8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Biz katilleri Paris'ten Silopi'den tanıyoruz'

Diyarbakır'da bir araya gelen kadınlar Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadınlarını hatırlatan HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, "Deniz ve katledilen tüm kadınlara sözümüz olsun ki, kadın ve Kürt düşmanı çeteci zihniyeti bu topraklardan def edeceğiz" dedi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ve Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik gerçekleştirilen faşist saldırıya ve Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin Kayapınar ilçesinde bulunan 8 Mart Kadın Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP il, ilçe yöneticileri, milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Pero Dündar, Remziye Tosun ve çok sayıda kadın katıldı.

Yakalarına Deniz'in fotoğraflarını takan kadınlar, açıklama boyunca sık sık "Jin jîyan azadî", "Deniz'e sözümüz devrim olacak", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Deniz'in hesabını kadınlar soracak", "Korkmuyoruz, hesap soruyoruz" sloganları attı.

Açıklamayı kadınlar adına Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan okudu. İzmir'de HDP'ye yönelik gerçekleştirilen saldırının hedefinde kadınlar, Kürtler, demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesi verenler olduğuna dikkat çeken Turan, yaşanan katliamları hatırlatarak, "Bu saldırı bir provakasyon olarak geçiştirilemez. Sadece tetikçiye odaklanmak bu cinayetlerin arka planını örtmeye yarar. HDP ve Kürtlere yönelik sistematik saldırılar, Hrant Dink cinayeti, Musa Anter cinayeti, Uğur Mumcu cinayeti, 2016'da Silopi'de katledilen 3 HDP'li kadın ve daha nice suçların işlenme süreci gibi örgütlü ve planlı olduğunu göstermekte, benzer amaçlara hizmet etmekte ve bu suçların bir merkezden işlendiğini açığa çıkarmaktadır" dedi.

Saldırının münferit olmadığına, failin bir plan dahilinde katliamı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Turan, yaşananlara neden olarak iktidarın siyaset dilini ve adli, idari mercilerin tutumuna işaret etti. Turan son olarak ise, "HDP'yi hedef alan saldırganın saldırıyı yapma sebepleri, saldırının arka planı ve arkasındaki güçlerin ivedilikle soruşturularak ortaya çıkarılmasını, failin ve arkasındaki güçlerin tespit edilerek yargılanması ve cezalandırılması" çağrısında bulundu.

Ardından söz alan HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de yaşanan saldırının münferit olmadığını belirterek, failin korunduğuna dikkat çekti. Taşdemir, "Biz bu katilleri Silopi'den, Paris'ten biliyoruz. Onun için kimse bize hikaye anlatmasın, aklımızla da dalga geçmesin. Bu kişinin arkasındaki güçleri, bu karanlığı açığa çıkarmak istemiyorlar. Öyle görünüyor ki, bu karanlığı aydınlatmak gibi bir niyetleri yok. Ört pas etmek, gözden kaçırmak istiyorlar. Ancak biz kadınlar asla ama asla bu karanlığa müsaade etmeyeceğiz. Katilin sosyal hesaplarından paylaştığı fotoğraflar var. Suriye'de Libya'da, Minbiç'te savaştığını söylüyor. Biz buralarda kadınlara yönelik tacizin, tecavüzün, katliamların olduğunu biliyoruz. Bu şahsın arkasındaki güç neden tartışılmıyor peki?" diye sordu.

Deniz'in annesinin "Bir Deniz gider bin Deniz gelir" sözünü hatırlatan Taşdemir, "Biz bir gider bin geliriz. Bu karanlığa asla teslim olmayacağız. Deniz ve katledilen tüm kadınlara sözümüz olsun ki, kadın, demokrasi, Kürt düşmanı çeteci zihniyeti bu topraklardan def edeceğiz. Kadınlar olarak sözümüz olsun" diye konuştu.

Kadınlar ardından Deniz ve katledilen kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.