18 Mayıs 2024 Cumartesi

BMG: Birleşelim, 19 Aralık ve Maraş katliamlarının hesabını soralım

BMG, 19 Aralık 2000 tarihinde 20 hapishaneye birden düzenlenen ve 28 devrimci tutsağın katledildiği, hapishaneler katliamına ilişkin açıklama yaptı, sorumluların hesap sorulabilmesi için birleşik mücadele çağrısı yaptı.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Maraş ve 19 Aralık hapishaneler katliamına ilişkin açıklama yaptı, katliamların hesabının sorulacağını vurguladı.

19 Aralık 2000'de 20 hapishaneye eş zamanlı gerçekleşen katliam saldırısında 28 devrimci tutsağın mermi, kimyasal silah ve gaz bombalarıyla, diri diri yakılarak, kurşunlanarak, işkence edilerek katledildiği hatırlatılan açıklamada 600'ün üzerinde tutsağın sakat kaldığı belirtildi.

BMG açıklamasında, "19 Aralık, faşizmin Türkiye-Kürdistan siyasal tarihinde, hapishanelere düzenlediği en ağır saldırılardan biri olarak tarihe kazındı. Devlet, yüzlerce tutsağın ölüm orucunda olduğu koğuşlara, adeta bir savaş hazırlığıyla, büyük bir katliam için girdi. Öncesinde 'Ulucanlar katliamı'nda provası yapılan ve dalga geçercesine 'Hayata Dönüş' adı verilen katliam saldırısı, faşizmin devrimci-komünist güçlere yönelik tarihsel düşmanlığını ve vahşetini de bir kez daha gözler önüne serdi" denildi.

TUTSAKLAR FAŞİZMİR SALDIRILARINA BEDENLERİNİ SİPER ETTİ
Devrimci tutsakların, faşizmin vahşi saldırısı karşısında bedenlerini siper ederek, öncüllerinden aldıkları direniş bayrağını yükselterek, bu toprakların diz çökmeyen, baş eğmeyen mücadele hazinesine yeni bir halka eklediği vurgulanan açıklamada, "Hapishanelerde tecrit ve tredmana dayalı yeni bir teslim alma politikası üzerinden 'F tipi' hapishaneleri inşa eden faşizm bununla, devrimci güçler üzerinden bir bütün olarak toplumu yeniden dizayn etmeyi amaçlıyordu" diye belirtildi.

KATLİAM DIŞARIYA HAKİM OLMAK İÇİN YAPILDI
Dönemin ANAP, DSP ve MHP koalisyon hükümetinin başbakanı Bülent Ecevit'in "Dışarıya hakim olmak için içeriye hakim olmalıyız" sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, bu sözlerin katliamın gerçek nedeninin itirafı niteliği taşıdığına dikkat çekildi.

KATLİAMIN SORUMLULARI ÖDÜLLENDİRİLDİ
Faşizmin, 2000'lerde yaşadığı ağır ekonomik ve siyasi krizle kitlelerin kabaran öfkesinin devrimci güçlerle buluşmasından duyduğu korkuyla hapishaneleri hedef aldığı kaydedilen açıklamada, 16-29 Aralık 1978'de yüzlerce Kürt ve Alevi'nin katledildiği Maraş katliamının sorumluları nasıl korunup aklandıysa, 19 Aralık katliamının sorumlularının ödüllendirip, terfi ettirildi belirtildi.

DİZ ÇÖKTÜRME SALDIRILARI SÜRÜYOR
Faşizmin bugün de devrimci-yurtsever güçlere yönelik teslim alma, diz çöktürme politikasını sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, "Siyasi tutsaklara tecrit içinde tecrit uygulanıyor, hasta tutsaklar tedavi edilmezken zindanlar adeta ölüm evlerine dönüştürülüyor. Tutsakların en temel insani ihtiyaçları idareler tarafından pandemi bahane edilerek reddediliyor. Yeni infaz yasasına sırtını dayayan hapishane yönetimleri, keyfi gerekçelerle tutsakların infazını yakıyor, süresi dolmasına rağmen tutsaklar tahliye edilmiyor, işkence ve kötü muamele sıradanlaştırılıyor" ifadelerine yer verildi.

FAŞİZME KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM
AKP-MHP faşist blokunun zindanlarda ağırlaştırdığı uygulamalar üzerinden ezilen emekçilere gözdağı verdiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ne var ki her şeye karşın devrimci-yurtsever güçler olarak, içeride ve dışarıda, 19 Aralık'ta direniş mirasını yaşatanlardan devraldığımız, bayrağı dalgalandırıyoruz.
"Birleşik Mücadele Güçleri olarak, sefalet ve açlıkla terbiye edilmek istenen işçi sınıfı ve emekçilere; faşizme karşı güçlerini birleştirme ve yana yana gelerek birleşik mücadeleyi büyütmek çağrısı yapıyoruz!
"19 Aralık'ın 21'inci, Maraş'ın, 43'üncü yıldönümünde katliamcılardan hesabı birleşik mücadelemizle soracağımızı bir kez daha ilan ediyoruz."