19 Nisan 2024 Cuma

Birçok kentte Nagihan Akarsel için eylem

Katledilen Akarsel için sokağa çıkan kadınlar, Nagihan Akarsel ve yoldaşlarının öncülük ettiği hakikat kaleminin susmayacağını, Akarsel'in erkek egemen sisteme karşı isyan gerekçesi olduğunu belirtti. 

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel'in Federe Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmesi birçok kentte protesto edildi.

DERSİM
Dersim'de Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde yapılan açıklamada, Nagihan'ın fotoğrafının yer aldığı "Hakikat kalemini susturamazsınız" yazılı pankart açılarak, Jineoloji dergileri taşındı. Açıklamada konuşan HDP Dersim il Eşbaşkanı Nazlı Çelik Öz, "Nagihan yoldaşımıza öncülük ettiği bu yolda yürüme sözü veriyoruz. Karanlıkta kalan kadının, hakikat gerçekliği kayıp olan, kadın bilgeliğini aydınlatmak ve hakikat gerçekliğini yeryüzüne çıkartmak için yıllardır mücadele eden yoldaşımız Nagihan Akarsel, aynı zamanda bir hakikat kalemi kimliğini taşımıştır. Nagihan ve yoldaşlarının öncülük ettiği bu hakikat kalemini susturamazsınız. Nagihan Akarsel erkek egemen sisteme karşı isyan gerekçemizdir" dedi.

Kadınlar, "Jin, jiyan, azadî" sloganı atarak açıklamayı sonlandırdı.

AĞRI
Ağrı da ise TJA öncülüğünde kadınlar HDP Ağrı İl Örgütü binası önünde buluştu. Buradaki açıklamaya, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir katıldı. 
Açıklamada konuşan Taşdemir, Federe Kürdistan Bölgesi'nde yapılan suikastları hatırlatarak, "Katledilenlerin daha önce MİT tarafından tehdit edildiğini, ajanlaştırılmaya çalışılmaya zorlandıklarını iyi biliyoruz. Bu politika karşısında direnen, mücadele eden ve bunu kabul etmeyenler katlediliyor. Bugün otoriter ve faşist yönetimlere karşı bir kadın isyanı var. Bugün, Ortadoğu'da kadınlar, Kürt kadınları öncülüğünde ‘Jin, jiyan, azadî' sloganıyla bu rejimlere meydan okuyorlar. Bugün bu isyan devam ederken, Nagihan'ın hedef alınmasının tesadüf olmadığını iyi biliyoruz. Bu katliamın; kadınların özgürlük talebi ve yaşamı yeniden var etme mücadelesine erkek-devlet aklının bir cevabı olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun talimatını verenler, karanlık odalarda bu cinayetin planlarını yapanlar bilsinler ki; biz katliamlarla bu faşizme ve karanlık güce boyun eğmeyeceğiz. Tarih de gösterecektir ki bu karanlık ve faşist güç yenilecek ve kadın mücadelesi kazanacak" dedi.

TATVAN
TJA, HDP ve DBP yöneticilerinin de katılımıyla HDP Tatvan İlçe Örgütü binasında Nagihan'ın katledilmesi protesto edildi. HDP PM üyesi Sidar Karaçelik, katliamın tesadüf olmadığını ifade ederek, "Tıpkı Güney Kürdistan'da öldürülen diğer aktivistler gibi güpegündüz evinin önünde katledildi. Katiller daha öncekiler gibi hızlıca oradan kayboldu. Kadın hakikatini yeryüzüne çıkarmak için yıllardır mücadele eden yoldaşımız Nagihan Akarsel'in mirasına sahip çıkacağımıza söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla sona erdi.

MANİSA
HDP Manisa İl Örgütü de, Saruhanlı İlçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, sık sık "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı. Açıklamayı, HDP Manisa İl Eşbaşkanı Zübeyde Tarlabölen okudu. Kadınlar adına konuşan Tarlabölen, "Kadın özgürlük mücadelesinde ayak izleri olan yoldaşımızın katledilmesi Kürt halkına yönelik yok etme savaşının sistemli saldırısının vücut bulmuş halidir. Kadın özgürlüğü ve halkların kurtuluş mücadelesi bayrağını Nagihan yoldaştan devralıp kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Açıklama sloganlarla sona erdi.

VAN
Van'da TJA öncülüğünde Sanat Sokağı'nda düzenlenen açıklamaya, HDP Kadın Meclisi, STAR Kadın Derneği üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra birçok kişi katıldı. Açıklamada,  "Heza penusa jinan we dawiya faşizme bine" pankartı taşınırken, yürüyüşle sokakta bir araya gelen kadınlar hep bir ağızdan "Jin jiyan azadi", "Şehit na mirin" sloganları attı.

‘Erkek aklı yüzyıllardır kadınlara savaş açmıştır'

Açıklamayı Jineoloji dergisi Yayın Kurulu üyesi Neslihan Şedal okudu. Bir taraftan "Jin jiyan azadi" sloganının yaşam felsefesine dönüştüğü, kadınların öncülüğünde devrimlerin gerçekleştiği 21'inci yüzyıla işaret eden Şedal, eşit, özgür ve anlamlı bir yaşam için kadınların isyanlarının yükseldiği Ortadoğu ve Kürdistan'da şahitlik ettiğimiz bir süreçte olduklarını vurguladı. Devrime öncülük eden kadınların hedef alınmasının "şaşırtıcı" olmadığına dikkat çeken Şenal, "Ölüm, kan, katliam, talan üzerinden kendini var eden iktidar aklı, anlamlı bir yaşamı inşa eden kadınlara karşı, yüzyıllardır savaş açmıştır" dedi.

