24 Nisan 2024 Çarşamba

Buldan: Eleştiri ve özeleştiri yapmazsak ne parti ne de hareket büyür

Bahçelievler ve Bağcılar'da partisinin bayramlaşma programında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Kendimizi eleştirmezsek, özeleştirimizi vermezsek, ne parti ne de hareket büyür. Yerel seçimler yarın olacakmış gibi hazırlık yapıyoruz" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kurban Bayramı vesilesiyle partisinin Bahçelievler ve Bağcılar ilçe örgütlerinde halkla bayramlaştı. HDP İl Eşbaşkanı Esengül Demir, TJA, Barış Anneleri İnisiyatifi ile çok sayıda partili bayramlaşma programına katıldı.
 
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, seçimlerden sonra içerisine girilen süreçte örgütlülüklerine tam hız devam ettiklerini söyleyerek, "1 Eylül bizim seçim sürecinde de başlattığımız demokratik muhalefet sürecini sahaya taşıyacağımız bir gündemdir. 2 Eylül'de mitingimizi gerçekleştireceğiz. Bu bayramda aynı zamanda bu 1 Eylül mitinginin örgütlülüğünü gerçekleştiriyoruz" dedi.
 
'BAYRAMLAR ÖZGÜRLÜĞE VESİLE OLSUN'
 
Ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bayramların barışa ve özgürlüğe vesile olması dileğinde bulundu. Bayramların artık eskisi gibi kutlanamadığını söyleyen Buldan, "Bayramları bayram tadında kutlamak ne yazık ki Kürtler başta olmak üzere Ortadoğu halklarına nasip olmuyor. Kanın, gözyaşının, ölümlerin ve savaşların yaşandığı dönemlerde ve süreçlerde bayramlar eskisi gibi kutlanmıyor. Bir bayramı daha buruk geçiriyoruz. Bu bayramı bir kez daha faşizmin, tek adam rejimin hakim olduğu, özgürlüklerin askıya alındığı cezaevlerinin hıncahınç dolu olduğu bir dönemde bizler bayramları kutlayamıyoruz" diye kaydetti.
 
Eksik, yetersizlik ve başarısızlıklarıyla birlikte 24 Haziran seçimlerini geride bıraktıklarını belirten Buldan, "Her türlü zorluk ve müdahalenin, baskı ve şiddetin yaşandığı bir ortamda HDP'nin seçimde baraj altında kalması için çok büyük oyunların oynandığı ama HDP'nin barajın altında kalma çabalarına rağmen 'Türkiye halkları, Kürtlerin temsilcileri mecliste olmalıdır' inancıyla oy verdiği görüldü. HDP'ye bir kez daha siyasette rol ve misyon belirleme konusunda bir görev vermiştir. Bu yüzden de bizler seçimin hemen ardından bütün karar mekanizmalarımızla seçim sonuçlarını masaya yatırdık" dedi.
 
'ÖZELEŞTİRİ VERMEZSEK NE PARTİ NE HAREKET BÜYÜR'
 
"Halkımıza vereceğimiz büyük bir özeleştirilerimizin olduğunu da belirtmek istiyoruz" diyen Buldan, HDP'nin eleştiri ve özeleştiri mekanizmasını güçlü kullanan bir parti olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: "Geçmişteki geleneklerden de biliyoruz ve bunu her zaman yaptığımız için ifade etmek isterim. Eğer kendimizi eleştirmezsek, özeleştirimizi vermezsek ne parti olarak ne de hareket olarak büyüyebiliriz. Halkımızın da üzerine düşen büyük bir görev ve sorumluluk var. HDP olarak sadece karar mekanizmaların aldığı kararları devreye sokması değil aynı zamanda halkımızla buluşmak ve bu süreçlere halkımızla birlikte müdahil olmak bizim görev ve sorumluluklarımızdır. Herkesin kendi ilçesinde çalışmalara katılarak mücadelenin üstesinden geleceğine inanıyoruz."
 
