28 Mart 2024 Perşembe

BTS Çorlu'daki kazaya yol açan uygulamalara dikkat çekti

Çorlu'da 25 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan tren kazasıyla ilgili hazırladığı raporla ihmallere dikkat çeken Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), tespit ve önerilerini sıraladı. Geçtiğimiz ay, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasının ardından hiç bir yetkili yargılanmadı. Kazanın nedenlerini araştıran Birleşik Taşımacılık Sendikası, yeni kazaların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

Demiryollarındaki özelleştirmenin iptal edilmesi gerektiği vurgulanan raporda, "Teknolojik yenilenme, kontrol ve denetim sağlanmadan TCDD personel sayısının hızla azaltılması, özelleştirme ve taşeronlaştırma, ihale usulü işlerin yürütülmesi olayların ve kazaların esas etkenlerden biridir. TCDD’de yol yenileme, bakım ve onarım hizmetlerinin büyük bir kısmının özelleştirilmesi, taşeronlar eliyle yürütülmesi, taşeronların kar hırsı nedeni ile bilimden teknolojiden uzak maliyet düşürücü standartlar dışında malzeme kullanması gibi birçok faktör dikkate alındığında özelleştirmenin olaylarda önemli bir etken olduğu görülmektedir. Özelleştirmelere ve taşeron sistemine son verilmelidir. Demiryolu ulaşımı belli bir birikim ve tecrübe ve mühendislik bilgisi isteyen bir iş kolu olup TCDD kendi personeli ve kendi araç gereçleri ile yol bakım onarım ve yenileme çalışmalarını yürütmelidir" denildi.

TCDD Yol Dairesi Başkanlığı ile Tesisler Dairesi Başkanlığı'nın birleştirilmesinin, iş kazalarına yol açarak, iş barışını bozduğu belirtilen raporda, ayrıca personel üzerinde huzursuzluklara yol açan liyakatsiz atamalarına ve vekalet görevlendirmelerine son verilmesi istendi.

Bütçeden TCDD’ye ayrılan kaynakların yenilemeye ayrılması gerektiğini ifade eden BTS, özetle şunları belirtti:

Kazalarda onlarca insan hayatını kaybetmektedir. En temel hak olan yaşam hakkının korunması yükümlülüğü devlete/TCDD’ye düşmektedir. Devlet/TCDD bu sorumluluk altında demiryolu taşımadığının planlamalı bu uygun politikalar üretmelidir.

Kazaları doğal afetlere bağlamamak doğal afetler karşısında çaresiz kalmamak için sendikamızın, bilim insanlarının ve Meslek Odalarını görüş ve önerileri dikkate alınmalıdır.  Mühendislik bilimi yok sayılmamalıdır.

TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün anlık, saatlik, günlük, haftalık ve aylık tahminleri ile geçmiş yıl istatistikleri gelecek yıllara yönelik tahmin verileri takip edilerek önlemler alınmalı, demiryolu bu verileri baz alarak yapılacak hesaplamalara göre inşa edilmeli ve kontrol edilmelidir.

TCDD Emniyet Yönetim Sistemi birimi tarafından emniyetli bir demiryolu ulaşımı için alt ve üst yapı sistemleri hakkında gerekli denetimleri yapmalı ve gereken önermeleri TCDD’ye bildirmeli, bu tespit ve önermeler de sendikamızla paylaşmalıdır.