12 Mayıs 2024 Pazar

Birsen Kars toprağa verildi

Hayatını kaybeden 19 Aralık direnişçisi Birsen Kars vasiyeti üzerine, polisin tüm engellemelerine rağmen Gazi mahallesinde toprağa verildi. 

F Tipi işkencehanelerine karşı başlatılan ölüm orucu direnişini kırmak için hapishanelere yönelik gerçekleşen ve adına "Hayata Dönüş" denilen 19-22 Aralık katliamı direnişçilerinden Birsen Kars son yolculuğuna uğurlandı. 

Kars, geçen günlerde Almanya Stuttgard'ta ölümsüzleşmişti. Yoldaşları ve dostları düzenledikleri tören sonrası Kars'ı şiirlerle Türkiye'ye uğurlamıştı. 

Vasiyeti üzerine Gazi mahallesine gömülmek üzere dün Türkiye'ye getirilen Kars'ın cenazesi Sabiha Gökçen Havalanından kaçırılarak otopsi yapılacağı iddiasıyla Adli Tıp Kurumu'na (ATK) götürüldü.

ATK önünde saatlerce bekleyişin ardından dün gece saat 01.00 sıralarında Kars'ın cenazesi ATK'dan çıkarılarak Gazi mahallesine götürüldü. Mahallede bulunan Gazi cemevine giriş sırasında ise cenazeyi sahiplenen kitleye polis saldırdı, saldırı sonucu 14 kişi gözaltına alındı. Bugün ise Gazi mahallesine gelerek cenazeye katılmak isteyen TAYAD'lı Aileler üyesi 2 kişi de mahalle girişinde gözaltına alındı. Cemevi'ndeki kitle gözaltıların serbest bırakılmasını isteyerek, serbest bırakılmadıkları sürece cenaze töreninin gerçekleşmeyeceğini duyurdu.

Gözaltına alınan 14 kişinin serbest bırakılmasının ardından ise Gazi cemevinde tören gerçekleştirildi. Tören sırasında ise Cemevi'nin çevresi polis ablukası altına alındı. Burada yapılan törenin ardından cenaze Gazi mezarlığına doğru yola çıkarıldı. 

Polis ise cenazeye katılan kitleye yol boyunca saldırdı. Birsen Kars'ın fotoğrafını göğsünde taşıyan bir kişinin elindeki çerçeve alınarak kırıldı. 

Kitle kararlılıkla yürüyüşünü sürdürdü. 

Ardından cenaze Gazi mezarlığında defnedildi.