'YEREL SEÇİMLERE ŞİMDİDEN HAZIRLANIYORUZ'
 
Yerel seçimlerin de kapıda olduğunu vurgulayan Buldan, şunları söyledi: "Seçimle almadıkları yerleri kayyum atayarak bizim elimizden almaya çalışan sisteme karşı yerel seçimlerde büyük bir başarı elde edeceğimizi ve bunun çalışmalarını da şimdiden başlattığımızı özellikle belirtmek isterim. Yerellerin özellikle taleplerini dikkate alarak adaylarımızı belirleyeceğiz ve çalışmalarımıza en kısa zamanda başlayacağımızı da belirtmek istiyorum. Tahmin ediyoruz ki seçimler Mart ayında yapılacak. Bir erken seçim söylentisi olsa bile Anayasa değişikliği yapılmadan bu seçimin erkene alınamayacağını biliyoruz. CHP'nin AKP-MHP koalisyonu desteği olsa Anayasa değişikliği yapılır ve seçimler erkene alınır. Ancak şu aşamada böyle bir şeyin olmadığı biliniyor. Böyle bir şey gerçekleşirse erken seçimler yapılır fakat yetkililerin yaptığı açıklamalarla Mart 2019 tarihinde yapılacak gibi gözüküyor. Bizler HDP olarak Mart tarihinde değil yarın yapılacak gibi bir seçim sürecini başlatmış bulunuyoruz."
 
EN ÖNEMLİ MESELE İMRALI TECRİDİ
 
Başta tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm milletvekili arkadaşlarının özgürlüklerine kavuşana kadar bu mücadelenin devam edeceğine vurgu yapan Buldan, en önemli meselenin ise PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrit olduğuna dikkat çekti. Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sayın Abdullah Öcalan'ın 5 Nisan 2015'ten beri İmralı Cezaevi'nde ağırlaştırılmış bir tecritle karlı karşıya olduğunu biliyoruz ve o günden bu güne kadar hiç kimseyle görüştürülmeyen Sayın Öcalan'ı tecrit durumundan kurtarmak Türkiye'nin geleceği açısından da önemlidir. Ne siyasi ne ahlaki ne de vicdani ve hukuki olarak kabul edeceğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu tüm krizlerin ve kaosların başta ekonomik kriz olmak üzere tek nedeni ve gerekçesi Türkiye'de askıya alınan insan hakları, adalet, hukuk ve özgürlüklerdir. İşte bunun için bizler HDP olarak Türkiye'nin geleceği açısından, ekonomik krizden etkilenen her bir vatandaşımızın şu an yaşamış olduğu sorunları göz önüne alarak, işçinin, emekçinin, kadının herkesin yaşamış olduğu krizleri gidermek adına böylesi büyük bir mücadeleyi birlikte yürütmek zorundayız. Türkiye'nin gidişatı Türkleri de Kürtleri de tüm Türkiye halklarını ilgilendiren bir meseledir. O yüzden başta tecrit olmak üzere yaşanan tüm krizlerin ve kaosların sadece Kürtlerin gündemi olmaması gerektiğini, Türkiye'de yaşayan herkesin gündeminde olması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum."
 
'ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ TAÇLANDIRACAĞIZ'
 
Buldan, burada yaptığı konuşma ardından HDP Bağcılar İlçe Örgütü'ne geçti. Burada da kadınlar ve çocuklar tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanan Buldan'a bayram şekeri ikram edildi.
 
Burada da kısa bir konuşma yapan Buldan, "Bizler bayramın eski bayramlar olabilmesi için yıllardır yürütmüş olduğumuz özgürlük ve eşitlik mücadelesini bu dönem bir daha taçlandırarak, önümüze bir yol haritası olarak koymak zorundayız. Bizler eşit haklara sahip olmadığımız sürece bu süreçler devam edecek. Acılar ve bedeller ne yazık ki ödenmeye devam edecektir. 16 yıllık AKP iktidarının başta Kürtlere olmak üzere uyguladığı zulüm politikalarına karşı alanlarda ve meydanlarda mücadele yürütmek zorundayız" dedi.
 
HDP'ye dönük eleştirilerin de yapıldığı bayramlaşma programında Buldan, tek tek soruları cevaplayarak, bundan sonra yeni dönem örgütlülüklerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.