20 Mayıs 2024 Pazartesi

Böbrekleri iflas eden hasta tutsak Durmaz için infaz erteleme çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda olan tutsak Ramazan Durmaz'ın böbrek nakli olması gerektiğini vurgulayarak, infaz ertelemesi çağrısında bulundu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkati çektiği eylemlerinin 369. haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan ve haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda olan hasta tutsak Ramazan Durmaz'ın durumuna dikkati çekti.

Durmaz'ın tek başına yaşamını devam ettiremeyeceğini aktaran Çevirmen, "Haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda olması nedeniyle bir an önce infazı ertelenmeli ve ailesine yakın bir hastanede böbrek naklinin yapılarak tedavisine dışarıda daha sağlıklı koşullarda devam etmesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

'KAFATASI AÇILDI'
Çevirmen, 2009 yılında Urfa'nın Suruç ilçesindeki eylemler esnasından polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesinden dolayı ağır yaralanan Durmaz'ın kafatasının açıldığını belirtti. Çevirmen "Ramazan Durmaz, Dicle Üniversitesinde öğrenci olduğu için tedavisine Diyarbakır'da devam edilirken, 2010 yılında gözaltına alınmış ve tutuklanarak cezaevine gönderilmiş ve hakkında açılan davada 17 yıl ceza verilmiştir" dedi.

'İKİ BÖBREĞİ İFLAS ETTİ'
Hapishaneye girdikten sonra yaşadığı rahatsızlık sonucu her iki böbreği de iflas ettiğini kaydeden Çevirmen, "Haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda ve böbrek nakli olması gerekmektedir. Nakil için yapılan muayeneler sonucunda annesinin böbreğinin uyuştuğu tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı. Çevirmen, ailenin maddi durumunun yetersiz olduğunu ve Batman'dan Tekirdağ gibi uzak mesafeye gidemediklerini belirtti. Çevirmen, ailenin 2017 ve 2018 yılında kendilerine yakın cezaevlerine sevk talep ettiklerini ancak Adalet Bakanlığı tarafından taleplerinin reddedildiğini söyledi.

'HAK İHLALLERİNE UĞRUYORLAR'
Durmaz'ın acilen infazının ertelenmesi gerektiğine dikkati çeken Çevirmen şöyle devam etti: "29.12.2020 tarihli Gözlem Ve Sınıflandırma Merkezleri İle Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle mahpusların koşullu salıverilmesi ve denetimli serbestlikten faydalanabilme hakları neredeyse ortadan kalkmış ve mahpuslar soyut ve afaki değerlendirmelerle hazırlanan dayanaksız ve gerekçesiz raporlarla hürriyetlerinden yoksun bırakılmamaktadır ve ne yazık ki hasta mahpuslar da bu şekilde hak ihlallerine uğramaktadır. Ramazan Durmaz'da gözlem kurulu kararıyla bu haktan mahrum bırakılmış ve hastalıkları göz ardı edilerek hapishanede tutulmaya devam edilmektedir. Durmaz'ın infazı ertelenmeli ve ailesine yakın bir hastanede böbrek naklinin yapılarak tedavisine dışarıda daha sağlıklı koşullarda devam etmesi sağlanmalıdır."