Buldan, 24 Haziran seçimleri için “Bu bir tarihi fırsattır, bu bizim kader seçimimizdir” dedi, 24 Haziran'da herkesin geleceğini oylayacağını söyledi. Buldan, “Bu ülkenin gençleri, kadınları, bu ülkenin inkar edilenleri, yok sayılanları, farklı halkları, farklı inançları bu ülkeyi güzelleştirecek, özgürleştirecek, demokrasi ve barışı getirecek” dedi. 
 
24 Haziran'da 16 yıldır yaşanan zulümlerin, asimilasyonların tarihe gömüleceğini kaydeden Buldan, “Onların saltanatını, haramilerin saltanatını yıkmak için İstanbul halkı kararını verdi” dedi.
 
Miting alanının karşısındaki Bakırköy Adliyesi'ni göstererek, “Bu adalet saraylarının içinde adalet dağıtılmıyor, haksızlık, hukuksuzluk dağıtılıyor” dedi. Adaletin, Sarayın ağzından çıkacak tek bir söze bağlı olduğunu söyleyen Buldan, Demirtaş ve tutsak siyasetçilerle ilgili kararların siyasi olduğunun altını çizdi. 
 
Halkın paralarının 3. köprüye, 3. havalimanına akıtıldığını kaydeden Buldan, ayrıca halkların birbirine düşman edildiğini ifade etti. Buldan, “Bu ülkede güven bırakmadınız, umut bırakmadınız. Barış, kardeşlik adına ne varsa yerle bir ettiniz. Ama barışa, demokrasiye, insan haklarına, özgürlüğe inanan herkes artık sizin gidişinizden yana. Seçimi kaybettiniz. Bakın halkların Demokratik Partisi bu ülkeyi nasıl yönetiyor, nasıl güzelleştiriyor” diye konuştu. 
 
Birazdan Demirtaş'ın kendileriyle birlikte olacağını kaydeden Buldan, “Demesinler ki Demirtaş Edirne Cezaevinde. Bugün Türkiye'nin her yerinde milyonlarca insan her biri Selahattin Demritaş, alanlara çıkıyor” dedi. 
 
Demirtaş'la ilgili her gün bir yalan uydurduklarını, çünkü Demirtaş'tan korktuklarını söyleyen Buldan, halkın bu yalanlara inanmadığını kaydetti. 
 
SURUÇ AYDINLATILMALI
 
Buldan, “Suruç'ta yeni bir provokasyon yaptılar, 4 kişi yaşamını yitirdi. Ancak bu oyunun nasıl yapıldığını Türkiye halkları biliyor. Suruç her yönüyle aydınlatılmalı, sorumluları açığa çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır” diye konuştu. 
 
Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kendi geleceğimizi kendimiz kuracağız, özgür yarınlarımızı kendimiz oluşturacağız.  
 
“Sevgili kadın arkadaşlarım, geceleri de meydanları da sokakları da terk etmeyeceğiz diyen, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yaşamın her alanında sürdüren, bunun için bedeller ödeyen kadın arkadaşlarım, kurduğumuz ittifak kadın ittifakı, gümbür gümbür geliyor. 24 Haziran tarihinde sandıklardan fışkıracak. 
 
“Varlığımız barışa ve ortak geleceğimize armağan olsun. Yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın Türklerin ve Kürtlerin kardeşliği. Biz Denizlere, Mahirlere söz verdik; Mazlumlara söz verdik; Berkin Elvanların hayal ettiği bir ülkeyi yaratacağız; Ali İsmail'in, Uğur Kaymaz'ın, Ceylan Önkol'un hayal ettiği bir ülkeyi hep birlikte yaratacağız. Barış içinde, kardeşçe, özgürce yaşamak hepimizin hakkı. Bu ülke Recep Tayyip Erdoğan'a, AKP'ye muhtaç değildir. Bu ülkenin yeni bir geleceği var, yeni bir alternatifi var, HDP var, Demirtaş var.” 
 
Buldan, konuşmasını sandıklara sahip çıkma çağrısıyla sonlandırdı. 

Buldan'ın konuşmasının ardından yüz binlerce kişi büyük bir heyecanla HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın TRT'deki konuşmasını alanda naklen izledi. Kitle Demirtaş'ın konuşmasını coşkuyla karşıladı.