4 Mayıs 2024 Cumartesi

BİSAM: Asgari ücretli günlük sadece 3.8 TL'sini gıdaya ayırabilecek

BİSAM'ın raporuna göre eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretlinin aldığı zammın günlük sadece 3.8 TL'sini gıdaya ayırabilecek. Buna göre; öğün başına ilave 2 dilim ekmek, 7 gram et, yarım kibrit kutusundan az beyaz peynir, 1 adet küçük boy patates, 1 kibrit kutusu kuru fasulye ya da 1 adet mandalinadan sadece biri alınabilecek.

DİSK/ Birleşik Metal- İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), TÜİK ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri üzerinden hazırladığı "Asgari ücret artışı ve alım gücü raporunu" açıkladı.

TÜİK ve Bakanlığın verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretlinin aldığı zammın (AGİ dahil) günlük sadece 3.8 TL'sinin gıdaya ayırabilecek.

Zamlı ilk ücretini Şubat 2020'de alacak asgari ücretlinin, aldığı zammın yüzde 28.7'sini gıdaya ayırabileceği kaydedilen raporda, "Dolayısıyla zamdan günlük gıda harcamasına kalacak pay sadece 3.8 TL, her bir aile ferdi için öğün başına zam ise 32 kuruşa denk gelmektedir" denildi.

Tablo 1- Asgari ücrete yapılan zamdan, gıdaya ayrılabilecek payın, her fert için öğün başına düşen miktarı (Kasım 2019 fiyatları ile) (Seçilmiş Maddeler)

'2 DİLİM EKMEK, 7 GRAM ET, 1 KİBRİT KUTUSU KURU FASULYE...'
Yapılan hesaplamaya göre asgari ücretlinin alacağı zamdan gıdaya ayırabileceği tutar 3.8 TL, kişi başına ayırabileceği tutar ise 96 kuruş. Her fert için öğün başına ayırabilecek tutar ise sadece 32 kuruş. Buna göre; asgari ücretli aldığı zam ile her aile ferdine öğün başına ilave 2 dilim ekmek, 7 gram et, 2/3 çay bardağı süt, yarım kibrit kutusundan az beyaz peynir, 1 adet küçük boy patates, 1 kibrit kutusu kuru fasulye ya da 1 adet mandalinadan sadece birini alabilir. 

Raporda, asgari ücretlinin bu ürünler karşısında gelecek aylarda yaşanacak fiyat artışları ile alım gücünü  kaybedeceğine de işaret edildi. 

'ASGARİ ÜCRET TOPLU PAZARLIK YOLUYLA SAPTANMALI'
BİSAM, asgari ücretliyi sefalete mahkum etmeyecek bir ücret için asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulması ve işçinin ailesinin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti. 

Bunun için ise şu talepler sıralandı:

-Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalıdır.

-Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı'na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.

-Asgari ücret tespit komisyonunda kadın temsili sağlanmalıdır.

-TÜİK hesabı asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır.

-Asgari ücret net ve AGİ hariç hesaplanmalıdır.

-Bütün işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.

-Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır.

-Yeniden değerleme artış oranından daha az asgari ücret artışı olamaz.

-Asgari ücret artışında hedeflenen enflasyon oranları esas alınamaz.

-Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

-Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.

-Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, Asgari Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir."