19 Mayıs 2024 Pazar

Buldan: 23 Mayıs'ta Kürt halkının deklarasyonunu yayınlayacağız

Yöre derneklerinin düzenleiği iftar programına katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 23 Mayıs'ta Diyarbakır'da Kürt halkının deklarasyonunu açıklayacağını söyledi.
Doğu Güneydoğu Dernekler Platformu (DGD) ve Yöre Dernekleri, Sefaköy'de bulunan Klas Düğün Salonu'nda iftar programı düzenledi. İftara Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
 
İftar etkinliğinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Kürt halkını birbirinden ayırmak isteyen anlayışa karşı bu akşam burada oluşan görüntü özlemle beklenen yarınların, yüzyılların görüntüsüdür. Çok uğraştık ve hala devam ediyoruz. Kürtlerin ulusal birliğin sağlanması ve kongrenin bir an önce toplanması elzem bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı vesilesiyle barış, kardeşlik, özgürlük kucaklaşma ayrımı yapmadan kimsenin birbirinin dilini inancını inkar etmeden hep birlikte kardeşçe yaşamın bu ülkeye gelmesi açısından oluşturacağı bu tür birlikteliğin önümüzdeki yıllara da vesile olacaktır. En fazla Kürt halkın inkar edildiği bir dönemi yaşıyoruz. Kazanımlara en fazla saldırının olduğu bir dönemi yaşıyoruz. İşte bu dinimizde günahtır, zulümdür. Bizim dinimiz kucaklaşmayı emreder, barışı kardeşliği emreder ancak AKP iktidarlık döneminde Kürt halkına ve bu ülkede yaşayan haklara yaklaşımları karşısında birlikte yaşama zamanı gelmiştir" dedi.
 
MAYIS'TA AMED'DE KÜRT HALKININ DEKLARASYONUNU YAYINLAYACAĞIM'
 
23 Mayıs'ta Diyarbakır'da yeni bir deklarasyon yayınlayacaklarını söyleyen Buldan, bu deklarasyonun Kürt halkının deklarasyonu olacağını kaydetti. Buldan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz Ankara'da bir seçim bildirgesi yayınladık. Ancak Kürt halkının ayrıca bir deklarasyonu 23 Mayıs tarihinde Amed'de Türkiye halklarına ve toplumuna açıklayacağız. Dinimiz bize öğrettiklerinin dışında AKP hükümetinin yaptıkları karşısında da nasıl davranmamız gerektiğini emreder. Yapılanlar zulümdür dedim. Nedir bu zulüm? Nusaybin'i Silopi'yi Cizre'yi yakmak bir zulümdür. Kerkük'e saldırmak Efrin'i işga etmek zulümdür. Kürt halkının seçtiği vekilleri cezaevinde tutmak kayyum atamak zulümdür. Bu zulüm karşısında en yakın yol 24 Haziran seçimleridir. Seçilelim ya da seçilmeyelim tarihsel ve dönemsel olarak ne kadar kıymetli olduğunun farkında olmalıyız. Bu sınavdan başarılı çıkmak durumundayız. İnkar ve imha politikalarına karşı 24 Haziran bizim başarmamız ve kazanan yarınlarımızı ve yüzyıllarımızı garantiye almak zorundadır. Yoksa Demirtaş'ın olmadığı bir seçimin Türkiye'nin yarınları açısından yapılan zulümlerin daha da yapılacağı anlamına gelir."
 
KAZANMAMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ
 
24 Haziran'da her kesimi ilgilendiren bir seçim yapılacağını ifade eden Buldan, "Kürtlerden, HDP'den sayın Demirtaş'tan korkuyorlar. Korkmasalardı rehin tutmazlardı. HDP'den korkmasalardı kayyum atamazlardı. Bizim bunun için parlamentoya girerek, Demirtaş'ı Cumhurbaşkanı yaparak Kürtleri temsil etmeliyiz. Her bir arkadaşım kendisini bir vekil, Demirtaş olarak görmek ve çalışmalara bu ruhla katılmalı. Geleceğimiz açısından bu önemlidir. Kazanmamayı asla düşünmüyoruz çünkü Kürtler ve Türkiye'de yaşayan halkalara güveniyoruz" diye belirtti.
 
ERDOĞAN DEĞİL DEMİRTAŞ BU ÜLKEYİ YÖNETECEK
 
Buldan konuşmanısı şu ifadelerle sonlandırdı:
"Her bir arkadaşımın çalışmalara birebir katkı sunacağına kuşkum yok. Çalışma yapanlara şimdiden teşekkür ediyorum. İnsanlar iki şeyin kararını verecek. Ya AKP'ye evet diyecek ya ada çoğulculuğu hakkımızı, kimliğimizi, dilimizi adalet barış, hukuk diyecek. Bu iki tercihten ikisini yapacak. Artık Türkiye'de Kürt halkı başta olmak üzere halklar,  kadınlar, gençler ikinci tercihi yapacak. Artık insanların buna dur dediği, tamam dediği bir döneme girecek. Recep Tayyip Erdoğan gidip evinde oturacak ve bu ülkeyi yönetmeyecek. Demirtaş ve siz yoldaşları yöneteceksiniz. Çünkü Demirtaş o Saray'da oturmayacak. O sarayı kadınlara, sizlere, ezilen kesimlere açacak. Selahattin Demirtaş Recep Tayyip Erdoğan gibi emir vermeyecek. İşte bunun için hepinize seçim çalışmalarında bir kez daha başarılar diliyorum. Her ne kadar burada kadın sayısı az olsa bile ben biliyorum  24 Haziran seçimlerine kadınlar damgasını vuracak. Bu ülkeyi kadınlar değiştirecek. Bir oy Selahattin Demirtaş'a, bir oy HDP'ye. Ya kazanacağız  ya kazanacağız! Ama mutlaka kazanacağız."