20 Mayıs 2024 Pazartesi

Birçok kentte orman yangınları devam ediyor

Antalya, Adana, Mersin, Osmaniye, Muğla, Kayseri, Kütahya ve Aydın'daki orman yangını devam ediyor.

Türkiye'nin birçok noktasında ormanlar yanıyor. Antalya Manavgat'ta 3, Akseki'de 1 kişi hayatını kaybetti. Oymapınar Barajı'nda mahsur kalan 10 kişi ise kurtarıldı. Mersin Silifke'deki yangın nedeniyle de Antalya kara yolu bir süre ulaşıma kapatıldı.

ANTALYA
Antalya'nın Manavgat ilçesinde dün öğle saatlerinde Kavaklı, Sarılar, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

Alevlerin tehdit ettiği 18 köy ve mahallede yaşayanlar tahliye edildi. Özellikle Kalemler bölgesinde tahliye edilen birçok ev yangından zarar gördü.

Manavgat'taki yangında 3 kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi. 1'i ağır 138 kişinin yangından etkilendiği, 58 kişinin tedavilerinin ise hastanede devam ettiği öğrenildi.

Oymapınar Barajı'nda yangın nedeniyle 10 kişi mahsur kaldığı, daha sonra mahsur kalanların kurtarıldığı bildirdi.

Antalya'da Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde de orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yayılan alevler Manavgat ilçesi Oymapınar Barajı çevresine kadar geldi. Yangın nedeniyle Akseki'nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri'ndeki bazı evler boşaltıldı.

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, yangının saat 00.30 sıralarında başladığını söyledi. Yangının kısa sürede Kepezbeleni Mahallesi'ni sardığını aktaran Hülür, 13 kişi mahallede mahsur kaldığını, 12 kişi kurtarıldığını ancak dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel'in yaşamını yitirdiğini söyledi. Mahalledeki evlerin yüzde 80'inin de yandığı kaydedildi.

Alanya'nın Konaklı bölgesi Yeniköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı. Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine bölgeye çok sayıda ekip yönlendirildi. Yerleşim yerine yakın olan yangına, havadan ve karadan müdahale ediliyor.

ADANA
Adana'nın Kozan ilçesinde çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan müdahaleyle sürüyor.

Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda dün saat 19.45 sıralarında çıkan yangına tekrar müdahale ediliyor. Ekipler, havadan ve karadan müdahale ederek yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Dün Kozan ilçesinde başlayan orman yangınının rüzgarın da etkisiyle büyüdüğü kaydedilen açıklamada, yangın nedeniyle 7 mahallenin boşaltıldığı, bazı evlerin alevlerden etkilendiği bildirildi.

Aladağ'da da gece başlayan yangına müdahale sürüyor. Bazı evler tahliye edildi. Mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı.

MERSİN
Mersin'in Aydıncık, Bozyazı ve Silifke ilçelerinde çıkan orman yangınları havadan ve karadan müdahalelerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Şiddetli rüzgar nedeniyle yangına müdahalede güçlük çekilen bölgeye, çevre illerden de takviye ekipler yönlendirildi. Söndürme helikopterleri de sabahın ilk ışıklarıyla bölgede çalışmaya başladı.

Ekiplerin müdahalesi sürerken alevler, Yenikaş Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerini ve seraları tehdit etmeye başladı. Bazı evlere sıçrayan yangın nedeniyle mahalle tedbiren boşaltılıyor. Bazı vatandaşlar da kendi imkanlarıyla su dolu kovalarla evlerindeki yangına müdahale ederek ekiplere yardımcı oluyor.

Dün, Bozyazı ilçesinde, muz seralarının da bulunduğu Kötekler Mahallesi'nde çıkan orman yangınına da müdahale ediliyor. Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Mersin'in Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde dün orman yangını çıkmış, yangın nedeniyle bölgedeki bazı evler tedbiren boşaltılmıştı.

Silifke ilçesi Boğsak mevkisindeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor. Yangın nedeniyle çift yönlü ulaşıma kapatılan Mersin-Antalya kara yolu, ekiplerin müdahale ettiği alevlerin bu mevkide etkisini azaltmasıyla yeniden trafiğe açıldı.

Boğsak'taki kamp alanları ve 2 mahalledeki bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı.

OSMANİYE
Osmaniye'nin merkez ve Kadirli ilçesinde dün başlayan orman yangını hala devam ediyor. Kadirli'ye bağlı Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 13.00 sıralarında başlayan yangın, ikinci gününde rüzgar nedeniyle henüz kontrol altına alınabilmiş değil.

Dün havanın kararması nedeniyle ara verilen havadan müdahale çalışmalarına günün aydınlanmasıyla birlikte tekrar başlandı. Yerleşim yerlerine sıçrayan, evlerin ve bahçelerin yandığı, ahırlardaki hayvanların da öldüğü yangın, gece karadan yapılan müdahaleye rağmen kontrol altına alınamadı. Poyrazın etkisiyle hızla büyüyen yangını söndürmek için ekiplerin karadan ve havadan müdahalesi devam ediyor. 

Osmaniye merkeze bağlı Dereobası Mahallesi'ndeki orman yangınının ise gece saatlerinde kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının ise sürdüğü öğrenildi. Dereobası Mahallesi'ndeki orman yangınını çıkardığı şüphesiyle 6 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

MUĞLA
Muğla'nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Amutalan Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Bodrum ilçesi sınırlarına yakın Meşelik Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yangın söndürme ekipleri sevk edildi.

Milas ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

KAYSERİ
Kayseri'nin Kapuzbaşı ve Ulupınar mahalleleri arasındaki Aladağlar Milli Parkı'nda, dün saat 11.00 sıralarında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevleri görenler, jandarma ve itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Yahyalı Orman Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ormanlık alana gelen ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Rüzgarın şiddetiyle büyüyen yangın, bugün de 100 kişilik ekiple söndürülmeye çalışılıyor. Jandarmanın ise yangının çıkış nedeniyle ilgili incelemesi sürüyor.

KÜTAHYA
Emet ilçesine bağlı Sarım köyü Cevizliyayla mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Emet Orman İşletme Müdürlüğü, Emet Belediyesi ve Etibor İşletme Müdürlüğü itfaiye ekipleri sevk edildi. Ayrıca 1 helikopterde havadan söndürme çalışmalarına katıldı. Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

AYDIN
Aydın'ın Didim ilçesi Efeler Mahallesi Tekağaç mevkisindeki yerleşim yeri yakında bulunan makilik alanda da yangın çıktı.

Bölgeden dumanlar yükseldiğini gören çevredekiler, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Bölgeye itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğüne bağlı arazözler de sevk edildi. Ekipler, yangına müdahale ediyor.