19 Nisan 2024 Cuma

Birçok kentte HDP'ye yönelik saldırı protesto edildi

HDP'ye yönelik "Kobanê Soruşturması" kapsamında partilerine dönük yapılan siyasi soykırım operasyonları birçok kentte protesto edildi.

HDP, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan "Kobanê Soruşturması" kapsamında partilerine dönük yapılan siyasi soykırım operasyonlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yapılan açıklamada gözaltılar protesto edildi. HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Kenan Kaydu, parti binası önünde yaptığı açıklamada, partilerine yönelik baskıları AKP'nin siyasal intikam saldırıları olarak değerlendirdi. Bu yönelimlerin HDP'yi yıldırmayacağını belirten Kaydu, iktidarın bir süre önce açıkladıkları Barış Çağrısı Deklarasyonu'na yanıt verdiğini söyledi. Kaydu, "Düzmece operasyonları, bizi kararlarımızdan vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak" dedi.

HDP Kayapınar İlçe Örgütü de gözaltılara tepki göstermek için ilçe binası önünde oturma eylemi düzenledi. Eyleme HDP Milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Dersim Dağ, HDP Diyarbakır İl ve İlçe Eşbaşkanlarının yanı sıra birçok yurttaş katıldı.

Eylemde ilk olarak konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, partilerine yönelik gerçekleştirilen siyasi soykırım saldırılarını kabul etmeyeceklerini ifade ederek Kobane eylemlerinin asıl sorumlularının iktidar olduğunu ifade etti. Ceylan, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise iktidarın partilerine dönük saldırılarının asıl nedeninin IŞİD'in yenilgisinden kaynaklandığını söyledi. Kobane'nin düşmediğini hatırlatan Dağ, "Bugün bu saldırılar ile Kobane halkı ile dayanışan Kürt halkına, HDP'ye ve onun dostlarından intikam almaya çalışıyorlar. HDP şahsında bu operasyon adalete, muhalefete yapılmıştır. 6 yıl sonra yapılmış olan bu operasyonda gözaltına alınan arkadaşlarımız daha önceki yıllarda gözaltına alınmıştı. Buradan tekrar soruyoruz neden arkadaşlarımız gözaltında. Sarayı kaybedeceğini anlayanlar nasıl saldıracaklarını bilmezken, yaşamını yitiren 53 yurttaşın hesabını vermezken karşılarında direnen en büyük kitleye, en büyük partiye saldırıyor. Bu saldırı ile ne kadınları ne de HDP'yi yıldırabilirsiniz. Kobane düşmedi düşmeyecek, HDP'de baş eğmeyecek" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kitle sık sık, "Direne direne kazanacağız", "HDP halktır halk burada" ve "Hak hukuk adalet HDP'yle gelecek" sloganları atarak oturma eylemine geçti. Eylem alkış ve sloganlarla son buldu.

MARDİN
Mardin'de ise TJA aktivisti kadınlar operasyona yönelik tepkilerini HDP Mardin İl Örgütü binası önünde yaptıkları açıklama ile gösterdi. HDP Nusaybin İlçe Eşbaşkanı Hevidar Dinç tarafından yapılan açıklamada gerçekleştirilen operasyonun önceki yıllarda gerçekleştirilen siyasi soykırım operasyonlarının bir devamı olduğu ifade edildi.

Dinç, AKP'nin 7 Haziran seçimlerinde iktidarını kaybetmesinin sorumlusu olarak HDP'yi gördüğünü ve bunun üzerine sistematik bir saldırı başlatıldığını söyleyen Dinç, saldırıların HDP şahsında demokratik siyasete yapıldığını vurguladı. Dinç, "Yıllardır sürdürülen siyasi soykırım operasyonlarına karşı HDP diz çökmedi, kadınlar mücadeleden vazgeçmedi, tam tersine kararlılığını yükseltti. Cesaretli mücadelesini daha da güçlendirdi. Biz kadınlar da AKP'nin saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi erkek anlayışına karşı özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadık ve atmayacağız. Kadınlar olarak bu siyasi soykırım operasyonlarına karşı durduğumuzu buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz. Şiddetin, savaşın ve bundan beslenen faşist zihniyetin son bulacağı bir demokrasi dönüşümü yaratmak için bizler de kadınlar olarak durmadan mücadele edeceğiz" dedi.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Silopi ilçesinde de TJA aktivistleri HDP İlçe Örgütü binası önünde açıklama yaptı. HDP Kadın Meclisi, partinin il ve ilçe yöneticileri ile Barış Anneleri'nin katılarak destek verdiği eylemde açıklamayı TJA aktivisti Zozan Aksu okudu.

Siyasi soykırım operasyonları karşısında geri adım atmayacaklarını söyleyen Aksu, şunları ifade etti: "Siyasi soykırım operasyonlarıyla bizleri sindireceklerini sanıyorlarsa, en büyük yanılgı içerisine düşmüşler demektir. TJA olarak AKP'nin saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi ve erkek egemenlikli anlayışına karşı özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadık ve atmayacağız. Yaşamın her alanında kadın mücadelemizi yükselterek ve örgütlülüğümüzü güçlendirerek, kendimizi savunacağız."

Açıklamanın ardından bir süre oturma eyleminde bulunup, tepkilerini "HDP umuttur, umut dimdik ayakta" sloganları ile gösteren kadınlar, daha sonra eylemlerini sonlandırdı.

VAN
KESK Van Şubeler Platformu, HDP yönelik operasyonu kınadı. KESK binasında yapılan açıklamaya çok sayıda sendika yönetici ve üyesi katıldı. Platform adına açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Seyfettin İtah yaptı. İktidarın dış politikada içerisine girdiği çıkmazı örtmek için böyle bir operasyon yaptığını belirten İtah, birlikte mücadele dışında bir seçeneklerinin olmadığını söyledi.  

