23 Nisan 2024 Salı

Buldan: Bu düzeni değiştireceğiz

HDP'ın kadın il eşbaşkanlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, kadınların erkek egemenliğine karşı mücadelenin yanı sıra, kürt halkının, gençlerin mücadelelerine değindi, bu düzeni HDP'nin değiştireceğini, kadınların değiştireceğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadın il eşbaşkanlarıyla toplantı gerçekleştirdi. Toplantı Eş Genel Başkan Pervin Buldan'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam ediyor.

Buldan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, tutsak ve sürgün edilen kadın eşbaşkanları, siyasetçileri ve yol arkadaşlarını selamladı.

'TUĞLUK VE AĞIR HASTA MAHPUSLAR ÖZGÜR BIRAKILINCAYA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Aysel Tuğluk'un ilk kadın eş genel başkanları olduğunu hatırlatarak, hasta olmasına rağmen hapishanede tutulmasına tepki gösteren Buldan, hasta tutsakların en acil gündemleri olduğunu söyledi. Aysel Tuğluk ve tüm ağır hasta tutsaklar özgür bırakılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Buldan, "Kadın mücadelemiz elbet bu zulüm politikalarının da üstesinden gelecek ve bütün yoldaşlarımızla özgür yarınlarda mutlaka buluşacağız. Yürüdüğümüz yolu hep birlikte mutlaka zafere ulaştıracağız" diye konuştu.

'CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ AŞILMADAN ŞİDDETTEN KURTULAMAYIZ'
Kadına yönelik şiddetinin nedeninin cinsiyet eşitsizliği olduğunu vurgulayan Buldan, AKP-MHP iktidarının eşitsizliği derinleştiren politikalarına değindi. Farklı toplumsal kimlikler, inançlar ve kültürler eşitsizliğinin yanı sıra cinsiyet eşitsizliğinin sömürüye ve şiddete yol açtığını kaydeden Buldan, "Bu nedenle biz kadınlar bütün toplumsal alanlarda olduğu gibi özellikle cinsiyet eşitsizliği aşılmadan maruz kaldığımız sömürüden, haksızlıklardan ve şiddetten asla kurtulamayacağımızın bilincindeyiz. İşte bu bilinçle tarihsel mücadelemizi inşa ettik, büyüttük bugünlere taşıdık" dedi.

Eşit temsiliyete bağlı olarak kota, fermuar sistemi, eşbaşkanlık uygulamalarına yaşama geçirdiklerini hatırlatan Buldan, kadın hareketinin uzun yıllardır verdiği mücadelenin en önemli kazanımlarından olan bu ilkelerden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Erkek iktidarın baskıcı politikalarına işaret eden Buldan şunları söyledi: "Tekçi erkek iktidarın baskıcı rejimine karşı, yolsuzluklara ve vurgunlara karşı, çete yapılanmalarına karşı, yoksulluğa karşı, ekolojik ve kültürel yıkıma karşı; kadınlara, gençlere, çocuklara yönelik uygulanan her türlü suça karşı tarihsel bir mücadele yürüttük ve yürüteceğiz. Fakat sonuna kadar haklı, sonuna kadar onurlu bir mücadeleyi hep birlikte omuzlayarak bu topraklara barışı, adaleti, eşitliği biz getireceğiz."

HDP Kadın Meclisi'nin çalışmalarına ilişkin bilgi veren Buldan, HDP'nin halka, kadınlara, gençlere dayandığını, bu kesimlerden güç aldıklarını belirterek, bundan korkanların sürekli HDP'ye saldırdığını söyledi. Kobanê davası ve HDP kapatma davasının amacının bu olduğunu kaydeden Buldan, "HDP'yi tasfiye etmek; Kürt halkının, Alevi toplumunun, halkların, inanç ve kimliklerin eşit ortak geleceğini ortadan kaldırmaktır. Emeğin hakkını gasp etmektir. Demokratik örgütlenmeleri, demokratik toplumu, medya özgürlüğünü tasfiye etmektir. Çocukların yarınlarını çalmak, hakkını soran ve özgürlük isteyen gençlerin, yükselen muhalefetin mimarı olan kadınların iradesini ve mücadelesini tasfiye etmektir. HDP'yi tasfiye etmek; demokratik bir sistemin kurulmasını, barış imkânını, gelecek umudunu, gerçek adaletin inşasını, eşbaşkanlık sistemini, eşit temsiliyeti, toplumsal cinsiyet eşitliğini engellemektir. Bize yönelik yok sayma, tasfiye etme politikalarının nedeni budur" diye konuştu.

