1 Mayıs 2024 Çarşamba

'Bir yıldır kayıp olan Hürmüz Diril nerede?'

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, bir yıldır kayıp olan Hürmüz Diril'in akıbetini Meclis gündemine taşıyarak, "Bir yıldır kayıp olan Hürmüz Diril ile ilgili arama çalışmaları devam ediyor mu" diye sordu.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde kaybolan ve kaybolmasının üzerinden bir yıl geçen Hürmüz Diril'in akıbetini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

11 Ocak 2020 tarihinde Hürmüz Diril ve Şimuni Diril'in kaybolduğu, ardından 20 Mart 2020 tarihinde Şimuni Diril'in cenazesine ulaşıldığına dikkat çekilen önergede, olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Hürmüz Diril'in halen kayıp olduğu belirtildi.

Hürmüz ve Şimuni Diril'in Süryani olduğu vurgulanan önergede, Süryanilerin 2000'li yılların başından bu yana Mardin, Hakkâri ve Şırnak'a geri döndüğü ve kendi topraklarında hayatlarını yeniden kurmaya başladıkları belirtildi. Önergede, "Dönüşlerin en üst noktaya ulaştığı böylesi bir süreçte yaşanan bu olay bölgeye dönmek isteyen çok sayıda Süryani için endişe verici bir hal aldı. Devletin tüm yurttaşlara eşit yurttaş yaklaşımı yükümlülüğünü yerine getirmesi şarttır. Bu nedenle de Diril çiftinin kayboluşu ve Şimuni Diril'in ölümü aydınlatılmalı, bu konuda hızla etkin bir soruşturma yürütülmelidir. Halen kayıp olan Hürmüz Diril'in bulunması için arama faaliyetleri devam etmelidir" ifadelerine yer verildi.

HDP milletvekili Nuran İmir, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

■ Bir yıldır kayıp olan Hürmüz Diril ile ilgili arama çalışmaları devam ediyor mu? Devam ediyorsa hangi aşamadadır?
■ İlgili kurumlarınız bu konuda yetkin bir arama yapıldığına dair bir denetleme yapmış mıdır?
■ Şimuni Diril'in bulunması üzerine etkin bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmış ise ne gibi bulgulara rastlanmış?
■ Olayın faillerine ilişkin nasıl bir bulgu elde edilmiştir? Kim veya kimler tarafından kaçırıldığına dair bir belge veya bulguya rastlanmış mıdır?
■ Şimuni Diril'in ölümüne ilişkin yürütülen bir soruşturma var mıdır? Var ise ne aşamadadır?