28 Mart 2024 Perşembe

'Bomonti Bira Fabrikasının yıkım belgesi hukuka uygun mudur?'

Bomonti Bira Fabrikası binalarının yıkılmasını Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Kerestecioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'a "Binalar hakkındaki dava sürerken hazırlanan yıkım belgesi hukuka uygun mudur?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Bomonti Bira Fabrikası binalarının yıkılmaya başlanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası'nın, hazine malı olan Bomonti Bira Fabrikası ve çevresinin, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından "korunması gereken kültür varlığı" olarak tescillendiğine dikkat çeken Kerestecioğlu, "Ne var ki buna rağmen, Bomonti Bira Fabrikası 2009 yılında ihaleye çıkarılmış, geriye sadece birkaç bina kalmıştır. Bu kalan binalar ise usulsüz bir kararla Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmiştir" diye belirtti.

Yapıların yıkılması, yerlerine mescit, yurt ve otopark yapılması planlarına karşı açılan iptal davaları halen devam etmesine rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının geriye kalan binaları yıkmak için Yıkım Belgesi düzenlediğini vurgulayan Kerestecioğlu, "Bakanlığınızın görevleri uyarınca mimari ve kültürel değerlerin korunması için çalışılması gerekirken hukuka aykırı bir yıkım belgesinin düzenlendiği görülmektedir" dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
Neden İstanbul’un geriye kalan sayılı endüstriyel miras yapılarından olan Bomonti Bira Fabrikası binaları yıkılarak kentteki izleri silinmektedir?
Binalar hakkındaki dava sürerken hazırlanan yıkım belgesi hukuka uygun mudur?
Mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararı almaması nedeniyle Sulukule gibi pek çok örnekte olduğu gibi süreç sonunda davalar kazanılsa dahi inşaatların tamamlandığı görülmektedir. Bakanlığınızı ilgilendiren konularda dava süreci devam ederken bu süreç beklenmeden yıkım veya inşaatın başlatıldığı kaç vaka vardır? Kaç vaka için yürütmeyi durdurma talep edilmiştir?
1890 senesinde inşaa edilen ve Osmanlı döneminin ilk modern bira yapımının gerçekleştiği Bomonti Bira Fabrikasının Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesinin gerekçesi nedir?
Binaların yapılması ve yerine yapılacakların planlamasının Şişli Belediyesine başından itibaren haber verilmediği iddiaları doğru mudur?
Şişlililerin talep ettiği gibi, yıkımlar derhal sonlandırılarak söz konusu binaların her sosyoekonomik statüden yurttaşın yararlanabileceği, ulaşılabilir bir sosyal ve kültürel kamusal alan haline getirilmesi düşünülmekte midir?