18 Mayıs 2024 Cumartesi

BOSCH'da işçiler her an kayıt altına alınacak

Bursa'daki BOSCH fabrikasında işçiler, deneme aşamasında olan "tetris" sistemiyle her anlarının kayıt altına alınacağını kaydederek, fabrikada örgütlü Türk Metal sendikasının sessizliğine tepki gösterdi.

Bursa'da bulunan BOSCH fabrikasında işçiler, uygulamaya sokulacak "tetris" modeliyle fabrika içerisinde bulundukları her an kayıt altına alınarak taciz edilecek. Makinelerin ne zaman, ne kadar durduğu, işçilerin kaç dakika mola yaptığı gibi her türlü veriyi toplayacak olan sistem, şu anda deneme aşamasında. 

BursaMuhalif gazetesine konuşan işçiler, uygulamaya ilişkin, "Resmen her anımızı kontrol edecekler. Kim nasıl çalıştı, biri hızlı üretim yaptı diğeri yavaş üretim yaptı, bunun açıklamasını isteyecekler. Resmen robotlaşıyoruz. Her uygulama işçi için deseler de biz biliyoruz bu uygulama patronlar ve üretimin artması için" ifadelerini kullandı.

Türk Metal'in örgütlü olduğu fabrikada işçiler, sendikanın patronlardan yana tavrından ise şikayetçi. Türk Metal'in 1 Mayıs alanlarında yer almamasını eleştiren işçiler, "Göstermelik olarak sendika binası önünde 1 Mayıs açıklaması yapmaktan başka bir şey yapmadılar. Bahaneleri de pandemi ve bayram oldu. Ama bizler pandemide ölümüne çalıştırıldık. O zaman da sesleri çıkmadı"  dedi.

Her geçen gün bir yenisi gelen zamlar ve yüksek enflasyon karşısında yoksulluğa mahkum edildiklerini belirten işçiler, iktidarın yaptığı çıkışlarla işçileri ekonomik kriz hakkında konuşmaktan alıkoymaya çalıştığını vurguladı. İşçiler, şöyle devam etti: "AKP, MHP, CHP ve İyi Partililerin ortaklaştığı tek nokta neredeyse göçmen düşmanlığı. Bu çok tehlikeli. Bizim açlığı yoksulluğu tartışmamızı engelliyor bu durum. Kimse şunu demiyor, bu insanların Türkiye'ye gelmesi iktidarın uyguladığı politikaların sonucu. Asıl sorumlusunu görmüyor, kolay yolu seçerek bir düşmanlığa yöneliyor."