23 Nisan 2024 Salı

Buldan: Çözümsüzlük siyasetiyle ortaklığımız olamaz

İmralı'ya yönelik tecridin derinleştiğine dikkat çeken HDP Eş Genel Başkanı Buldan, CPT'ye iktidarın hukuksuzluklarına ortak olmaması ve elindeki bilgileri açıklaması çağrısı yaptı. İktidarın Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarından oy beklediğini söyleyen Buldan, "İktidar değişsin ama çözümsüzlük siyasetine devam edilsin zihniyetiyle bizim HDP olarak hiçbir ortaklığımız söz konusu olamaz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Balgat'ta bulunan ek binada toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Katledilişinin 7. yılında Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi anan Buldan, faili meçhul kalan karanlık cinayetlerin aydınlatılmasında büyük bir rol oynayacaklarını kaydetti.

25 Kasım dolayısıyla HDP kadın grubunu topladıklarını hatırlatan Buldan, tüm saldırılara ve işkenceli gözaltılara rağmen kadınların sokakları terk etmediğini söyledi. Nagihan Akarsel ve Jîna Amini'ye atfettikleri 25 Kasım haftasında, "Jin, jîyan, azadî" sloganını daha güçlü bir sesle haykırdıklarını belirten Buldan, direnen kadınları selamladı.

İktidarın kadın özgürlük mücadelesinden korktuğu için 50 kadın hakkında gözaltı kararı verildiğini ifade eden Buldan, "En önemli işi kadınlara saldırmak olan iktidara buradan bir kez daha sesleniyorum; kadınlardan korkmaya devam edin, çünkü mücadelesinden korktuğunuz kadınların sizin rantçı, talancı, kayyımcı düzeninizi bozmaya gücü var. Bu güçlerini yaşamın her alanında uygulamaya yetkisi de var. Bir kez daha kadın arkadaşlarımı sevgi ve saygıyla selamlıyorum" dedi.

İktidarın Kuzey ve Doğu Suriye'ye atılan bombaların oy olarak dönmesini hesapladığının altını çizen Buldan, "Günlerdir süren operasyonlarda bir yıkım yaşanıyor. Sadece sivil insanlar yaşamını yitirmiyor, aynı zamanda yaşam yerleri tahrip ediliyor. Ancak bu zihniyet sadece AKP-MHP iktidarının zihniyeti olarak algılanmamalı, siyasal muhalefetin de bu konuda, özellikle Kürtler ve Kürt sorunu konusunda, yani çözümsüzlük konusunda iktidarla ortaklaştığını bir kez daha görüyoruz. İktidar değişsin ama çözümsüzlük siyasetine devam edilsin zihniyetiyle bizim HDP olarak hiçbir ortaklığımız söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.

Tecrit derinleştikçe otoriter rejimin daha kolay hayatta kalabileceğini keşfeden bir iktidarla karşı karşıya olduklarını söyleyen Buldan, İmralı'da uygulanan tecride dikkat çekti. 3 Mart 2020'den beri PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer siyasi mahpuslardan haber alınamadığını dile getirmelerine rağmen tecridin giderek derinleştirildiğini, tecridin kaldırılması yönünde yapılan çağrılara kulakların tıkandığını belirten Buldan, "25 Mart 2021 tarihinde kardeşi Mehmet Öcalan ile yapılan telefon görüşmesi kesilmiş, o tarihten beri İmralı'dan hiçbir şeklide haber alınamamıştır. Asrın Hukuk Bürosu dün yaptığı bir açıklama ile CPT'nin İmralı'ya gittiğini ancak Sayın Öcalan'ın CPT ile görüşmeye çıkmadığını yazılı bir açıklama ile Türkiye kamuoyuna duyurmuştur. Eylül 2022'de İmralı'ya yapılan CPT ziyaretinde Sayın Öcalan'ın görüşmeye çıkmadığını Asrın Hukuk Bürosu paylaştı. Sayın Öcalan'ın CPT heyetiyle görüşmediğine dair bilgi hepimizin kaygılarını bir kez daha derinleştirmiştir. Bu konu acilen açıklığa kavuşturulmalıdır. Bir an önce yetkililerin açıklama yapmasını bekliyoruz" dedi.

CPT'nin elindeki bilgileri derhal açıklamasını, iktidarın bu hukuksuz uygulamalarına ortak olmaması çağrısı yapan Buldan, şöyle devam etti: "HDP olarak, bu mesele açıklığa kavuşana kadar, avukatların yaptığı başvuru Adalet Bakanlığı tarafından kabul edilene kadar girişimlerimizin devam edeceğini özellikle belirtmek istiyorum."