'TARİHİN EN DERİN YOKSULLUĞU, EN BÜYÜK YOLSUZLUĞUNU YARATTILAR'
20 yıllık AKP iktidarının anayasayı rafa kaldırdığını, basına sansür uyguladığını, savaş, kıyım, tutuklama, sürgün, çetelerle işbirliği politikaları uyguladığını, çok sayıda insanın bu nedenle yaşamını yitirdiğini hatırlatan Buldan, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarında Türkiye'nin dünyada ilk sıralarda yer aldığını söyledi. En derin yoksulluk, yolsuzluk ve açlığın bu dönemde yaşandığını kaydeden Buldan, "Kendilerine uçan saraylar, yazlık kışlık saraylar yaparken, yandaşlarına, beşli çetelerine hazineyi yağmalatırken, halktan aldıkları yüksek vergiler ile saltanatlarını beslediler. İşte bu saltanat rejimi ve bir avuç zenginleri doymadığı için ülkede açlık ve yoksulluğun önünü sonuna kadar açtılar. Yerli ve milliyiz dediler ülkenin her karış toprağını çetelerinin ve ulus ötesi güçlerin talanına açtılar. O ulus ötesi güçlerin çöplerini getirip bu ülkenin en verimli topraklarını zehirlediler" diye ekledi.

Konuşmasında son dönemde yaşanan zamlara da değinen Buldan, zamların sorumluluğunu üstlenmeye iktidara tepki gösterdi, "Ülkeyi bir başkası yönetiyormuş gibi zamlardan sorumlu, suçlular yaratmaya çalışmaktadırlar. Bütün saha çalışmaları da gösteriyor ki tekçi erkek faşizminin ittifakı eriyor. Bizim mücadelemizle, kadınların mücadelesiyle bu erime daha da hızlanacaktır. Kendileri de bunun farkındadır; çözüm konusunda bir basiretleri yok fakat düzenbazlıkta ustalar. İktidarları açısından nerede bir sıkıntı çıksa, hemen bir düzenbazlık formülü üretiyorlar" diye konuştu.

'KRİZDEN ÇIKIŞIN YOLU HDP'NİN ÜÇÜNCÜ YOL SİYASETİDİR'
Kriz ortamından çıkışın yolunun HDP'nin üçüncü yol siyaseti olduğunu söyleyen Buldan, bu düzeni kökten değiştirme hedefi olmayanların halklara umut olamayacağını kaydetti. HDP'nin düzeni değiştirme politik hattına değinen Buldan, Newroz alanlarını dolduran milyonları, 8 Mart'ta sokağa çıkan kadınları, HDP kongrelerine sığmayan halkı hatırlattı, "HDP'nin kapatılamaz, engellenemez ve yok sayılamaz olduğunu dünya aleme göstermiştir. Milyonların buluştuğu bu coşkulu kutlamalarımızın gerçekleşmesinde emeği geçen bütün kadın arkadaşlarıma buradan en özel selamlarımı gönderiyorum. En büyük ve en güçlü ittifakın meydanlarda milyonların kurduğu bir halklar ittifakı olduğu, kadın ittifakı olduğu, demokrasi ittifakı olduğu gösterilmiştir" dedi.

Kadınların demokrasi ittifakına öncülük ederek değiştirme gücünü ortaya koyduğunu söyleyen Buldan şunları söyledi: "Kadın eşbaşkanlar olarak tekçi erkek iktidarın yalanlarına karşı gerçeğin sesi olmaya devam edeceğiz. Onların zulmüne karşı direnişin, umudun omuzlayanları olmaya devam edeceğiz. Onların haksızlıklarına, düzenbazlıklarına, kumpaslarına karşı adaletin ve hak arayışının asla vazgeçmeyen savunucuları olmaya devam edeceğiz."

Buldan konuşmasında seçim yasasında yapılan değişikliğe ve tecrit politikalarına da değindi, "Bizler hep birlikte kadın mücadelesi ile tecridi kıracağız" diye konuştu.