23 Nisan 2024 Salı

Brüksel'de 'kriz, savaş ve yoksullaşma' paneli düzenlendi

Brüksel'de düzenlenen panelde kriz, savaş ve yoksulluğa değinildi. Panelde, işgalci savaşlara karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de "kriz, savaş ve yoksullaşma" konulu panel düzenlendi. Sınıfa Karşı Sınıf Hareketi adına Agnès PhillipS, ATİK adına Süleyman Gürcan ve Marksist Teori yazarlarından Ziya Ulusoy panelde konuşmacı olarak yer aldı.

PHİLLİPS: HALKIN TEPKİSİ SÜRECEK
Sınıfa karşı Sınıf hareketi adına konuşan Agnès Phillips, pandemi döneminde Belçika kapitalizminin sağlık sisteminin iflas ettiği belirti. Çok sayıda yaşlı insanın Covid-19'dan hayatını kaybettiğini belirten Phillips, bu dönemde çalışma koşulları daha da ağırlaştırılan sağlık emekçilerinin mücadeleye başladığını da hatırlattı.

Phillips, "Ayrıca Sarı Yelekliler'in eylemleri Fransa'dan Belçika'ya da sıçradı. Fakat sağcılar öncülük ettiği için sol kesim uzak durdu ve  bu yanlıştı. Şimdi enerji ve gıda fiyatları ve kiralar çok arttı. Bu yaşam düzeyinin düşmesine yol açıyor. Bu duruma karşı şimdiden mücadele başladı. İlk önemli eylem Total önündeki bin kişiyle yapılan işgal oldu. Halkın tepkisi bundan sonra da sürecek" ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLER METAL VE İNŞAAT SEKTÖRLERİNDE DİRENİŞE GEÇTİ'
ATİK adına konuşan, Süleyman Gürcan, ekonomik krize ilişkin bir sunum yaptı. Almanya'da ve diğer Avrupa ülkelerinde hükümetlerin pandemi döneminde bütçeden yardımı ezici oranda tekellerin kasasına aktardıklarını, işçilere ve emekçilere çok az yardımda bulunduklarını kaydeden Gürcan, "Pandemi sürecinde, Almanya'da hükümet, işçilere kısmen izin verse de çoğunlukla çalıştırdı. İşçilerin ücret artışı taleplerini tekeller ve patronlar, enflasyon oranı altında tutarak reddetti. İşçiler buna karşı metal ve inşaat sektörlerinde direnişe geçti" dedi.

Gürcan, artan enerji ve gıda fiyatlarına karşı önümüzdeki süreçte eylemler ve işçi grevlerinin gelişmesinin büyük olasılık olduğunu belirtti.

ULUSOY: İŞGAL SALDIRILARINA KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM
Marksist Teori yazarlarından Ziya Ulusoy; savaş ve Avrupa'da faşizmin tırmanması üzerinde durdu. Avrupa'da Ukrayna savaşının ABD-NATO tarafından 2014 Maidan faşist darbesinden bu yana kışkırtıldığını vurgulayan Ulusoy, Rusya'nın askeri gücüne dayanarak, emperyalist amacı doğrultusunda ABD-NATO kuşatmasına karşı Ukrayna işgaline giriştiğini hatırlattı.

Savaşın her iki taraf açısından da haksız olduğunu vurgulayan Ulusoy, ABD ve Avrupa emperyalistlerinin, Ukrayna'yı "koruma" argümanı ardına gizlendiği ve böylece halkları kendi emperyalist amacı doğrultusunda etkilediğine dikkat çekti.

Halkların ve işçi sınıfının her iki tarafın emperyalist amaçlarına karşı mücadeleyi yürütmesi gerektiğini belirterek Erdoğan faşizminin Rojava devrimine ve Medya Savunma Alanları'na yayılmacı savaşına karşı mücadelenin daha da büyütülmesi çağrısını yaptı.

Sunumların ardından panel soru-cevaplarla devam etti.