8 Mayıs 2024 Çarşamba

Birinci yılında yine soruyoruz: Gülistan Doku nerede?

Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden bugün tam bir yıl geçti. Kadınlar, bir yıldır olduğu gibi bugün de sokaklarda, meydanlarda "Gülistan Doku nerede?" diye soruyor, Gülistan'ın kaybolmasında sorumluluğu olanların yargılanmasını istiyor.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden bir yıl geçti. Ailesi, kadın örgütleri ve kadınlar, bir yıldır sokaklarda "Gülistan Doku nerede?" diye sormaktan vazgeçmedi.

Gülistan Doku Adalet Komisyonu'nun çağrısı ile kadınlar bugün de Gülistan'ı sormak için sokaklarda olacak.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu, Attalos Meydanı'nda eylem yaptı.

"Gülistan Doku nerede?" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı Nilcan Balıkçı okudu. Gülistan'ın kaybolmasının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Balıkçı, "Yüzlerce kadının katledildiği, kadınların şüpheli bir şekilde bir yerden düştüğü, adına intihar denildiği, çocukların istismara uğradığı ve tüm bunlar olurken medyanın sustuğu, hukukun erkekçe işlediği, kolluk güçlerinin failleri koruduğu koskaca bir yıl geçti Gülistan'ı son kez görmemizin üzerinden" dedi.

'DEVLET GÜLİSTAN NEREDE DİYE SORANLARI HEDEF ALDI'
Gülistan'ın kendi kendine kaybolmadığını çok iyi bildiklerini ifade eden Balıkçı, bir gün önce onu kaçırmaya çalışan Zaynal Abakarov ve bu kaçırma olayının üstünü kapatmaya çalışanların hala yargılanmadığını hatırlattı.

Balıkçı, "Gülistan kayıpken devlet ne yaptı?" dedi ve devam etti:"İntihar dedi. Göstermelik bir şekilde aramaya yaptı. Etkin soruşturma isteyen kadınlar ise sokakta, kent meydanında, üniversitelerde ve yurtlarda Gülistan doku nerede diye sorduğunda ise işkence ve gözaltılar ile yıldırılmaya çalışıldı. Devlet gülistanın kaybedilişinin üstünü kapatmaya çalışıyor. Delil karartıyor, sahte delil üretiyor ve gerçeği soran ya da söyleyenleri ise baskı altına almaya susturmaya ve yıldırmaya çalışıyor."

Gülistan'ın kaybolmasının baş sorumlusu olan Abarakov ve ailesinin devlet tarafından korunduğunu belirten Balıkçı, iktidarın kadın düşmanı politikalarına dikkat çekti.

'YA GÜLİSTAN'I BULURSUNUZ YA DA BİZE YAŞAM ALANI SAĞLAMAYAN KENTLERİ ATEŞE VERİRİZ'
Katledilen kadınlardan bazılarını ve onları katleden erkekleri hatırlatan Balıkçı, "Bu cinayetlerin sorumluları Meclis'te sözleşme karşıtı bildiri dağıtanlar ve buna göz yumanlardır" dedi.

İktidarın, "Ya bu kentlerde eşit özgür ve güvende yaşayacağız ya da bu kentleri ateşe vereceğiz" diyen kadınlardan korktuğunu vurgulayan Balıkçı, "Bizden korkuyorsunuz ve korkmakta sonuna kadara haklısınız. Ya Gülistan dokuyu bulur kadın katliamlarını durdurursunuz ya da bizler, bize yaşam alanı sağlanmayan bu kentleri ateşe veririz. 2021 kadın mücadelesinin yılı olacak. Katledilen, intihara sürüklenen, kirpiği yere düşen her bir kızkardeşimize söz veriyoruz; gerçek adalet sağlanan kadar mücadeleden dönmek yok" şeklinde konuştu.

Gülistan Doku için, İstanbul, İzmir, Dersim ve Diyarbakır başta olmak üzere çok sayıda ilde eylemler yapılacak.

DİKİLİ
Dikili Kadın Platformu, Atatürk Meydanı'nda açıklama yaptı.

Gülistan Doku'nun fotoğraflarının taşındığı eylemde açıklamayı Dikili Kadın Platformu'ndan Ezgi Yalçınkaya okudu. Yalçınkaya, "Biz kadınlar birlikte güçlüyüz biliyoruz. Bu sebeple bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan'a ne yaptınız? Zaynal Abakarov'u neden koruyorsunuz? Zaynal ve babasına hangi devlet yetkilisi,nasıl yardım etti ? Gülistan neden sadece suda arandı?" dedi.

