5 Mayıs 2024 Pazar

Binlerce kadın 8 Mart eylemlerinde buluştu

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınlar pek çok kentte sokaklara çıktı, isyanlarını buluşturdu. Kadın katliamlarına, erkek-devlet şiddetine, emperyalist savaşlara, LGBTİ+'lara karşı nefret söylemi ve şiddete, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini haykıran kadınlar, birlikte direnerek kazanacaklarını vurguladı.

Kadınlar ve LGBTİ+'lar 8 Mart Emekçi Dünya Kadınlar Günü'nde Adana, Mersin, Antalya, Hatay, Bursa, Aydın, Manisa'nın aralarında bulunduğu çok sayıda kentte gece yürüyüşleri düzenledi.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu üyeleri, Yenişehir ilçesinde bulunan Kushimoto Sokağı'nda buluştu, Özgecan Aslan Barış Meydanı'na yürüdü.

HDP Milletvekili Fatma Kurtulan, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Barış Anneleri'nin yanı sıra çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşte, "İtaat yok feminist isyan var" yazılı pankart açıldı, "Jin, jiyan, azadî", "Dem dema azadiya jine ye", "Kadın cinayetleri politiktir", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dövizleri taşındı.

Eylemde, erkekler tarafından katledilen kadınlar, HDP İzmir il binasında faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz ve hapishanede katledilen Garibe Gezer'in fotoğrafları taşındı, "Aysel Tuğluk onurumuzdur", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Faşist AKP, elini kadınlardan çek" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Kürtçe ve Türkçe açıklama yapıldı. Açıklamada, kadın mücadelesinin önemine vurgu yapıldı, "Kadınlara karşı düşman hukuku işleten erkek egemen devletten hesap sormak için buradayız! Eşit haklarla bir arada yaşamanın koşullarının sağlanmasını, kalıcı ve onurlu bir barışı elde edene kadar susmayacağız, korkmayacağız! Yasama, yürütme, yargı dahil bütün yetkilerin ve gücün tek bir adamın güdümünde olmasına, kadınların eşit ve özgür bir yaşam taleplerini tehdit etmesine, siyasetin erkekleşmesine izin vermeyeceğiz. Kadınların siyasetine, siyasetin kadınlarına sahip çıkıyoruz. Eşit ve özgür bir yaşamı biz kuracağız. Hayatımız, özgürlüğümüz, geleceğimiz hakkında söz söyleyen biz olacağız" denildi.

TARSUS
Tarsus'ta Halk Eğitim Merkezi önünde toplanan kadınlar Yarenlik Meydanı'na yürüdü. Yapılan açıklamanın ardından kadınlar Ritim Mor'un müzik dinletisi eşliğinde halay çekti.

ADANA
Adana Kadın Platformu üyeleri, 5 Ocak Meydanı'nda toplanıp, Atatürk Parkı'na kadar Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleştirmek istedi. Ancak polis kadınların yürüyüşünü engellemeye çalıştı. Kadınlar "Kadınlara değil, katillere barikat" sloganları attı. Barikata yüklenen kadınlar yürüyüş haklarının engellenmesini protesto etti. Barikatı aşmaya çalışan kadınlarla polis arasında kısa süreli yaşana arbedede bazı kadınlar yaralandı. Kadınlar, polisin engellemesini oturma eylemi ile protesto etti. Uzun bir süre oturan kadınlar, alanda açıklama yaptı.

5 Ocak Meydanı'nda açıklama yapan Avukat Sevil Aracı Bek, eşit, özgür, şiddetsiz, savaşsız bir dünya için ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmanın, çaresizliğin karşısında kadın dayanışmasını örme çağrısı yaptı. Pandemi ile birlikte bakım emeği yükü, erkek şiddeti ile ev içi emek sömürüsünün, kadın cinayetlerinde artış olduğuna dikkat çeken Sevil, istihdamda ise uzun süre ve güvencesiz çalıştırılan kadınların asgari ücrete dahi ulaşamadığına dikkat çekerek işyerlerindeki emek sömürüsü, mobbing, taciz ve işten çıkarmalara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Açıklama sonrası kadınlar, çalınan müzikler eşliğinde halay çekti.

