11 Mayıs 2024 Cumartesi

BMC'de bir haftada 100 kişi işten atıldı

İzmir BMC fabrikasında küçülmenin faturası çalışanlara kesildi. İşçi ve idari kadro çalışanlardan oluşan 25 kişi dün işten atılırken, bir haftada işten atılanların sayısı 100'ü geçti.

İzmir Pınarbaşı'nda bulunan, 3 bine yakın kişinin çalıştığı, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi Fuat Tosyalı ve Katar Savunma Bakanlığı ortaklığındaki BMC Otomotiv fabrikasında küçülmenin faturası çalışanlara kesildi.

Ethem Sancak'ın tüm hisselerini, 500 milyon dolara Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Tosyalı Holding Patronu Fuat Tosyalı almıştı. Şirket üst yönetiminde yapılan değişiklikler sonucunda küçülme kararı alan BMC, Karasu'daki üretim tesisi inşaatını durdurmuş, tüm yatırımlarını askıya almıştı. Üretimde yaşanan durgunluk ve mali krizin faturasını BMC yönetimi, çalışanlara keserek kıyıma başladı.

Evrensel'in haberine göre; dün işçi ve idari kadro çalışanlardan oluşan 25 kişi işten atıldı. İşçilerden aldığımız bilgiye göre bir hafta içerisinde yöneticiler, beyaz yaka ve mavi yaka çalışanlarla birlikte işten çıkarılanların sayısı 100'ü geçti. Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası İzmir Şubesi'nden konuyla ilgili henüz bir açıklama yok.

'SENDİKA NİYE VAR?'
Çıkmak istediğini insan kaynakları yönetimine bildiren çalışanların dışında da işten atmaların yaşandığını söyleyen işçiler, sıranın kendilerine gelmesinden kaygılı. İşten atılmanın açlıktan ölmek anlamını taşıdığını belirten işçiler, sendikanın tepkisizliğine çok öfkeli.

"Şirket el değiştirdiğinde içeride yaşanan baskılarla ilgili gazetecilere uyum süreci açıklamaları yapıyorlardı. Uyum dedikleri işten atmalara sessiz kalmak" diyerek sendika yönetimine tepki gösteren işçiler, "Hazırlanan taslak beklentimizi karşılamıyor, iş güvencemiz yok, her gün baskı ve mobbingle yüz yüze geliyoruz. Bu sendika niye var?" diye sordu. İşten atılan bazı çalışanların hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyleyen işçiler, şirkette tüm çalışanlara mobbing uygulandığını dile getirdi.

İŞTEN ATMALAR DEVAM EDECEK
Çalışanların olası işten atmalara karşı iş ilanlarını takip ettiklerini söylen işçiler, toplu iş görüşmesi öncesi işten atmaların devam edeceğini ve şirketin 3/1 oranında küçülmeye gideceğini aktardı. Şirket içerisinde yıl sonuna kadar işçi ve idari kadro çalışanlarından toplam 500'e yakın çalışanın iş akdine son verilmesi gündemde.

TOSYALI HOLDİNG AVRUPA'NIN EN HIZLI BÜYÜYENİ
Dünya Çelik Birliği'nin açıkladığı verilere göre, Tosyalı Holding 2020 yılında, ham çelik üretimini bir önceki yıla göre yüzde 10,49 artırarak Avrupa'nın en hızlı büyüyen ikinci ham çelik üreticisi oldu. 2021 yılı 5 Milyar dolar ciro ile kapatmayı hedeflediklerini söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı 2023 yılı hedeflerinin 10 Milyar dolar ciro olduğunu açıklamıştı.