8 Mayıs 2024 Çarşamba

Birçok kentte 8 Mart'a çağrı etkinlikleri yapıldı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir çok kentte etkinlikler düzenlendi. Kadın buluşmalarında, 8 Mart dolayısıyla düzenlenecek yürüyüş ve mitinglere çağrı yapıldı.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir çok kentte kadın buluşmaları gerçekleştirildi. Kadın buluşmalarında, 8 Mart dolayısıyla düzenlenecek yürüyüş ve mitinglere çağrı yapıldı.
 
Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlik kapsamında Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde şölen gerçekleştirdi. Serdar Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen şölene HDP Diyarbakır Milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, TJA, DAKAP üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı. Şölen demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar için yapılan saygı duruşu ile başladı. Dünyanın her yerinden dayanışan kadınlarla erkek egemen sisteme karşı verilen mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen DAKAP üyesi Serap Kılıç, kadınlar olarak ‘Vardık varız, var olacağız' dedi.
 
ANKARA: 8 MART'TA SOKAKLARA
 
KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube üyesi kadınlar Bahar Cafe'deki kahvaltıda bir araya geldi. Değişik hastanelerde çalışan SES yöneticileri kadınların katıldığı buluşmada DİSK ve KESK yöneticisi kadınlar da yer aldı.
 
SES Ankara Şube Eş Başkanı Rona Temelli, uzun bir aradan sonra kadın buluşmasıyla bir araya gelmekten memnunluk duyduğunu söyleyerek kadınları selamladı. 
 
SES Ankara Şube Kadın Sekteri Nazan Karacabey ise 8 Mart'ın anlam ve önemine işaret ederek, emeğin özgürleşmesi için kadınların alanlara çıkması gerektiğini söyledi. "Kadın mücadelesi bugün KHK'lere ve OHAL'e karşı devam ediyor" diyen Karacabey, cezaevindeki, sokaktaki, mücadele eden bütün kadınları selamladı, 8 Mart kutlamalarında da bir arada olmaya çağırdı.
 
 
YARINKİ MİTİNGE ÇAĞRI
 
Ankara KESK Kadın Meclisi, yarın Çankaya Belediyesi önünde düzenlenecek mitingine çağrı yaptı. Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube'de basın açıklaması yapan KESK'li kadınlar adına Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube Kadın Sekreteri Canan Çalağan yaptı. Çalağan, KESK'li kadınlar olarak bu yıl da kadınların kendi hayatlarını ve dünyayı dönüştürmek için alanlarda olacaklarını belirtti. OHAL koşullarında yaşanan saldırıları hatırlatan Çalağan, Efrin operasyonu ile birlikte ırkçı, şoven ve savaş çığırtkanlığının arttığını ve bunun da kadınlara yönelik eril şiddetin artmasına sebep olduğunu dile getirdi. "Bu nedenle biz kadınlar barış talebinin vatan hainliğiyle eş değer tutulduğu böylesi bir süreçte dahi barış için mücadeleden ve 'savaşa hayır, barış hemen şimdi' demekten geri durmayacağız" diyen Çalağan, "Susmuyoruz, korkmuyoruz ve itaat etmiyoruz. Yarın saat 15.00'te Ziya Gökalp Caddesi, Çankaya Belediyesi önünde buluşuyoruz. Tüm kadınları 8 Mart'ta alanlarda olmaya çağırıyoruz" dedi.
 
ÖZSÖKMENLER: NE DEVLETTE NE DE EVDE REİS İSTEMİYORUZ
 
HDP MYK üyesi Yurdusev Özsökmenler'in katılımıyla HDP Şehitkamil İlçe Örgütü binasında kahvaltı düzenlendi. Etkinliğe, HDP ve DBP İl ilçe örgütleri, EMEP ve SYKP il örgütünün yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Kahvaltıda konuşan Yurdusev Özsökmenler, kadınların eşit ve özgürce yaşayabileceği bir dünyanın mümkün olduğunu ve Rojava'nın buna en büyük bir örnek olduğunu söyledi. 
 