ANTALYA
Antalya Kadın Platformu'nun çağrısıyla Üç Kapılar'da bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+'ların yürüyüşü polis saldırısıyla engellenmeye çalışıldı. Kitleye biber gazıyla saldıran polis aralarında BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol'un olduğu 30 kadını gözaltına alındı.

Polis saldırısına tepki gösteren ve "Katilleri koruyorsunuz" diyen kadınlara polis amirinin, "Tabi koruyoruz" şeklinde karşılık vermesi kadınların öfkesini arttırdı. Gözaltılara karşı kadınlar bir süre oturma eylemi yaptı, basın açıklamasını okudu. Oturma eylemi sonrası ara sokaklara giren kadınlar, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla yürüyüş yaptı.

HATAY
Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü'nün öncülüğünde Antakya'nın Köprübaşında bir araya gelen kadınlar slogan ve alkışlarla Atatürk Parkı'na yürüdü. Kadınlar adına açıklamayı okuyan Kamile Çokluk, ortak mücadele çağrısında bulundu.

İSKENDERUN
İskenderun Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar Boyacılar Parkı'nda toplanarak yürüyüş düzenledi. Platform adına açıklama yapan Platform Dönem Sözcüsü Mehtap Sert, kadınlar ve LGBTİ+'ların her türlü baskı karşısında geri adım atmadan, kapitalist ataerkil yapıya karşı sesini yükselttiğini vurguladı. Kadınların dayanışmayla mücadeleyi sürdüreceğini kaydeden Sert, "Bu 8 Mart'ta da kadın kazanımlarına dönük saldırılara, yoksulluğa, savaşa, kadın emeğinin güvencesizleştirilmesine ve görülmemesine, işyerlerimizde yaşadığımız ayrımcılığa, şiddete ve tacize karşı isyanımızı birleştiriyoruz" dedi.

BURSA
Kadınlar ve LGBTİ+'lar Bursa'da da Fomara Meydanı'ndan Kent Meydanı'na yürüyüş düzenledi. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de katıldığı yürüyüşte, "Erkek-devlet şiddetine, krize, yoksulluğa karşı dayanışmaya yazılı pankart taşındı.

Eylemde Aysel Tuğluk ve Deniz Poyraz'ın fotoğraflarının yanı sıra, "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir", "Kampüste, sokakta eşitlik için genç kadınlar ayakta", "Jin, jiyan, azadî", "Deniz Poyraz biziz", "Tanrım eril kullarını sen affetsen ben affetmem", "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "Dağları delme Ferhat evi süpürsen yeter" yazılı dövizler taşındı.

Kent Meydanı'nda yapılan açıklamada, erkek-devlet şiddetine, krize, yoksulluğa karşı dayanışma için 8 Mart'ta alanlarda olduklarını söyleyen kadınlar, kadın işçilere yönelik emek sömürüsüne, mobbing, taciz, işsizlik tehdidine değinildi.

Yapılan zamlara tepkilerin gösterildi eylemde, Gülistan Doku'nun akıbeti soruldu, kadınların katliamlara sessiz kalmayacağı vurgulandı. LGBTİ+'lara yönelik homofobik, transfobik şiddete de yer verilen açıklamada, "Erkek egemen düzenin, cinsiyet kalıplarıyla barışmayacağımızı bir kez daha söylüyoruz. Trans cinayetleri politiktir" denildi.

Baskı ve şiddet politikalarının kadınlar ve LGBTİ+'ların binlerce yıldır erkek egemenliği ve sömürü düzenine karşı mücadelesini engelleyemediği kaydedilen açıklamada, Aysel Tuğluk ve hasta tutsakların özgürlüğü talebi dile getirildi.