"Biz kadınlar katliamlarında, saldırıların da neden yapıldığını iyi biliyoruz" sözlerini hatırlatan Şenal, "Çünkü dünyanın her yerinde birleşen, örgütlenen ve yükselen bir kadın dayanışması var. Sonları olacak bu güçten ve bu gücün öncülerinden korkuyorlar. Kürt kazanımlarını, kadının bilgisini, hakikatini hedef alarak bu katliamları gerçekleştirenleri çok iyi tanıyoruz" ifadelerine dikkat çekti.

Şenal, şöyle devam etti: "Bizlerin yürüttüğü, özgürlük mücadelesine duyulan korku olduğunu biliyoruz. Bu katliamcı zihniyet bilsin ki biz kadınlar 21'inci yüzyılın kadınların yüzyılı olacağı bir süreçte, Nagehanlardan öğrendiğimiz mücadele azminden asla geri adım atmayacağız."

Açıklama, " Şehit namirin" ve "Jin jiyan azadi" sloganları ile son buldu.

DİYARBAKIR
Tevgera Jınên Azad (TJA) Nagihan'ın katledilmesini Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis semtine bağlı Hazal Park'ta protesto ediyor. Açıklamaya TJA aktivistleri, Jineoloj Dergisi okurları, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Rosa Kadın Derneği, demokratik kitle örgütü üyeleri katıldı. Kadınlar, "Em erişen lı dıji tekoşina jınan qebul nakın" pankartı ve Nagihan'ın fotoğrafını taşıdı.
 
"Bımre ixanet biji berxwedana jına", "Şehit namırın" ve "Biji berxwedana jına" sloganları atıldı.

'KADINLARI ÖZGÜRLÜK İDDİALARINI BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Kadınlar adına açıklamayı Jineoloji Dergisi Sayı Editörü avukat Ruşen Seydaoğlu yaptı. Ruşen, "Erkek işbirlikçilerinin saldırısı sonucu Nagihan katledildi. Bu katliam erkek egemen sisteminin planlarıdır. Bu katliam kadın bakış açısına kadın bilimine alçakça yapılan saldırıdır. Kürt kadınları asla kabul etmeyecektir. Bu mücadele, Nagihan'ın direniş kültürü ve kadın aydınlanmasıyla devam edecek. Bu saldırı sadece Kürt kadın hareketine değil tüm dünya kadınlarına yapıldı. İran kadınlar jin jiyan azadi sloganlarıyla yankılanıyor. Kadın aydınlanmasıyla kadınların özgür toplumunu inşa ediyor. Artık sıkıştılar. Erkek egemen sistemin ihanetçi kültürü karşısında Nagihan'ın mücadelesini büyüteceğiz alternatif yaşamı inşa edeceğimize söz veriyoruz. Nagihan kadın biliminin dimdik somut halidir. Tüm kadınları özgürlük iddialarını büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

'JİN JİYAN AZADİ SLOGANINA SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Ardından konuşan MKGP Sözcüsü Roza Metina, "Nagihan'ın mücadelesini selamlıyoruz. Bugün dört bir yandan Kürt kadınlarına büyük bir saldırı var. Nagihan'a karşı yapılan saldırı Kürt halkının ve Kürt kadınının iradesine yapıldı. Bizler jın jiyan azadi sloganına sahip çıkacağız. Nagihan'ın mücadelesine sahip çıkacağız. Nagihan arkasında bıraktığı mirası devralacağız. Kirli zihniyet nasıl ki Jina'yı katletti Süleymaniye'de de Nagihan'ı katletti. Yine diyoruz dünyada sembolleşen jin jiyan azadi sloganına sahip çıkacağız" sözlerine yer verdi. 

KADINLARA POLİS SALDIRDI
Yapılan konuşmaların ardından "Jin jiyan azadi" sloganıyla yürüyüşe geçmek isteyen kadınlara polis saldırdı. Kalkanlarla kadınların etrafı çember altına alınırken, polis saldırısında biber gazı sıkıldı. Kadınlar ardından oturma eylemine geçerek durumu protesto etti.

SALDIRIYA KARŞI OTURMA EYLEMİ
Oturma eylemi sırasında konuşan HDP Diyarbakır il eşbaşkanı Gülistan Atasoy, "Nagihan erkek egemen zihniyete karşı hem kalemi hem sözü hem de mücadelesiyle büyük bir mücadele vererek büyük bedeller ödedi. Buna karşı açıklama yapıp yürüyüş yapmak istedik. Kadınların seslerini duyurmak istedik. Bugün burayı yasaklayanlar Pazar günü Jina Amini için yapmak istediğimiz yürüyüşü de engellendi. Engellenmeler ve yapılan alçakça saldırılar kadınları mücadelesinden alıkoyamayacak. Ne yaparsanız yapın kadınların sözleri gelecekleri hayalleri asla yarım kalmayacak. Kadınlar nefes aldıkları yaşadıkları her yerde mücadeleyi sürdürmeye devam edecek. Kaybeden kirli zihniyet erkek egemen akıl olacak. Nagihan Akarsel onurumuzdur" şeklinde konuştu. 

GAZETECİ EYLEM AKDAĞ GÖZALTINA ALINDI
Yapılan açıklamadan sonra polis Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Eylem Akdağ ve bazı kadınlar gözaltına aldı.

Polisler çember içine alınan kadınlara 5'er gruplar halinde çıkmasını söylerken kadınlar toplu çıkacaklarını kaydetti. 
 
Kadınların bekleyişi sürüyor.