23 Nisan 2024 Salı

Buldan: Aralarındaki sürtüşmenin nedeni rant kavgası

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, AKP ile MHP arasındaki tartışma için, "Aralarındaki sürtüşmenin nedeni koltuk ve rant kavgasıdır. Bunlar aslında özlerinde ruh ikizleridir" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. Buldan'ın gündeminde adalet sistemi, hükümetin savaş politikaları, andımız tartışması, emeklilikte yaşa takılanlar gibi konulan yer aldı.
 
Adalet sistemine dikkat çeken Buldan, "Cumhuriyetin ilandan sonra kurulan İstiklal Mahkemeleri başka isimlerle sürdürülüyor. Dêrsim ve Zîlan’da yapılan katliamlar, Gazi'de ve Roboski’de devam etti. Bugünkü Cumhuriyet 11 yaşındaki Berkin Elvan’a atılan gaz bombası, 11 yaşındaki Uğur Kaymaz’a sıkılan kurşundur" dedi.
 
Buldan, AKP/Saray iktidarının "teklik" dayatmasına "Onlar tek kimliğe sıkıştıkça, bizleri sıkıştırdıkça biz 'Çok kimlikliyiz' dedik. Kürdüz, Aleviyiz, Ermeniyiz, Süryaniyiz, Arabız, Çerkesiz dedik. İçinde bulunduğumuz yüzyılı halkların özgürlüklerle buluşacağı bir asra çevireceğiz. Herkes buna inanmalı ve cesur olmalıdır" sözleriyle tepki gösterdi.
 
AKP hükümeti tarafından bitirilen çözüm sürecini hatırlatan Buldan, şöyle konuştu: "Sayın Öcalan ülkeyi yönetenlerin önüne demokratik bir teklif sundu. Bugün Öcalan üzerinde uygulanan tecrit cumhuriyetin demokratikleşme umuduna yöneliktir. Demokratik Cumhuriyet diyen, bir arada yaşamdan yana olan herkesin tecride karşı olması, sesini yükseltmesi gerekir."
 
"İster cumhur, ister millet ittifakı desinler, bu ittifak rant ittifakıdır" diyen Buldan, "Devletin bekası dedikleri şey de koltuklarının ve saraylarının bekasıdır. Bunların ülke diye bir derdi yok. Hep söylediğimiz gibi Kürde karşı kurtturlar. İttifakları da kurt ittifakıdır" diye konuştu.
 
Buldan, "andımız tartışması"na ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: "Erdoğan 'Andımız'a karşıymış gibi görünüyor ama 'tek millet' diyen, tüm kimlikleri Türkleştirmeye ve tekleştirmeye çalışan kendisidir. Aralarındaki sürtüşmenin nedeni koltuk ve rant kavgasıdır. Bunlar aslında özlerinde ruh ikizleridir. Saray’ın Milli Eğitim Bakanı 'Hem Arapça hem de Türkçe bilen öğretmenlere ihtiyacımız var' diyor. Arap çocukları elbette dillerini öğrenecekler, bu onların en doğal hakları. Ama bu ülkenin Kürt çocukları da Kürtçe öğrenecek. Bu da onların en doğal hakkı!"
 
EYT'LİLERİN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN UĞRAŞACAĞIZ
 
Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümü için uğraşacaklarını belirten HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Yılların teriyle kazanılan, ana sütü gibi helal olan bu hakkı, AKP-MHP ittifakının kirli çıkarlarına kurban etmeyeceğiz. Size emeklilik hakkını çok görenleri siz de siyasetten emekli edin.Halkı kriz içinde olan bir Cumhurbaşkanı’nın maaşı yüzde 26 zam ile 75 bin TL’ye çıkarıldı. Dünyada neredeyse bu kadar yüksek maaş alan lider yok. Recep Bey kendine kıyak geçmiş."
 
AKP/Saray iktidarının halkların hafızasını yok etmeye çalıştığını söyleyen Buldan, "Van Edremit'te Ermeni mezarlığının üzerine tuvalet inşa edilmesi, Dêrsim’de mezarlığın yanında yer alan cemevinin bombalanması tesadüf değil. Şeyh Said’in, Said Nursi’nin cenazelerinin hala bulunmaması tesadüf değildir. Bu bir hafıza kırımıdır" dedi. 
 
Buldan, Kaşıkçı'nın öldürülmesine de değindi, "Bu ülkede kayıpların kemikleri dahi bulunamazken, Erdoğan, gazeteci Kaşıkçı olayı üzerinden dünyaya itibar pazarlamaya çalışıyor, cinayeti aydınlatmaktan söz ediyor. Peki ya Musa Anter'i, Hafız Akdemir'i, Metin Göktepe'yi, Kadri Bağdu'yu katleden failler nerede?" diye sordu.
 
İstanbul'da geçtiğimiz hafta sonu yapılan "Suriye zirvesi"nin bir "çözümsüzlük zirvesi" olduğunun altını çizen Buldan, "Gerçek çözüm bunların zirvelerinde değil, halkın olduğu yerdedir. Yani bizim halk konferanslarımızdadır. Bu konferanslara biraz kulak verseler çözümün yolunu bizim aracılığımızla bulurlar" dedi.