Emperyalistlerin savaş politikalarına karşı kadınların barış talebinin dile getirildiği açıklamada, nafaka hakkının gasp edilmek istenmesine kadınların izin vermeyeceği vurgulandı. Açıklamada, "Cinsiyet eşitliği sağlanınca, eşit işe eşit ücret kazanınca, toplumsal cinsiyet algısı değişince, ekolojik-eşitlikçi bir dünya yaratınca yeryüzü aşkın yüzü olacak. 8 Mart eşitlik, özgürlük, adalet ve barış mücadelesidir" ifadesine yer verildi.

MUĞLA
Bodrum'da gece yürüyüşü için Tepecik Cami Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, "Yaşasın 8 mart yaşasın örgütlü mücadelemiz" yazılı pankart ve "Jin, jiyan, azadî", "Aysel Tuğluk onurumuzdur", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarını attı. Basın açıklamasını kadınlar adına Zuhal Macit okudu.

Emperyalist güçlerin ve erkek egemen sistemin hegemonik amaçlarla çıkardığı savaşlara karşı olduklarını dile getiren Macit, "Rusya tarafından işgal edilen Ukraynalı kadınlarla dayanışma içindeyiz. Afganistan'da Taliban karanlığına karşı mücadele eden bütün Afgan kadınlarının yanında olduğumuzu söylüyor, kadın dayanışmasının sesini buradan yükseltiyoruz. Suriye savaşında, yerinden yurdundan olan, savaşın bütün acılarını yaşayan ve buna rağmen IŞİD çetelerine direnen Suriyeli kadınlara dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Savaşa hayır barış hemen şimdi diyoruz" diye konuştu.

Erkek şiddetine dikkat çeken Macit, Kürt kadınlara yönelik özel savaş politikalarına dikkat çekti, Gülistan Doku, İpek Er örneklerini verdi. Pınar Gültekin ve Sibel Yavuz davalarındaki gelişmelere değinerek erkek devletin katil erkekleri koruduğuna işaret eden Macit, "Buradan bir kez daha haykırıyoruz; failler derhal en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" dedi.

Eylem sloganlar ve halaylarla sona erdi.

AYDIN
Aydın Kadın Platformu'nun çağrısıyla Sevgi Yolu'nda buluşan kadınlar "İsyandan direnişe direnişten özgürlüğe" yazılı pankartla yürüyüş düzenledi. Eylemde, sık sık "Kadın, yaşam, özgürlük", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Yaşasın kadın dayanışması", "AKP elini kadınlardan çek" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Aynur Tekgül, "Özgür, eşit, şiddetsiz bir yaşam bizimle mümkün" dedi. Tekgül, "Kürt kadınlar başta olmak üzere omuz omuza mücadele ettiğimiz birçok yol arkadaşımız hapishanelerde çıplak aramaya maruz bırakılıyor. Aysel Tuğluk gibi hapishanelerde tutulan çok sayıda kadının sağlığı, o ortamda kalmaya uygun olmadığı halde tahliye edilmiyor. Hasta tutsak kadınların sağlık hakkına erişimi engelleniyor. Her on kadın öğrenciden biri hijyenik pede ulaşamadığı için okula devam edemiyor. Kürtaj olmak isteyen kadınlara devlet hastanelerinde uygulanan fiili yasak devam ediyor, özel hastanelere mecbur bırakıyor. Tüm bunlar kadınlara, çocuklara, LGBTİ+lara devlet tarafından reva görülüyor" diye konuştu.

MANİSA
Manisa Kadın Platformu'nun çağrısıyla "Eşit, özgür ve sömürüsüz bir dünya için isyandayız" sloganıyla kadınlar Manolya Meydanı'nda buluştu. Basın metnini Ayşe Durbaz Yüksel okudu. 8 Mart'ı emek sömürüsünün her geçen gün arttığı, enerjiye ve temel tüketim maddelerine gelen zamlarla birlikte alım gücünün kalmadığı koşullarda karşıladıklarını söyleyen Yüksel, işsizliğin rekor seviyelere ulaştığını belirtti. Kadınların barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldiklerini vurgulayan Yüksel, "Hali hazırda yoksullukla baş etmeye çalışırken, açlıkla mücadele etmek durumunda kaldık. Var olan mesaimize yeni bir mesai daha eklendi; en ucuz ürünü nerede buluruz, hangi saatlerde pazara gidersek daha ekonomik alışveriş yaparız, çamaşır ve bulaşık makinesini saat kaçta çalıştırırsak enerjiden tasarruf ederiz" dedi.

