16 Mayıs 2024 Perşembe

Boğaziçi direnişçilerine yeni soruşturma: Tanımıyoruz, direneceğiz

Boğaziçi direnişine katılan öğrenciler hakkında yeni bir soruşturma daha açıldı. Bu soruşturmaların direnişi kriminalize etmek amaçlı olduğunun altını çizen Boğaziçi Dayanışması, soruşturmaları tanımadıklarını özerk-demokratik bir üniversite için kayyum rektörlere karşı direnişi sürdüreceklerini vurguladı. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kayyum rektör atana Melih Bulu'yu protesto eden ve eylemlere yönelik polis saldırısında işkenceye uğrayan öğrenciler hakkında soruşturma açıldı. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Boğaziçi Dayanışması, direniş sürecini hatırlattı. 1 Şubat'ta polis şiddetiyle gözaltına alınan öğrencilere açılan soruşturmalar için dilekçe ve "kayyumluk" yazısını kayyumluk binasına asan öğrencilere yeniden soruşturma açıldığını dile getirdi. Açıklamada, "Kampüs'te 'Üniversiteler AKP teşkilatı değildir, kayyumlar gidecek' afişini asan arkadaşlarımız ve ona açılan soruşturmayı 'siyasetten korkmuyoruz, kampüste siyaset yapmak meşrudur' diyerek protesto eden ve kayyumluk binasına kendi afişlerini asan arkadaşlarımız da aynı tehditle karşılaştı ve haklarında disiplin soruşturması açıldı. Direniş çadırına yemek getiren ve kayyumluk önü protestolarda enstrümanları ile müzik çalan arkadaşlarımız da aynı yaptırıma maruz kaldı. Disiplin soruşturması açtırmak için öne sürülen gerekçeler suç değil kampüs içerisinde gerçekleşen protestoları kriminalize etme çabasıdır" denildi. 

Bu soruşturmaların kayyumun ve yardımcılarının direnişçilerine gözdağı verme çabalarından başka bir şey olmadığının altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Ancak onların asla anlayamadığı şey bizim özerk-demokratik üniversite talebimizin bu soruşturmalar karşısında gücünü kaybetmeyecek olmasıdır. Bizler beş ayı aşkın bir süredir birlikte direndiğimiz arkadaşlarımıza açılan bu soruşturmaları tanımıyoruz. Protesto hakkını kullanmak, kampüs içerisinde politik şiar yükseltmek meşrudur, yasaklanamaz. Başta Melih Bulu ve bütün kayyumlara karşı ilk günden beri savunduğumuz taleplerimizden ve kampüs içerisindeki haklarımızdan vazgeçmiyoruz."