23 Nisan 2024 Salı

BTS: Evde hayat TCDD'de sürgün var

BTS, farklı kentlerde demiryolu işçilerinin sürgün edilmesini protesto etti. Diyarbakır'daki açıklamada kayyumdan adı geçince polis, 'Susturun şu kadını' şeklinde müdahale etti.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Türkiye genelinde demiryolları çalışanı 60 kişinin sürgün edilmesini birçok kentte protesto etti. Açıklamalarında fiziki mesafeyi koruyan sendikacılar, "Evde hayat TCDD'de sürgün var" dedi.

DİYARBAKIR
BTS Diyarbakır Şubesi, sürgünleri protesto etmek için Diyarbakır Gar'ında açıklama yaptı. Açıklamaya, 6 kişinin dışında kimsenin katılmasına izin verilmedi. BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, salgın günlerinde insanların evde kaldığını ancak arkadaşlarının sürgün edildiğine dikkati çekti. TCDD'nin Trafik Daire Başkanlığı tarafından yapılan sürgünlere TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun'un onay vermesine tepki gösteren Bozkurt, "Arkadaşlarımız aileleriyle birlikte sürgün edilmiştir. Maden İstasyon Şefi olan Mehmet Budak lösemi tedavisi görmektedir. Eşi ve çocuklarının da hasta olmasına karşın Hekimhan Gar Şefliğine sürgün edilmişlerdir. Arkadaşlarımızın yaşamlarının tehlikeye girmesinden bölge ve genel müdürlere kadar herkes sorumludur. Görevinizi kötüye kullandığınız için hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.

"Sırf birilerine yer açmak için sendikamız üyeleri hukuksuz bir şekilde sürgün edilmiştir" diyen Bozkurt, "Hukuksuz yapılan sürgünlerin Ulaştırma Çalışanları Memur Sendikası (UÇMS) tarafından dizayn edildiğini düşünüyoruz" diye ekledi. Sürgünlerin hiçbir gerekçe gösterilmeden "rotasyon" adı altında yapıldığına dikkati çeken Bozkurt, sendika üyelerinin kendi istekleri dışında başka şehirlere sürgün edilmesini asla kabul etmeyecekleri vurguladı. Sendikal çalışmalarını yürütürken hiçbir siyasi partinin "arka bahçesi" olmayacaklarının altını çizen Bozkurt, Ulaştırma Bakanı'na seslenerek, iş barışını bozan yöneticilere izin verilmemesi gerektiği çağrısında bulundu.

POLİS MÜDAHALE ETMEK İSTEDİ
Ardından konuşan KESK MYK üyesi Gülistan Atasoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu ve Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun AKP'lilerin toplantısına başkanlık yapmasını hatırlattı. Bunun üzerine polis amiri konuşmaya müdahale etmek istedi. Polis amirinin BTS yöneticilerine, "Bu kadını susturun, konunun dışına çıkmasın" demesi dikkat çekti.

İZMİR
BTS İzmir Şubesi, demiryollarındaki sürgünlere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Alsancak semtinde bulunan TCDD 3'üncü Bölge Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Aysun Gezen yanı sıra çok sayıda BTS üyesi katıldı. Fiziki mesafeye dikkat edilen açıklamada üyeler maske ve eldiven taktı. "Evde hayat TCDD'de sürgün var" pankartının açıldığı açıklamayı, şube başkanı Erdal Akyol okudu.

Akyol, Ocak ayından itibaren bütün dünyayı saran koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 4 milyonun üstünde kişi salgına maruz kaldığı ve yaklaşık 300 bin kişi hayatını kaybettiğini hatırlattı. Böylesi bir ortamda 60 kişinin sürgün edildiğini belirten Akyol, "Biz sürgün sahiplerini tanıyoruz. Siyasi iktidara sırtını dayayarak yönetimlere gelen TCDD bürokratların demir yollarını değiştirmek ve büyütmek adil liyakatli ve hukuka uygun bir şekilde kurumu yönetmek yerine aldığı karar içerisinde sendikamız üyelerinin de bulunduğu onlarca personelin kendi istekleri dışında başka şehirlere sürgün edilmesini asla kabul etmiyoruz. 164 yıllık bu kuruma siyasetin gücü ve kuruma hizmetten çok siyaset ve iş barışının bozulmasına hizmet için gelen bugün olduğu gibi salgın günlerinde de ülkemizde de korku havasını fırsata çevirmek isteyen şunu bilsin ki yanlış yoldalar. Vicdan ve insaftan yoksun bir yoldalar" dedi.

ADANA
BTS Adana Şubesi, sürgünleri Adana Garı'nda yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. "Siz bizim teslim olduğumuzu nerde gördünüz? Sürgünler bizi yıldıramaz" pankartı ve "Evde hayat TCDD'de sürgün var. #EvdeKalTurkiye" ve "TCDD'de liyakatsız atamalar, kayırmacılık, kadrolaşma, corona günlerinde de devam etti. #sürgünlergerialsın" dövizlerinin açıldığı açıklamaya CHP'li vekiller Müzeyyen Şevkin, Orhan Sümer ve Ayhan Barut ile Eğitim Sen, EMEP, Emekli-Sen temsilcileri katıldı.

MALATYA
Malatya Tren istasyonu önünde eylem yapan BTS üyelerine KESK'in diğer sendikaları, HDP, ESP, EMEP destek verdi. BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, demiryolu emekçilerine karşı adeta düşmanca hareket eden TCDD'nin Genel Müdürü'nün Trafik Daire Başkanıyla birlikte insanların can derdine düştüğü bu ortamda hukuku, mevzuatı ve kamu yararını hiçe sayarak hiç bir gerekçe göstermeksizin demiryolu emekçilerini sürgün ettiğini belirtti.