28 Mart 2024 Perşembe

'Bu ahlaksızlığa son verin'

Garzan Mezarlığı'ndan getirilen cenazelerin kaldırıma gömülmesi, Kilyos Mezarlığı'nda protesto edildi. Sorumlulara "Bu ahlaksızlığa son verin" çağrısı yapılarak, cenazelerin bir an önce ailelerine teslim edilmesi istendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Bitlis'teki Garzan Mezarlığı'ndan 2017 yılında ailelerine haber verilmeden çıkarılarak İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) getirilen 282 cenazenin Kilyos Mezarlığı içinde bulunan kaldırıma gömülmesini protesto etti. Cenazelerin defnedildiği mezarlıkta yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY DER) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

"Ahlak, hukuk, adalet" pankartının açıldığı açıklamada, ilk olarak HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı konuştu.

AVCI: YÜZ KIZARTICI TABLO
Garzan mezarlığından getirilen 282 cenazenin Kilyos mezarlığında kaldırıma üst üste istiflendiğini belirten Avcı, cenazelerin daha önce üç kez defnedildikleri yerden çıkarıldıklarını hatırlattı. Avcı, "AKP-MHP iktidarının kararıyla cenazeler İstanbul Kilyos Mezarlığına getirilip kimsesizler mezarlığına defnedileceği söylendi. Ancak bir kaldırıma üst üste gömüldüler" dedi. Bu yaklaşımın insanlığın değer yargılarına aykırı olduğunu söyleyen Avcı, mezarlıklara dönük saldırılardan vazgeçilmesini istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaşanan durumu düzeltip, cenazelerin kaldırım kenarından alınıp normal mezarlıklara tek tek defnedilmesi gerektiğini ifade eden Avcı, bu yüz kızartıcı tablonun ortadan kaldırılması için İçişleri ve Adalet bakanlıkları ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

KARASU: BU AHLAKSIZLIĞA SON VERİN
Ardından söz alan ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Sultan Karasu, Kilyos Mezarlığına gömülen 282 cenazeden ailelerin iki yıllık uğraşları sonucunda sadece 21'inin ailelerine teslim edildiğini belirtti. 261 cenazenin ise hala kaldırımda gömülü olduğunu ifade eden Karasu, yapılan uygulamanın hiçbir inanç ve ahlakta yerinin olmadığını vurguladı. Karasu, "Bu ahlaksızlığa son verilip, cenazelerin ailelere teslim edilmelidir" dedi.

UĞURLU: SONUNA KADAR TAKİPÇİSİYİZ
HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu da, mezarların toplumların ortak değeri ve kutsalı olduğunu ifade etti. Yaşamını yitiren birinin artık bu dünyada olmadığını, dolayısıyla o kişinin artık dokunulmaz olduğunu ve kimsenin buna karışma hakkının olmadığını söyleyen Uğurlu, buna rağmen mezarlıklara dönük saldırıların son dönemde artığını kaydetti. Toplumun kutsalına yapılan hakaretin kabul edilemez olduğunu dile getiren Uğurlu, kaldırıma gömülen cenazelerin bir an önce çıkarılıp, ailelerine teslim edilmesini istedi. Uğurlu, "Bu uygulama ile iktidarın vicdanının ve ahlakının olmadığını bir kez daha gördük. Dolayısıyla cenazelerin sahiplerine teslim edilmesi ve ait oldukları yere defnedilene kadar konunun takipçisi olacağız" diye konuştu.