20 Nisan 2024 Cumartesi

"Bugünün 12 Eylülcüleri de toplumun vicdanında mahkum olacak"

12 darbesinin 38. yıl dönümünde yazılı bir açıklama yapan HDP Sözcüsü Oluç, "12 Eylül?ü yapanlar toplumun vicdanında mahkum oldu. İnanıyoruz ki, bugün de benzer pratikleri uygulayanlar mahkum olacaklardır. Darbeciler demokrasi ve barış mücadelesini engellemeyi başaramadılar, onların izini takip edenler de başaramayacaklardır" dedi.
HDP Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaptı. 12 Eylül'ün yarattığı yıkımın sonuçların hala varlığını koruduğunu belirten Oluç, "Bugün demokrasi, adalet, özgürlük, eşitlik ve hukuktan yana ne varsa çiğnenmesi; kadınların, gençlerin, Alevi toplumunun, farklı etnik kimliklerin ve Kürt halkının baskı altına alınması da bu darbenin ürünü ve devamıdır" dedi.
 
AKP hükümetinin, 12 Eylülcülerden hesap sormak yerine darbe anayasası ve kurumlarını kendi amaçları doğrultusunda değiştirdiğini belirten Oluç, "Bugün AKP-MHP koalisyonu, 12 Eylül Anayasası’ndan, yasalarından ve kurumlarından faydalanarak iktidarını sürdürüyor. 12 Eylül, sadece bir darbenin adı değil, aynı zamanda dünkü ve bugünkü otoriter yönetim anlayışının da adıdır" diye belirtti.
 
15 Temmuz darbe girişiminin ardından AKP-MHP ittifakının uyguladığı politikaları hatırlatan Oluç, "Her iki dönemde de keyfi ve otoriter yönetimin, hukuksuzluğun en açık uygulamaları yaşandı ve yaşanıyor. Türkiye toplumu hukukun üstünlüğünden, hukuk devleti olmaktan, evrensel insan hakları ve özgürlüklerden, demokratik bütün alışkanlıklardan ve kurumlardan uzaklaştırıldı" dedi.
 
Demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü, ekolojik ve sosyal bir anayasa ile 12 Eylül'ün izlerinin silinebileceğine dikkat çeken Oluç, şunları kaydetti:
 
"38 yıl sonra, bir kez daha, Türkiye’ye 12 Eylül dönemini yaşatan asker ve sivilleri, o dönemi destekleyenleri, onun parçası olarak işlev görenleri ve o politik zihniyetleri lanetliyoruz. 12 Eylül’ü yapanlar toplumun vicdanında mahkum oldu. İnanıyoruz ki, bugün de benzer pratikleri uygulayanlar mahkum olacaklardır. Darbeciler demokrasi ve barış mücadelesini engellemeyi başaramadılar, onların izini takip edenler de başaramayacaklardır."