3 Mayıs 2024 Cuma

Birleşik Metal-İş: 14 Ocak'ta greve gideceğiz

Birleşik Metal-İş ile MESS arasında bugün yapılan görüşmede MESS, 6 aylık dönem için yüzde 21'e yükseltti. MESS'in son teklifi ilk 6 aylık dönem için yüzde 17 idi. Sosyal haklara ise daha önce sözleşmenin 1. yılı için verdiği yüzde 19,25 oranındaki artış teklifini yüzde 25'e yükseltti. Söz konusu artışın kabul edilemez olduğunun altını çizen sendika, talepleri kabul edilmezse 14 Ocak'ta greve gideceklerini duyurdu.

Metal sektöründe 130 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlık nedeniyle grev aşamasına gelirken, Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi patronlar, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticileriyle görüştü.

Grev uygulamasına kısa bir süre kala gerçekleşen görüşmede MESS üyesi patronlar, ücret teklifini ilk 6 aylık dönem için yüzde 21'e yükseltti. MESS'in son teklifi ilk 6 aylık dönem için yüzde 17 idi.

Sosyal haklara için ise daha önce sözleşmenin 1. yılı için yüzde 19,25 zam öneren MESS, bu teklifini de yüzde 25'e yükseltti.

Teklife ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, son günlerde yağmur gibi yağan zamlar karşısında teklif edilen ücret artışlarıyla yaşamının taleplerini karşılamadığının altını çizdi. Zam oranının kabul edilemez olduğuna işaret eden sendika, "Bu teklif, metal işçilerinin reel ücret kayıplarını gidermekten uzaktır. Bu teklif, metal işçilerinin yoksulluk sınırında yaşaması ve çalışması demektir. En zor koşullarda, ölümüne çalışan metal işçilerinin bu zam oranını kabul etmesi beklenemez" diye kaydetti.

14 OCAK'TAN İTİBAREN GREV BAŞLAYACAK
Metal işçilerinin emekleriyle yüksek oranda kar eden metal patronlarının haklı talep ve beklentilerine uygun bir teklif sunmaması takdirde grevin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan sendika, "14 Ocak'tan itibaren yurdun dört bir yanında grev bayrakları dalgalanacaktır. Sendikamız grup toplu sözleşmesinde örgütlü olduğu 33 işletme ve 11 bin üye ile yer almaktadır. Sendikamız tarafından, 4 işletmeye bağlı 8 fabrikada 14 Ocak 2022 günü için grev kararı alınmıştı. Bugün de 6 işletme için 18 Ocak 2022 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı alınmıştır" duyurusunda bulundu.