19 Mayıs 2024 Pazar

BTS: TCDD'nin özelleştirmeyle birlikte işçi hakları rafa kaldırılacak

BTS Genel Başkan Murat Oral, demiryollarının özelleştirilmesinde amacın holding yapısı kurmak ve denetleme dışında tutulmak istendiğini belirterek, işçi haklarının da rafa kaldırılacağını vurguladı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan ve demiryollarının özelleştirilmesinin önünü açan uygulamalara karşı birçok kentte açıklamalar yaptı.

ANKARA
Ankara Tren Garı önünde yapılmak istenen basın açıklamasını polis engelemek istedi. Engelleme girişimine rağmen TCDD Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı. "Demiryolu halkındır satılamaz" pankartı açıldı. Eyleme HDP ve CHP milletvekilleri de destek verdi.

Eylemde konuşan BTS Genel Başkanı Murat Oral, iktidarın birkaç sermayedarı zengin etmek için özelleştirmeye gittiğini belirtti. TCDD'de holdingleştirilmiş bir yapı kurmak istenildiğini söyleyen Oral, "Şirketlerden oluşan bu yapıyı Kamu ihale Kanunundan ve Sayıştay denetiminin dışına çıkararak, kuralsız denetimsiz bir yapı yaratmaktır. Bu kurumsal yapı ile kalan taşınmazları haraç mezat satmak, kurumun kendi çalışanlarıyla yaptığı işleri sorgulanmayan, soruşturulmayan ihalelerle özel sektöre yaptırmak, iş güvencesi olmayan, düşük ücretli istihdam politikası izlemek amaçlanmaktadır" diye konuştu.

Demiryollarının özelleştirilmesi durumunda işçi haklarının rafa kaldırılacağını belirten Oral, "Kurumsal yapının bozulduğu, iş güvencesinin de iş güvenliğinin de kalmayacağı, esnek ve kuralsız çalıştırmanın normal bir çalışma şekli halini alacağı, iş barışının ortadan kalkacağı ve istenildiği zaman çalışanın işine son verileceği bir düzen kurulacaktır" uyarılarında bulundu.

BTS olarak bu anlayışa karşı mücadele edeceklerini altını çizen Oral, "Demiryollarının gelişmesi ve büyümesi için diğer yandan da çalışanların iş güvenceli, insanca yaşam koşullarında çalıştığı bir ortamın yaratılması için bugüne kadar durmadan verdiğimiz mücadeleyi bugün de verme kararlılığındayız" dedi.

DİYARBAKIR
BTS Diyarbakır Şubesi, demiryollarının özelleştirilme girişimlerine ilişkin Diyarbakır Garı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "Demiryolları halkındır satılamaz" yazılı pankartın açıldığı ve sloganının atıldığı eylemde konuşan BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, demiryollarının TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş adıyla ikiye bölünerek esnek ve kuralsız çalışmanın dayatıldığı kaydetti.

Demiryollarında çalışan personel sayısının 1970'de 65 bin iken, 2018'de bu sayısın 27 bine düşürüldüğünü ifade eden Bozkurt, söz konusu tablonun asıl sorumlusunun siyasi iktidar olduğunu söyledi.

AKP'nin iktidara gelmesinden bu yana neoliberal politikalarla ülkenin tüm kurumlarının satılmaya başlandığını dile getiren Bozkurt, "Bugün AKP hükümeti ve yandaşları gözlerini, bu ülkenin 168 yıllık kurumu olan TCDD'ye göz dikmiştir" dedi.

Bozkurt, "Yeniden yapılandırma adı altında hayata geçirilen yanlış politikalardan vazgeçilmesi, demiryollarının siyasi müdahalelerden uzak tutulması, ulaşım politikalarının bilimsel olarak ele alınması, çalışanlara insanca yaşayabileceği iş ortamı ve güvencesinin yaratılması" taleplerini ifade etti.

ADANA
BTS Adana Şubesi, Adana Garı önünde yapılan eyleme KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı. Eylemde konuşan BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, sözkonusu proje ile demiryollarının bir kez daha 'yeniden yapılandırma' adı altında tasfiyesi ve özelleştirmesinin gündeme getirildiğini dile getirdi.

1 Mayıs 2013 tarihinde 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi Yasası çıkarıldığını anımsatan Özkan, çıkarılan bu yasayla kurumun TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. adıyla iki bölündüğünü, yine Demiryolları Özel Tren İşletmeciliği açılarak bilgi, birikim ve tecrübesi olmayan liyakatsiz kadrolarla doldurulduğunu ifade etti.

Özkan, bu zamana kadar yapılan uygulamaların yol açtığı kötü sonuçlardan ders almayan siyasi iktidarın şimdi de TCDD'nin mevcut yapısını tasfiye ederek, holdingleştirilmiş bir yapı kurmayı hedeflediğini söyledi.

Özkan, "Birçok şirketten oluşacak bu yapı ile birlikte demiryolları kamu kurumu olma niteliğinden çıkartılacak, Kamu İhale Kanunu'ndan, Sayıştay denetiminden ve Harcırah Kanunu'ndan muaf tutularak, kuralsız ve denetimsiz bir oluşum haline dönüştürülecektir. Mevcut haliyle demiryolları altyapı işletmeciliği, bakım-onarım işleri ve diğer pek çok işin sorumlusu ve kamu kaynağını kullanan bir kurum olan TCDD, yapılacak yeni düzenleme ile bu işlerin kurulacak yeni şirketler üzerinden, siyasi yandaşların rant sağlayacağı bir mekanizmaya dönüştürülecektir" diye konuştu.

Yeniden yapılandırma adı altında hayat geçirilen bu yanlış politikalardan vazgeçilmesini isteyen Özkan, "Demiryolu ulaşımının kamusal, ulaşılabilir, nitelikli ve ekonomik bir şekilde yapılması için gerekli adımların atılmasını, demiryollarının; siyasi müdahalelerden uzak tutularak, kurumun içinden yetişmiş, demiryolu kültürü, bilgi ve birikimine sahip kişilerle yönetilmesini, ulaştırma politikaları ve özelde demiryolu politikasının bilimsel bir yaklaşımla ele alınmasını, bilim insanları, ilgili sendikaların ve odaların katılımıyla belirlenmesini istiyoruz. Şimdi buradan hep birlikte el ele verdiğimizde kazanabileceğimiz bir mücadele sürecini başlattığımızı duyurmak istiyoruz. BTS olarak, demiryollarına ve demiryolu emekçilerine yönelik bu saldırıya sessiz kalmayacağımızı, bir yandan demiryollarının gelişmesi ve büyümesi için çalışırken, diğer yandan da personelin hak ve hukukunu koruyarak iş ve iş yeri güvencesi olan, insanca yaşam koşullarında bir çalışma ortamının sağlanması için bugüne kadar verdiğimiz mücadeleyi bugün ve yarın da sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.