9 Mayıs 2024 Perşembe

Boğaziçili akademisyenler atamalara tepki gösterdi

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, üniversitenin önemli kurullarına yapılan atamalara ilişkin yaptığı açıklamada "Bu yönetim anlayışı tahrip etme, tüketme ve gasp üzerine kuruludur" dedi. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri kayyum Rektör Melih Bulu'nun istifası talebiyle başlattıkları nöbet eyleminde 22 haftayı geride bıraktı. Nöbetlerinin 103. gününde Güney Kampüste bir araya gelen akademisyenler kayyum rektöre bir kez daha sırtlarını dönerek "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" dedi.

ZORBACA MÜDAHALELER SÜRÜYOR
Akademisyenler, bu haftada üniversitede öğrenci ve akademisyenlere zorbaca müdahalelerde bulunulduğuna dikkat çekti. Bu hafta Feyzi Erçin'in yakışıksız bir yazı, hukuksuz ve siyasi bir kararla derslerini vermesinin engellendiğini belirten akademisyenler, akademik hak ve özgürlükleri tehdit eden bu müdahaleyi asla kabul etmeyeceklerini belirtti.

KELEPÇEDEN SONRA KAPIYA KİLİT
Öte yandan rektörlüğün bu hafta yine öğrencileri özel güvenliklerin saldırılarıyla karşı karşıya bıraktığını, öğrencilerin yumruklanıp, kampüs dışına atıldığını hatırlatan akademisyenler "Özel güvenlik görevlileri öğrencileri darbetti, üniversitenin kapısına takılan kelepçenin ardından bu hafta da kilit takılarak öğrenci ve akademisyenlerin üniversiteye girişleri engellendi" dedi.

AMAÇ KURUMU VASATLAŞTIRMAK
Siyasi sadakatleri dışında hiçbir meziyetleri olmayanların üniversitenin en önemli idari pozisyonlarına adeta paraşütle atamalarının yapıldığına vurgu yapılan akademisyenler açıklamasında "Bütün bunların üniversitemizi vasatlaştırmaya çalışan düşmanca uygulamalar olduğu açıktır. Varlığını sadece tahrip etmek, tüketmek ve gasbetmek üzerine kurmuş olan yönetim anlayışının bilimsel ve kültürel değerleri üretmesi söz konusu değildir" dedi. Akademisyenler akademik özgürlüğün olmadığı bir üniversitede bilimden bahsedilemeyeceğine dikkat çekti.

Akademisyenler son olarak başta atanmış rektör Melih Bulu olmak üzere tüm atanmışların istifa etmesi taleplerini yineleyerek "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" dedi. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğrencileri de açıklamaya katılarak 'Fizik Bölümü Ayakta' pankartı açıp, bölüm hocalarından Naci İnci'nin rektör yardımcılığını kabul edip hukuksuz uygulamalarına tepki göstererek "Naci İnci senin hiç utanman yok mu?" diye seslendi.