19 Mayıs 2024 Pazar

Buldan: Eninde sonunda Dolmabahçe Mutabakatı'na dönülecek

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, O günden bu yana demokratik değerlerin birer birer yıkılırken, yerine tek adam rejiminin inşa edildiğini ve İmralı'da insanlık ve hukuk dışı mutlak tecridin devreye sokulduğunu hatırlatarak eninde sonunda Dolmabahçe Mutabakatı'nın içeriğine geri dönüleceğini ifade etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatı'nın yıldönümü nedeniyle açıklama yayınladı.
 
Buldan, "28 Şubat 2015'te, benim de içinde olduğum İmralı Heyeti ile dönemin hükümeti ve devlet heyeti arasında, demokratik çözüm ve barış planına dair bir mutabakat oluşturulmuştu. 10 maddelik çerçeve metinde, demokratik siyaset tanımı ve içeriğinden demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarına; demokratik cumhuriyet-ortak vatan anlayışından milletin demokratik ölçülerle tanımlanmasına; çoğulcu demokratik sistemden yeni bir anayasaya varıncaya kadar her alanda köklü demokratik dönüşüm ve hamleler öngörülmüştü" diye hatırlattı.
 
Dolmabahçe Mutabakatı'nın, demokratik bir ülke yaratmanın, barışı kalıcılaştırmanın ve halkların ortak gelecek zemini olduğunu belirten Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı'nın açıklandığı gün, "Bu hasretle beklediğimiz bir çağrıdır" dediğini vurguladı.
 
Dolmahçe Mutabakatı'nın tekçi iktidar sisteminin ve devlet yapısının önünde engel olarak görüldüğünü ve Erdoğan'ın, 24 Nisan 2015'te, "Ne mutabakatı? Böyle bir mutabakat yok" diyerek, sürecin bitirildiğini resmi olarak açıkladığını ifade edildi.
 
O günden bu yana demokratik değerlerin birer birer yıkılırken, yerine tek adam rejiminin inşa edildiğini ve İmralı'da insanlık ve hukuk dışı mutlak tecridin devreye sokulduğunu hatırlatan Buldan, "96 belediyemize kayyım atama ve halk iradesine siyasi darbe sürecinin de önünü açtılar" dedi.
 
"Demokratik seçeneğin oluşmaması için demokratik siyaset alanını daraltıp, çözüm ve barış umudunu yok etmeye çalışıyorlar. Demokratik seçenek ve demokratik temsiliyet güç kazandığı oranda, kendilerinin iktidarı kaybedeceğini biliyorlar" diyen Buldan, mutabakattaki ilkelerin hala güncelliğini ve geçerliliğini koruduğunu söyledi. 
 
Eninde sonunda Dolmabahçe Mutabakatı'nın içeriğine geri dönüleceğini ifade eden Buldan, "Türkiye çözümle ve barışla, barış da halklarla buluşacaktır. Demokratik bir ülkede eşit ve özgür yaşayacağımız günleri bizler gerçekleştireceğiz, bizler başaracağız" diye belirtti.