18 Mayıs 2024 Cumartesi

Brüksel'de İstanbul Sözleşmesi protestosu

Belçika'nın başkenti Brüksel'de kadınlar, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması Türk Konsolosluğu ve Avrupa Komisyonu önünde protesto etti.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de iki ayrı noktada Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması protesto edildi.

"SaveIstanbulConventionBelgium" ismi ile bir arayan gelen kadınlar ilk olarak Brüksel'de bulunan Türk Konsolosluğu önünde eylem yaptı. Kadınlar, "19 Mart'ı 20 Mart'a bağlayan gece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesinden çıktığını öğrendik. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir" dediler.

Kadınlar yaptıkları açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesini, mağdurların korunmasını, suçluların cezalandırılmasını sağlar ve kadına karşı şiddet ile mücadele eder. Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çıktığını duyurduktan sonra, 6 günde 7 kadın öldürüldü. Bunlar sadece haberlere yansıyanlar. Türkiye'de her gün bir kadın öldürülüyor ve buna rağmen Türkiye kadınları koruyan uluslararası bir sözleşmeden çekiliyor. Bizler haklarımızı yıllarca mücadele ederek kazandık. Bir karar ile bu haklarımızı elimizden almanıza izin vermeyeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diye belirtti.

2008 yılından bu yana erkekler tarafından katledilen 3441 kadının isimlerinin yazılı olduğu pankartları Konsolosluğun önüne bırakan kadınlar, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği günden beri katledilen 7 kadının ismini okuyarak buradaki eylemi sonlandırdı.

İkinci protesto eylemi ise Avrupa Komisyonu'nun önünde gerçekleşti. Türkiye konulu gümdemlerin de olduğu iki günlük Avrupa zirvesi esnasında gerçekleşen eyleme Avrupalı siyasetçiler de katıldı.  Avrupa Parlamentosu Almanya Yeşiller Miletvekili Terry Reintke ve Belçika Yeşiller Partisi'nden Cinsiyet Eşitliği Bakanı Sarah Schlitz ve Campagne Rosa kadın grubunun aktivistleri eyleme katılarak birer konuşma yaptılar.

"SaveIstanbulConventionBelgium" aktivistlerinin, dört dilde yaptıkları konuşmalarla, İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyeceklerini, iptal kararın geri çekilmesi gerektiğini ve İstanbul Sözleşmesi'nin etkin uygulanması gerektiğini vurguladılar. Fransızca, Flamenkçe, İngilizce ve Türkçe "İstanbul Sözleşmesi bizimdir", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ve "İstanbul Sözleşmesine dokunma" pankartları taşınan eylem bir saat sürdü.