17 Mayıs 2024 Cuma

'Bir kişi daha eksilmeyeceğiz'

Kadın ve LGBTİ örgütleri, polis kurşunuyla katledilen Hande Şeker ve kadın,trans cinayetlerine ilişkin Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaptı.
Kadın ve LGBTİ örgütleri, trans kadın Hande Şeker'in, 9 Ocak 2019 sabahı İzmir Alsancak'ta kendi evinde polis tarafından katledilmesine ilişkin, Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklması yaptı.
 
Eylemde "Trans cinayetleri politiktir", "Nefrete inat yaşasın hayat" sloganları atıldı. Basın açıklamasını Lambda İstanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nden Gülay Özbulut okudu. Bu cinayetleri, Esra Ateş'in polis merkezine 100 metrelik mesafede katledilmesinden, Hande Kader'in tecavüz edilip yakılmasından, Eylül Cansın'ın intihara sürüklenmesinden hatırlıyor ve hatırlatıyor olduklarını dile getiren Özbulut, "Ne acıdır ki Türkiye trans cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya dokuzuncusu. Bu kadınların temel haklarını ellerinden alan, örgün öğretimden koparan, istihdamını engelleyip zorunlu ve güvencesiz seks işçiliği dışında seçenek bırakmayan, kolluk şiddetini eksik etmeyen bu sisteme karşı öfkemizi bir kez daha haykırıyoruz" dedi.
 
Trans ve kadın cinayetlerinde ceza indirimi uygulanmasına ilişkin konuşan Özbulut, "'Trans kadınlar kadındır', 'Kadın sandım, erkek çıktı', 'beni kandırdı', 'erkekliğimi küçük düşürdü', 'onurumu kırdı' gibi transfobik ifadelere ceza indirimi uygulayan hâkimlere çağrı yapıyoruz: Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulamayın" diye belirtti.
 
Kadınların hayatlarının değersizleştirildiğini söyleyen Özbulut, "Ataerkil sistem kadın cinayetlerinde farklı farklı bahaneler türetiyor. Kimi kadın transfobi nedeniyle, kimi kadın namussuz olarak yaftalandığı için, kimi kadınsa bir erkeğin aşkını reddettiği için öldürülüyor. Biz bu ölümlerin münferit olmadığını, ataerkil sistemin sonucu olduğunu biliyor ve artık bir son bulmasını istiyoruz. Bu nedenle; kadınları şiddetten korurken cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapmayacağını İstanbul Sözleşmesi'nin 4. maddesi ile taahhüt eden devletin bu kararı uygulamasını, Anayasa ve diğer ilgili yasalarda tüm trans kadınların yaşam, eğitim ve sağlık gibi temel haklarının güvence altına alınmasını yetkililerden talep ediyoruz" diye konuştu.