NEVŞEHİR
Nevşehir'de genç kadınlar yaptıkları basın açıklamasıyla "Gülistan Doku nerede? Gülistan'ı sokak sokak aramaya ve akıbetini sormaya devam edeceğiz" dedi.

ANTEP
Antep Demokratik Kadın Platformu, KESK binasında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan SES Antep Şube Bakanı Serpil Dağdemir, Gülistan'ın kaybedilişinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, Gülistan'ın kaybedilişinin üstünün örtülmesi için  iktidarın rolüne değindi. Dağdemir, "Zainal Abarakov'u koruyanlardan, kadın cinayetlerine gözünü kapatan ve pişkin pişkin 'Nereden çıktı bu kadın dövmek, nereden çıktı bu kadın cinayeti?' diyenlere sormaya devam ediyoruz. Gülistan Doku nerede? Zainal Abarakov'u neden koruyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

HATAY
Hatay'da Kadınlar Birlikte Güçlü, Köprübaşı'nda bir araya gelerek, "Gülistan Doku nerede?" diye sordu. Platform adına konuşan Mutlu Aymaz, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınmasına tepki göstererek, serbest bırakılmalarını istedi. Bugün birçok kentte alanlarda olduklarını söyleyen Aymaz, "Aynı soruyu soruyoruz, aynı isyan sloganlarında buluşuyoruz. İşte bu kadın dayanışmasının gücüyle Gülistan Doku'yu bulacağız. Gülistan için adaleti kazanacağız. Adalet ise bizim ellerimizde, kadınlar için adalet bu meydanda, bizde" diye konuştu.

İSTANBUL
HDP İstanbul İl Kadın Meclisi ve TJA, Gülistan Doku için Avcılar Deprem Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Gülistan Doku kaybedildi! Bulana kadar aramaya ve hesap sormaya devam edeceğiz" pankartı açılırken, "365 gün oldu Gülistan nerede?", "Zaynal Abakarov yargılansın" dövizleri taşındı. Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Hüda Kaya ile Barış Anneleri Meclisi ve HDP Genç Kadın Meclisi de destek verdi.

Eylemde konuşan HDP İstanbul İl Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik, faillerin korunduğunu kadına yönelik şiddetin devlet eliyle meşrulaştırdığını belirtti.

Ailesinin bir yıldır Gülistan'ı aradığını belirten HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da "Bu ülkede kadınlar katlediliyor, kaçırılıyor ve kaybediliyor. Bu ülkenin bir adalet sistemi var bunların kadınları koruması gerekirken biz kadınlar sosyal medyada akıbetini soruyoruz sormak zorundayım değiliz ama bizi buna mecbur bırakıyorlar. Bu gün Gülistan Doku'nun akıbetini sormak için buradayız" şeklinde konuştu. 

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, "Gülistan için buradayız" dedi. Gülistan'ın 365 gündür neden bulunamadığını soran Gülüm, "Dersim sokakların kamera ile izlendiği bir yerden bahsediyoruz. Dersim'de arkadaşınızı görmek isteseniz emniyetin haberi olur. Böyle bir yerde nasıl oluyor da 1 yıldır bulunamıyor? Gerçekten soruşturma yürütmedikleri açık. Hangi failleri, neyi koruyorsunuz? Yargı mekanizması katil erkekleri koruyor. Bu erkekler bu yüzden kadınları katlediyor. Bir kadın katliamı yaşanıyor. Her gün üç kadının öldürüldüğü bir ülkede cinayetten bahsedilemez kadın kırımı yapılıyor" diye belirtti.

Ardından HDP Genç Kadın Koordinasyonu üyesi Evin Elitaş basın açıklamasını okudu.

URFA
Urfa Baroısu Kadın Hakları Merkezi, Gülistan Doku'nun kaybılmasının birinci yılı dolayısıyla Baro Hizmet Binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Gülistan Doku'nun bulunmasına ilişkin yürütülen soruşturma Gülistan Doku'nun intihar etmiş olması ihtimali üzerinden yürütülmekte olup kasten öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, intihara yönlendirme ihtimallerinin de ön planda tutularak buna göre soruşturmanın devam edilmesi gerekmektedir" diye belirtildi.


SAMSUN
Samsun Kadın Dayanışması da, "1 yıldır Gülistan Doku nerede?" yazılı pankart ile eylem yaptı. Eylemde, "Gülistan Doku bir yıldır kayıp", "Gülistan Doku nerede?", "Erkek devlet+adalet=şiddet/cinayet" yazılı dövizler taşındı.