Bütün dünyada ve Türkiye de kadınların baskı altında yaşadığını söyleyen Özsökmenler, güce, ezmeye, şiddete dayanan erkek egemenliğinin hala iktidarda olduğunu belirtti. Evde erkeğin egemenliği ile devlette erkeğin egemenliğinin aynı şey olduğunu ifade eden Özsökmenler, "Ne devlette ne de evde reis istemiyoruz. Kadınlar olarak özgür ve eşit yaşamak istiyoruz" dedi.
 
'EFRİN'DE KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNULUYOR'
 
Özgür ve eşit yaşam örneğinin Rojava'da gerçekleştirildiğini belirten Özsökmenler, "Dünya onları hayranlıkla izliyor. Êzidî kadınları öldürüp, köle pazarlarında satan, bütün dinlerden kadınları hedef alan IŞİD çetesini Rojavalı kadınlar durdurdu. Bu yüzden erkek egemenliğinden, şiddetten yana olan devletler Rojavaya düşman oldular. Türkiye'de büyük bir baskı yönetimini sürdüren AKP iktidarı bu yüzden Efrîn'i işgale kalktı. Dün IŞİD çetelerini durduran Rojavalı kadınlar, bugünde AKP faşizmini durduracak. Aslında bugün Efrîn'i savunanlar sadece orada bir toprak parçasını değil, kadınların özgürlüğünü de savunuyor" diye konuştu.
 
 
İZMİR: YA ÖZGÜRLÜK YA ÖZGÜRLÜK
 
HDP İzmir Kadın Meclisi de Konak Han Kafe'de etkinlik düzenledi. "Bu böyle gitmez, ya özgürlük, ya özgürlük" pankartı asıldığı etkinlik, saygı duruşuyla başladı. Kadınlara hitaben söz alan HDP PM Üyesi Arife Çınar, Clara Zetkin'lerden, Mirabel Kardeşlerden, Sakine Cansız ve Seve Demir'lere kadar yaşanan süreçte faşizmin yüzünü açığa çıkardığını söyledi. 8 Mart'ta tüm kadınları alana çağıran Çınar, bütün kadınların tüm renkleriyle taleplerini haykırması gerektiğini belirti. Etkinlik, halaylarla sona erdi.
 
VAN'DA RESİM SERGİSİ
 
8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında Van'da resim sergisi açıldı. KESK Van Şubesi'nde açılan sergide kentte farklı tarihlerde eşleri ve akrabaları tarafından katledilen kadınların hikayeleri paylaşıldı.
 
Sergiyi HDP'li ve DBP'li siyasetçilerin yanı sıra çok sayıda kadın ziyaret etti.
 
HAKKARİ'DE HASTANELERDEKİ KADINLARA KARANFİL VERİLDİ
 
Hakkari'de de 8 Mart etkinlikleri kapsamında kentli kadınlar, hastaneleri ziyaret ederek, buradaki kadınlara karanfil verdi. Hastane ziyaretinin ardından aralarında HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, HDP PM Üyesi Zelal Yerlikaya'nın da yer aldığı kadınlar esnafları ziyaret ederek karanfil dağıttı.
 
Burada kısa bir açıklama yapan Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. OHAL baskıları altında kutlayacakları ikinci 8 Mart olacağını belirten Özgökçe Ertan, "Bu hafta boyunca kadınlar her türlü şiddete, taciz, tecavüz ve sömürüye karşı itirazlarını en yüksek seviyede dillendirecek. OHAL gerekçe gösterilerek çok fazla sayıda engellemeler ile karşı karşıya olduğumuz dönemden geçiyoruz. Hakkari'de hem esnaf ziyareti hem de hastanedeki hastalarımızı ziyaret edip 8 Mart vesilesiyle günlerini kutladık. Tekrardan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gününüz kutlu olsun" dedi.
 
Yapılan açıklamaların ardından kadınlar kent merkezindeki esnaflara karanfil dağıtmaya devam etti.