DİKİLİ
Dikili'de Bülent Ecevit Bulvarı'nda buluşan kadınlar, Atatürk Meydanı'na yürüyüş yaptı. Açıklamayı Serap Acar ve Aysel Çakıcı okudu. 8 Mart'ın kadınların yüzyıllardır süren dayanışmasının, direnişinin, isyanının tarihi olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu tarihi hepimiz biliyoruz. Çünkü bu tarihi birlikte yazıyoruz" denildi.

BALIKESİR
Balıkesir'de kadınlar Burhaniye ve Edremit'te eylemler yaptı. Körfez bölgesinde yaşanan kadın katliamları ve LGBTİ+'lara yönelik nefret söylem ve katliamlarına değinilen açıklamalarda, "Bizler her 8 Mart'ta kadın cinayetleri son bulsun diye bağırıyoruz! Her yıl katledilen kadın arkadaşlarımızı anıyoruz. Her yıl şiddetin önceki yıllara oranla nasıl da fazlalaştığını anlatıyoruz" denildi.

ORDU
Ordu'da kadınlar 19 Eylül Ortaokulu önünden sloganlarla Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı'na yürüdü, açıklama yaptı.

Kadınların Ordu'nun Ünye ve Fatsa ilçelerinde de yürüyüşler düzenledi.

SAMSUN
Samsun'da kadınlar Samsun Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla eski Vergi Dairesi önünde buluşarak Çiftlik Caddesi'ne yürüyüş düzenledi. Eylemde, kadına yönelik şiddet, taciz ve savaş karşıtı sloganlar atıldı.

HOPA
Artvin'in Hopa ilçesinde kadınlar Hopa Parkı'nda toplanan kadınlar sloganlarla İnönü Caddesi'nde yürüyüş yaparak tekrar parka geldi. Kadınlar yürüyüşte "Tayyip kaç kaç kadınlar geliyor", "Biz direnen kadınlar boyun eğmeyeceğiz", "Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın" sloganlarını attı. Açlığa, yoksulluğa, savaşa, zamlara, kadın katliamlarına karşı sloganlar atan kadınlar okudukları ortak metinle savaş çığırtkanlığını protesto etti. Kadınlar, açıklamanın ardından eşit ve özgür bir yaşamı kurana dek birlikte mücadeleyi büyütme sözü verdi.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla Espark AVM önünde toplanan kadınlar ve LGBTİ+'lar sokakları özgürleştirdi. Uzun bir yürüyüşün ardından Porsuk Bulvarı'nda kurulan kürsü önünde konuşmalar yapıldı, halaylar çekildi, sloganlar atıldı. Türkçe ve Kürtçe okunan basın açıklamasının ardından öldürülen kadınlar anıldı. Aysel Tuğluk başta olmak üzere kadın hasta mahpusların biran önce tahliye edilmeleri talep edildi. LGBTi+'ların gökkuşağı bayraklarıyla ve flamalarıyla canlı ve kitlesel katılımları dikkat çekiciydi.

EDİRNE
Edirne'de kadınlar ve LGBTİ+'lar Saraçlar Caddesi PTT önünde toplandı. Edirne Kadın Platformu adına Kezban Demir yaptığı açıklamada, kadınların yoksullukla baş etmeye çalışırken açlıkla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Demir, kadınların haklarını seslerini yükselterek, mücadele ve dayanışmayla kazanacaklarını vurguladı.

ÇANAKKALE
Çanakkale Gökçeada'da bir araya gelen kadınlar; eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam için mücadeleyi yükselteceklerini kaydetti.

Kadınlar taşıdıkları dövizlerle taleplerini sıraladı. Kadınlar halay ve zılgıtlarla 8 Mart'ı kutladı.