Açıklamada, Gülistan'ın kaybolmasının ardından bir yıldır yürütülen adalet mücadelesi hatırlatıldı. Gülistan'ın kendi kendine kaybolmadığının altı çizilen açıklamada, "Bizden korkuyorsunuz ve korkmakta sonuna kadara haklısınız. Ya Gülistan dokuyu bulur kadın katliamlarını durdurursunuz ya da bizler, bize yaşam alanı sağlanmayan bu kentleri ateşe veririz. 2021 kadın mücadelesinin yılı olacak. Katledilen, intihara sürüklenen, kirpiği yere düşen her bir kızkardeşimize söz veriyoruz; gerçek adalet sağlanan kadar mücadeleden dönmek yok" denildi.

ADIYAMAN
Adıyaman Kadın Platformu, KESK binasında Gülistan Doku'nun kaybolmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Suzan Şan, "Tüm kadınları Gülistan'ı sormaya, Gülistan gibi akıbeti belirsiz kadınları sormaya çağırıyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet için, kadınlar için adalet mücadelesine, kadın dayanışmasına çağırıyoruz. Birlikte yeter diyelim, Gülistan ve kaybedilen tüm kadınlar için adaleti kazanalım" dedi.

MARDİN
Mardin Şahmaran Kadın Platformu, KESK binasında Gülistan Doku'nun akıbetini sordu.

Yapılan açıklamada, "Sorularımızın cevaplarını bulmak için Mardin'de sokaktayız. Zaynal Abarakov kim? Zaynal Abarakov bir yıldır neden yargılanmıyor? Gülistan Doku bir yıldır nerede?" diye soruldu.

ADANA
Adana Kadın Platformu, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku için Heykelli Park'ta basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çok sayıda kadının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Doku'nun ablası Şilan Filiz, ağabeyi Ramazan Doku, kuzenleri Hülya Polat ile amcası Mehmet Doku katıldı. Açıklamada platform adına Avukat Sevil Aracı Bek basın açıklaması metnini okudu.

Bu Türkiye'nin birçok farklı şehirlerinde bir araya gelen kadınların; Gülistan Doku'nun akibetini sorduğunu ifade eden Bek, kadınların bir yıldır "Zaynal Abakarov yargılansın, yalnızca barajda değil Dersim ve çevresinde etkin arama yapılsın" taleplerini haykırdıklarını dile getirdi.

Açıklamada söz alan Doku ailesi, Gülistan Doku'nun bulunup, onu katledenlerin yargılanmasını istedi.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu da Gülistan Doku’nun kaybolmasının yıl dönümünde basın açıklaması yaptı. Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda yapılan açıklamaya platform üyesi kadınlar katıldı. Açıklamada "Gülistan Doku nerede" pankartı açılırken "Zaynal Abakarov tutuklansın", "İstanbul sözleşmesi yaşatır" dövizleri taşındı.

Açıklamada konuşan Mersin Kadın Platformu üyesi Elmas Kara,1 yıldır bütün kadınlar olarak Gülistan’ı sorduklarını hatırlatarak, "Peki Gülistan kayıpken erkek devlet ne yapıyor?" diye sordu. Devletin intihar dediğini ve sadece barajda göstermelik bir arama yaptığını kaydeden Kara, "Bu sebeple bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne yaptınız? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Zaynal ve babasına hangi devlet yetkilisi, nasıl yardım etti? Gülistan neden sadece suda arandı? Bugün birçok farklı şehirden kadınlar ile aynı soruyu soruyoruz, aynı isyan sloganlarında buluşuyoruz. İşte bu kadın dayanışmasının gücü ile kadınların öfkesinin gücü ile Gülistan Doku’yu bulacağız. Gülistan için adaleti kazanacağız. Adaletin bizim ellerimizde, kadınlar için adalet bu meydanda. Tüm kadınları Gülistan’ı sormaya, Gülistan gibi akıbeti belirsiz kadınları sormaya çağırıyoruz" dedi.

Açıklama, "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganlarıyla sonlandı.

BURSA
Bursa Kadın Platformu, Gülistan Doku için Fomara Meydanı'nda eylem yaptı.

Burada yapılan açıklamada, Gülistan Doku'nun kaybolmasının ardından, soruşturmanın göstermelik bir şekilde yapıldığı ve soruşturmanın üzerinin kapatılmaya çalışıldığı ifade edildi. Gülistan Doku gibi, İpek Er, Nadira Kadirova ve Aleyna Çakır'ın katillerinin de korunduğu söylendi.

Kadın cinayetlerindeki artışa vurgu yapılan açıklamada "Erkek egemen zihniyetinizle, yargıya yaptığınız müdahalelerinizle, olayların üzerini örtmeye çalışarak failleri korumaya, aklamaya çalıştığınızı biliyoruz. İstanbul Sözleşmesini etkin biçimde uygulamayarak, bu sözleşmeden çekilmek isteyerek, her öldürülen kadının da sorumlusu sizsiniz" denildi.