20 Mayıs 2024 Pazartesi

BTO-Sen hileyle baraj altında bırakıldı

İYİP yöneticilerinin İBB'ye bağlı Ağaç AŞ'de örgütlenme çalışmalarını engellemesine rağmen bin 644 işçinin üye olduğu ve işkolu barajını aşan DİSK'e bağlı BTO-Sen bu kez bakanlığın hileli yöntemleriyle baraj altında bırakıldı.

DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTO-Sen) patronlar ve işbirlikçisi iktidar tarafından baraj altında bırakıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç AŞ'de örgütlenen BTO-Sen işkolu barajını aşmasına rağmen bakanlığın üyelerini düşük göstermesi nedeniyle baraj altında bırakıldı.

İYİP'li Ağaç AŞ. yöneticilerinin tüm engellemelerine rağmen örgütlenme çalışmalarını yoğunlaştıran ve bin 644 işçiyi üye yapan BTO-Sen'in üye sayısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerinde bin 521 olarak gösterildi.

BTO-Sen'in üyelerinin 123'ü yok sayılırken Türk-İş'e bağlı Tarım-İş ve Orman-İş ile Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş sendikalarının üye sayılarıysa fazla gösterildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan BTO-SEN, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2022/Ocak istatistiklerinin dün resmi gazetede yayınlandığını, bu verilere göre iş kolunda çalışan işçi sayısının 22 binden fazla düşüş yaşandığını duyurdu.

Öz Orman-İş sendikasının üye sayısının binden fazla, Tarım-İş sendikasının üye sayısının 180 arttığını belirten BTO-Sen, Orman-İş sendikasının da toplamda bin 680 üyeye çıktığını kaydetti. Sendikalarına bin 644 işçinin üye olduğunu hatırlatan BTO-Sen bakanlık verilerinde bu sayının bin 521 olarak yer almasına tepki gösterdi.

Yanıtlanması gereken sorulara dikkat çeken BTO-Sen, şu soruları yöneltti:
"♦ İşkolumuzdaki işçi sayısı son altı ayda 22 bin düşerken sendikalı işçi sayısı nasıl oluyor da 4 bin 500 kadar artıyor?
♦ Aslında bu süreçte üye kaybeden Öz Orman-İş Sendikası'nın üye sayısı nasıl oluyor da binden fazla artıyor?
♦ Ağaç AŞ. dışında herhangi bir çalışma yapmamış olan Orman-İş Sendikası nasıl oluyor da hariçten 400 üye daha buluyor?
♦ Bizim toplamda bin 644 üyemiz olmasına rağmen, nasıl oluyor da üye sayımız 123 daha az gösterilerek bin 521 olarak ilan ediliyor?"

Açıklamada, Ağaç AŞ'deki örgütlenmelerinin engellenmeye çalışılması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sendikaların üye sayılarına ilişkin Resmi Gazete'de yayınladığı verilerin BTO-SEN ve bağlı bulunduğu DİSK'e yönelmiş açık bir organizasyon olduğuna işaret edildi. "Şüphesiz ki bu saldırıya sessiz kalmayacağız" denildi.

Üyelerinin hakkını sonuna kadar koruyacaklarını vurgulayan BTO-Sen, "Hukuka aykırı bu karanlık süreçlere de gerek yargı yolu ile gerekse de fiili olarak sonuna kadar müdahale edeceğimizi üyelerimize, Ağaç A.Ş. emekçilerine ve tüm demokratik kamuoyuna şimdiden duyuruyoruz" diye belirtti.