29 Mart 2024 Cuma

Birtek-Sen'den 'ekmeğin için birleş' kampanyası

İşçi kıyımına, kölelik ve sefalet koşullarına örgütlü mücadeleyle karşı koyulacağını kaydeden Birtek-Sen, dört maddelik taleplerle bir kampanya başlattı. Aralık sonuna kadar sürecek "ekmeğin için birleş" kampanyanın duyurusun yapan Birtek-Sen Genel Başkanı Türken, "Birlik olup sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (Birtek-Sen); işçi kıyımına, kölelik ve sefalet koşullarına karşı "ekmeğin için birleş" şiarıyla kampanya başlattı. Sendikada düzenlenen basın toplantısıyla kampanyayı duyuran Birtek-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen, yüzde 60'ı asgari ücretle çalışan ve tamamına yakınının asgari ücrete gelecek zamdan doğrudan etkileneceği, 15 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücret zammının yine işçilere rağmen, milyonlarca işçinin taleplerini dikkate almadan belirleneceğinin altını çizdi.

'TEKSTİL İŞKOLUNDA İŞÇİ KIYIMI YAŞANIYOR'
İşçilerin 2023 yılını aldığı ücretlerin önemli kısmının vergilere gittiği, bir yıllık gerçek enflasyonun yüzde 200'e dayandığı, işsizlik fonunun patronlar tarafından yağmalanmaya devam ettiği, tazminatsız işten atmaların hızla arttığı koşullarda karşıladığını söyleyen Türkmen, tekstil iş kolunda ise işçi kıyımı yaşandığını söyledi. Son 5 ay içinde Gaziantep Başpınar OSB'de başta halı ve iplik fabrikalarından olmak üzere 30 bine yakın işçinin işten atıldığını, Antep'te başlayan işçi kıyımının son iki aydır tekstil işkolunda ülke geneline yayılmaya başladığına dikkat çeken Türkmen, Urfa'dan Malatya'ya, Maraş'tan Ağrı'ya, Adana'dan Trakya bölgesine kadar, ülkenin dört bir yanında toplu işten atmaların yaşandığını dile getirdi.

'BİRLİK OLUP SESİMİZİ YÜKSELTMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
"İşçilerin tazminatları gasp ediliyor, işsizlik ödeneğinden yararlanmaları engelleniyor" diyen Türkmen, işçilere dayatılan sefalet ve kölelik düzenine karşı tek çarenin birleşmek ve mücadele etmek olduğunun altını çizdi. Bugünden başlayarak aralık sonuna kadar sürecek bir kampanya başlattıklarını dile getiren Türkmen, "Başta Türkiye'nin dört bir yanındaki tekstil işçileri olmak üzere, bütün işçileri, en yakıcı ve acil 4 talebimiz için başlattığımız 'ekmeğin için birleş' kampanyamıza katılmaya, güç vermeye, birlik olup sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

Türkmen, kampanyanın dört talebini şöyle açıkladı:
🔹"Açlık sınırının altında, yoksulluk sınırının en dibinde ücretlerle, sefalet içinde yaşamayı kabul etmiyoruz! Asgari ücret en az 15 bin TL olmalıdır! Ailede başka çalışan yoksa, ayrıca geçim yardımı yapılmalı, ailenin toplam gelirinin yoksulluk sınırının altında kalmaması sağlanmalıdır. Yoksulluk sınırı altındaki ücretlerden vergi alınmamalıdır!
🔹İşten atılan işçilerin yüzde 80'i kıdem ve ihbar tazminatı gasp edilerek, şaibeli bir şekilde atılıyor. Kıdem tazminatı güvence altına alınmalıdır! Hangi gerekçeyle olursa olsun, işten atılan her işçiye aynı gün içinde kıdem tazminatı ödenmesi zorunlu hale gelmelidir! Haksız yere işten atmalar gerçek anlamda yasaklanmalıdır!
🔹İşçilerin yüzde 95'i işsizlik fonundan yararlanamıyor. İşçi ve işsizlere ait olan fon patronlara aktarılıyor. İşsizlik Fonu'nun patronlara aktarılmasına son verilmelidir. Bütün işsizlere iş bulana kadar işsizlik ödeneği verilmelidir!
🔹İşyerinde işçilerin emeğini ve haklarını gasp eden patronlar, işçi maaşları üzerinden işçilerin hakkı olan banka promosyonlarını da gasp ediyor. Banka promosyonları işçilerin hakkıdır! İşçilere verilmelidir! Bankalarla yapılan promosyon anlaşmalarına işçilerin seçtiği işçi temsilcileri de katılarak, söz ve yetki sahibi olmalıdır."