İktidarın, HDP'ye operasyonla "terörle mücadele" algısı yarattığına dikkati çeken İtah, "Bu operasyonlarla mecliste ve toplumda önemli bir yere sahip olan HDP, kriminalize edilmeye devam edilerek, meşruluk alanlarının daraltılması, muhalefetin etkisizleştirilmesi ve bir bütün olarak siyasal özgürlüklerin tamamen yok edilmesi hedeflenmektedir. Doğrusu hepimize açık bir şekilde aynı mesaj veriliyor. Bu hesaplaşmaya bir yanıt üretmek gerekiyor. Başta Kürt sorununda özgürlük mücadelesi yürütenler olmak üzere Aleviler, kadınlar, gençler, işçiler ve emekçilerinin her birinin bu faşizm karşısında yan yana gelmek dışında, birlikte mücadele etmek dışında bir seçeneği yok" dedi.

HDP'ye yönelik son operasyonun yürütmeyle iç içe geçmiş, siyasi vesayetle çalışan yargının hukuksuz uygulamalarından biri olduğunu ifade eden İtah, şunları söyledi: "Eski seçilmişlerin ve halen görevi devam edenlerin içerisinde bulunduğu HDP üye ve yöneticilerine siyasal amaçlarla, siyasal beklenti ve hedeflerle yapılan hukuksuz gözaltı operasyonunu kınıyor, protesto ediyoruz. Emek ve demokrasi güçleri olarak bu hukuksuzluklara cevabımız; adil yargılanma dahil, adalet sisteminin işlediği, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmadığı demokrasi mücadelemizi daha da yükseltmek olacaktır."

URFA
HDP Urfa İl Kadın Meclisi ve TJA, HDP Karaköprü ilçe binasında bir araya gelerek, gözaltı operasyonlarına tepki gösterdi. Açıklamada konuşan Milletvekili Ayşe Sürücü, "Özgür Kadın Hareketi'ne (TJA) karşı saldırılar gerçekleştiriyor. Bugün Türkiye'de bir tıkanma durumu yaşanıyor. AKP iktidarı bu halkı yönetemiyor. Dolayısıyla Kürtlere ve kadınlara saldırıyor. Bu şekilde kendini ayakta tutmaya çalışıyor. Ömrünü uzatmaya çalışıyor. Biz çok iyi biliyoruz ki halkımız ve partimiz tüm saldırıları boşa çıkaracaktır" dedi.

KESK Urfa Şubeler Platformu ve İHD Urfa şube yöneticilerinin bulunduğu heyet HDP binasını ziyaret ederek, dayanışmada bulundu. Ziyaretten sonra kurumlar HDP'li yöneticileri ile birlikte il binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Eğitim-Sen Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, "Bu yaklaşımı kınıyoruz. Biz Sivil Toplum Örgütleri olarak, demokrasi, özgürlük ve insan haklarının vazgeçilmez olduğunu, keyfi tutuklamaların ülkeyi ileriye taşımayacağını ve mevcut durumu daha da kaotik bir duruma koyduğunu söylüyoruz. Bundan dolayı hukukun keyfilik esasına göre değil mevcut yasalara göre işleyişini talep ediyoruz. Bu bağlamda yapılan hukuksuz gözaltıları doğru bulmadığımızı belirtiyoruz" dedi.

ADANA
HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA, yöneticilerine yönelik 6 yıl sonra yaşanan Kobanê eylemleri gerekçe gösterilerek düzenlenen gözaltı operasyonlarına tepki gösterdi. HDP İl Örgütü binasında önünde yapılan açıklamaya kent Milletvekili Fatma Kurtulan da katıldı. Polisin engelleme girişimine rağmen Kurtulan, gözaltı operasyonuna tepki gösterdi. Bir polisin; kadınlara, "Siz açıklama yapmaya devam ederseniz. Polis burada bekleyecek" demesi dikkati çekti. Kobanê eylemlerinin failinin mevcut iktidar olduğunu belirten Kurtulan, "Kobanê'de IŞİD barbarlığına karşı mücadele eden kadınlarla şimdi gözaltında olan arkadaşlarımızın yanındayız" dedi.

RİZE
HDP'ye yönelik gözaltı saldırısı Rize'nin Fındıklı ilçesinde protesto edildi. HDP,ESP, EMEP, SOL Parti, HALKEVLERİ ve dernekler tarafından yapılan basın açıklaması ESP Fındıklı İlçe binasında gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını Hasan Zorlucan okudu. Zorlucan, "6 yıl önce gerçekleşen Kobane direnişini gerekçe göstererek yapılan siyasi soykırım saldırısı aynı zamanda elde edilen statüyü perdelemek ve IŞİD çetelerinin yenilgisine duyulan tahammülsüzlüğün bir ifadesidir. Bu aynı zamanda iktidarın içerde ve dışarda girdiği krizin ve yönetememe durumunun bir parçasıdır. Bu aynı zamanda işçilere,emekçilere ve onların örgütlü güçlerine karşı duyulan düşmanlık duygularının dışa vurumudur" dedi.

ARTVİN
Artvin'in Hopa ilçesinde HDP üyeleri partilerine yönelik operasyonları protesto ederek gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti.

Halkevleri'nin destek verdiği açıklamada HDP'ye sistemli operasyon ve saldırılar düzenlenlendiği ifade edilerek; "Dün gerçekleşen gözaltı ve tutuklamalar, hukuksuzdur keyfidir. AKP-MHP faşizmine karşı olanlara, muhalefete bir gözdağıdır" denildi.