29 Mart 2024 Cuma

'Bu coğrafyanın doğası da adaletsizlikle karşı karşıya'

"Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında Dersim'de yapılan ziyaretlerin ardından açıklama yapan HDP milletvekili Alican Önlü, dağ keçilerinin öldürülmesine tepki göstererek, "Bu coğrafyanın dili, kültürü, inancı, dağı, taşı, canlıların hepsi adaletsizlikle karşı karşıya" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, "Herkes İçin Adalet" kampanyası kapsamında Mazgirt ilçesine bağlı Yukarı Oymuca köyünde 20 dağ keçisinin ölü olarak bulunduğu yerde basın açıklaması yaptı.

Açıklama öncesi HDP'liler, Mazgirt ilçe merkezi, Elmalı (Seyidan) köyü, Akpazar (Peri) Beldesi esnafı ve Darıkent (Muxundi) köyünde bulunan Baba Mansur Ocağı ve bölgedeki fabrikadaki işçilerle bir araya geldi.

Ziyarete, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, yerlerine kayyum atanan Akpazar Belediye Eşbaşkanı Songül Doğan ve Orhan Çelebi, parti il ve ilçe yöneticileri katıldı.

'DOĞAYA MÜDAHALE EDİLİYOR'
Dağ keçilerinin avlanmasına tepki gösteren HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, "Bu coğrafyanın dili, kültürü, inancı, dağı, taşı, canlıların hepsi adaletsizlikle karşı karşıya. Herkes için adalet diyoruz ama peki bu Havda Derweş'in dağının, taşının, ovasının, ziyaretinin bütün olarak bir yaşamın adalete ihtiyacı var. Dağ keçilerinin neden öldüğü daha anlaşılmadı. Her şeyimiz ölüyor. Dağ keçileri bırakın doğal ölümü katliamla karşı karşıya. Her şeyde olduğu gibi kutsal sayılan dağ keçilerimiz de katliamla karşı karşıya. Bu coğrafya yıllardır kimyasal silahlarla yakılıyor, bombalanıyor. Böylesi bir ortamda tabi ki ölümler yaşanıyor. İnsanlığa sığmayacak şekilde yılanlar, tırtıl bırakılıyor buraya. Doğanın yok edilmesi için dışarıdan müdahale edildi. Biz bunun için halkımızla bir araya geliyoruz" dedi.

'KUTSAL DEĞERLERE SAYGI DUYULMALI'
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise coğrafyanın her adının kutsallarla adlandırıldığını belirtti. Bülbül, kentin inancının toprakla, dağ, hava ve suyla yoğurulduğunu ve dağ keçilerinin de kutsal sayıldığını ifade etti.

Bülbül, "Dolayısıyla av katliam, avcı da katildir. Avcılık bir spor olamaz. Amerika'ya pazarlanıyor, birkaç tane dağ keçisi için ihale yapılıyor. Buradan Tarım İl Müdürlüğüne gelir elde ediliyor. Böyle bir gelir olabilir mi? Doğanın kendi ekolojik dengesi içinde canlılar yaşar, ölür, çoğalır, azalırlar. Doğanın ekolojik dengesine müdahale var. Ölen dağ keçilerinin ölüm sebeplerine ilişkin bilgi verilmemiş. Bunun sebebi nedir, zehirlenme mi, kasıt mı var, doğaya aykırı bir şey mi, hastalık mı bulaşmıştır. Bununla ilgili bir an önce açıklama yapılması lazım. İnsanların kutsal değerlerine saygı duyulması lazım" dedi.

Baba Mansur Ocağı ziyaretinde bulunan HDP'lileri Ocak evladı Veli Doğan karşıladı. Doğan'ın HDP'lilere Baba Mansur'un hikayesini anlatması ardından partililer mum yakarak dualar etti.

Esnaf ziyaretinde ise HDP'liler ilgi ile karşılanırken ekonomik krizin esnafı derinden etkilediği ifade edildi. Akpazar beldesinde esnafı ziyaret etmek isteyen HDP'lilerin araçlarını durduran Jandarma karantina olduğu gerekçesiyle engelledi. Jandarma ile tartışmalar sürerken diğer araçların beldeye girişine bir engel çıkartılmaması da tepkiye neden oldu.