29 Mart 2024 Cuma

Birleşik Metal Smart Solar işçilerinin taleplerini açıkladı

Gebze'de bulunan Smart Solar fabrikasında örgütlenerek toplu sözleşme yetkisi hakkını kazanan Birleşik Metal-İş Sendikası, patronun yetkiye itirazının ardından sendikal örgütlenmeye öncülük eden bir işçiyi işten attığını duyurdu. İşten atma saldırısı ve yetki itirazına karşı fabrika işgali başlatan işçilerin taleplerini açıklayan sendika, "Smart Solar'da sendikalaşma üzerindeki tüm baskılar kaldırılmalıdır. İşten atılan üyemiz derhal işbaşı yapmalıdır. Sendikamız ile işverenlik arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamalıdır" diye kaydetti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Smart Solar işçilerinin fabrika işgali eylemine ilişkin açıklama yaptı. İşten atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkı için başlatılan işgal eyleminin dün gece başladığı ve işçilerin hala fabrikada bulunduğu bilgisini veren Birleşik Metal-İş, patronun işçilerin sendika hakkını gasp etmek için sendikanın aldığı yetkiye itiraz ettiğini belirtti. Yetki davalarının yıllarca sürmesine güvenen patronun, işçileri çaresiz bırakma çabalarına işçilerin üretimi durdurarak, fabrikayı işgal ederek yanıt verdiği Smart Solar fabrikasında işçiler ve sendika, işten atılan işçilerin geri alınması ve toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasını talep ediyor.

Gebze'de kurulu güneş enerjisi panelleri üreten Smart Solar fabrikasında işçilerin altı ay önce sendikalarına üye olduğunu duyuran Birleşik Metal-İş yönetim kurulu, çoğunluğu sağlayarak toplu sözleşmesi yetkisi aldıklarını hatırlattı. Patronun yetkiye itiraz ederek toplu sözleşme sürecini engellemeye çalıştığı belirtilen açıklamada, "Bu süre zarfında, şirket yetkilileri işyerinde çalışanlara çeşitli baskılar uyguladı. Bu baskılarda, davaların yıllarca süreceği, bu süre zarfında şirketin kağıt üzerinde iflas gösterebileceği, üretimi başka yerlere taşıyabileceği söylenerek 'gelin bu işten vazgeçin' çağrıları yapıldı. Hatta bir şirket yetkilisi işçilerin bulunduğu bir grupta 'iktidara yakın patronlar yargıya çok kolay hükmeder' deme cüretini bile gösterebildi" denildi.

Sendikanın örgütlenmesine öncülük eden bir işçinin işten çıkarılmasını kabul etmediklerini vurgulayan Birleşik Metal-İş, "Üyemizin işten çıkarılması Smart Solar işçilerinin sendikalaşma hakkına karşı yapılan bir saldırıdır. Üyelerimiz bu saldırıya demokratik tepkilerini göstererek dün geceden bu yana tüm vardiyalarda fabrikayı terk etmemişlerdir. Talebimiz açıktır. Smart Solar'da sendikalaşma üzerindeki tüm baskılar kaldırılmalıdır. İşten atılan üyemiz derhal işbaşı yapmalıdır. Sendikamız ile işverenlik arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamalıdır" diye kaydetti.