19 Mayıs 2024 Pazar

BTS'den HDP'ye ziyaret 

BTS Genel Başkanı Oral ve Genel Sekreteri Özdemir, HDP'yi ziyaret etti. Burada yapılan görüşmede demiyolu işletmeciliğinin zayıflatılma süreciyle tasfiye edilmek istendiği kaydedildi. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, sendikanın ve çalışanların yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. 

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Murat Oral ve BTS Genel Sekreteri İsmail Özdemir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ile görüştü.

BTS heyeti görüşmede, demiryolu çalışanlarının sorunlarını paylaşarak, "Demiryolu işletmeciliği yatırımdan bakıma, yenilenmeye, personele, eğitime ve yeni hatların kurgulanmasına dek merkezi bir planlamayı gerektiriyor. Ancak Booz, Allen-Hamilton, Canac, Euromed vb. kuruluşların hazırladığı raporlar ve AB uyum programları ile gündeme gelen serbestleştirme ve TCDD'nin yeniden yapılandırılması politikası uyarınca 163 yıllık demiryolu kazanımları tasfiye ediliyor" dedi.

'DEMİRYOLU İŞLETMESİ ZAYIFLATILARAK TASFİYE EDİLMEKTEDİR'
BTS yöneticileri özelleştirme ve yeniden yapılandırma politikaları kapsamında TCDD'nin şirketleştirildiğini, bölündüğünü, kamu hizmeti anlayışı yerine piyasacı yaklaşımın benimsendiğini belirterek, demiryollarında altyapı ile bakım, sinyalizasyon, elektrifikasyon yatırımları ihmal edildiğini, bakım atölyelerinin kapatıldığını, TCDD'nin taşınmazlarının ve limanlarının satılmaya başlandığını ifade etti. Hizmet alanında taşeronlaşmaya işaret eden ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştırıldığını dile getiren BTS heyeti, kadrolaşmaya işaret ederek şu bilgileri paylaştı:  "1959 yılında 66 bin 595 olan TCDD'nin çalışan sayısı, 2000 yılında 47 bin 212'ye, 2017 sonunda 17 bin 747'ye; binlerce yol ve geçit bakım görevlisinin çalışması gereken hatlarda bakım görevlisi sayısı da 39'a düşmüştür. Kamusal hizmet, kamu-toplum yararı eksenli güvenli ve ucuz ulaşım hakkı; demiryolları, karayolları, havayolları, denizyolları işletmeciliğinin ticarileştirilmesi ve demiryolu işletmeciliğinin zayıflatılması süreciyle tasfiye edilmektedir."

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI
BTS heyeti ayrıca 22 Nisan Perşembe saat 12:30'da Ankara Garı önünde yaşanan sorunlara ilişkin yapacakları açıklamaya katılım çağrısında bulundu.

SANCAR: SENDİKANIN VE ÇALIŞANLARIN YANINDAYIZ
Sancar ise, kamusal alanda başlayan tasfiyenin farkında olduklarını ve bunu her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, "Biz her zaman sendikaların ve çalışanların yayındayız, yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.