13 Mayıs 2024 Pazartesi

Binlerce emekçi KESK'in çağrısıyla İstanbul'da buluştu

KESK'in çağrısıyla binlerce işçi ve emekçi Kartal Meydanı'nda yapılacak miting için öğlen saatlerinde Marmaray Başak istasyonunda buluştu. "Geçinemiyoruz" şiarıyla biraraya gelen işçi ve emekçiler, taleplerini içeren sloganları atarak Kartal Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Emekçilerin miting alanına ulaşmasının ardından KHK'liler ve KESK adına konuşmalar yapıldı. KESK Eş Genel Başkanı Kablan, "Sabrımız tükendi" dedi. Yoksullaşmanın iktidar eliyle üretildiğini belirten Kablan, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) çağrısıyla binlerce "Geçinemiyoruz" şiarıyla İstanbul'da buluştu. 

Maltepe'deki Başak Marmaray durağında toplanan binlerce kişi, KESK'in taleplerinin yer aldığı "İnsanca yaşamaya yetecek ücret için, gelir vergisi adaletsizliğine son vermek için, hukuksuz, keyfi OHAL KHK'lerinin iptali için, herkese genel gelir güvencesi için haftada 35 saatlik çalışma saati için güvenceli istihdam, güvenli gelecek için alanlardayız", "İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza geçinemiyoruz", "İstihdam artıracak acil önlemlerin alınması için, herkese 3600 ek gösterge için, asgari ücretin insanca yaşayacak bir tutara çıkarılması, vergiden muaf olması için, gerçek bir toplu pazarlık sistemi için, torpile ve kayırmacılığa hayır! Mülakat değil liyakat için alanlardayız!", "Kümülatif yalanlara karnımız tok, mutfaktaki enflasyona göre ek yaşam" pankartlarını taşıdı.

KESK Kadın Meclisi ayrı bir kortej oluşturarak, "Krize, işsizliğe, erkek şiddetine karşı isyandayız" yazılı pankartla mitingi katıldı. Mitinge kitlesel katılım sağlayan Eğitim-Sen üyeleri de, "Sözleşmeli, ücretli, uzman ve başöğretmen ayrımına hayır. Eşit işe eşit ücret istiyoruz" pankartıyla yürüyüş kolunda yerlerini aldı.

DİSK, Tüm Bel-Sen ve İstanbulTabip Odası, TMMOB üyelerinin de yer aldığı yürütüşte, sık sık "İnsanca yaşamak istiyoruz" ve "Hükümet istifa" sloganları yükseldi.

Yürüyüşe, ESP, HDP, HDK, BDSP, EMEP, Kaldıraç, TÖP, SYKP, Kent Emekçileri Dayanışması, TKH, TKP katıldı. 

'TEK YOL DEVRİM'
Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Êdi bese, geçinemiyoruz", Halkların Demokratik Kongresi (HDK), "Kapitalizmin krizine karşı halkların ortak mücadelesi kazanacak" ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), "Krize, açlığa, yoksulluğa artık yeter; tek yol devrim" yazılı pankart ve "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganlarıyla yürüyüşte yer aldı.

'19 ARALIK'IN HESABI SORULACAK'
Mitinge katılan ESP ve SKM üyeleri, 19 Aralık katliamı ve direnişini de unutmadı. 20 hapishaneye birden 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleşen ve 28 tutsağın katledildiği saldırıya ilişkin, "19 Aralık'ın hesabı sorulacak", "Devrimci tutsaklar yalnız değildir", "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük" sloganlarını attı. 19 Aralık 2000 tarihindeki hapishaneler ve 1978 Maraş katliamına değinilen konuşmalarda, "Hesap soracağız" vurgusu yapıldı.

BİRÇOK KENTTEN KATILIM OLDU
Bursa, Kırklareli, Sakarya, Kocaeli, Edirne ve Marmara Bölgesinden çok sayıda kentten mitinge katılım oldu. 

İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ İSTENDİ
Saray ve sözcülerinin "müjde" olarak sunduğu 4 bin 250 TL sefalet ücretine tepki gösteren emekçiler, işçiden, emekçiden, kadınlardan ve gençlerden yana bütçe taleplerini dövizlerine taşıdı, sloganlarında dillendirdi.

Mitinge HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Rıdvan Turan, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir de katıldı.

'ASGARİ DEĞİL İNSANCA YAŞAM'
Asgari Değil İnsanca Yaşam Bileşenleri, 4 bin 250 lira olarak açıklanan asgari ücretin sefalet ücreti olduğunu vurguladı. Halka yönelik yapılan konuşmalarda işçi ve emekçiler, sık sık "Asgari değil insanca yaşam" ve "Hükümet istifa" sloganlarını haykırdı.

ÖZEL ÖĞRETMENLER HAKLARINI İSTEDİ
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası da "Geçinemiyoruz" mitinginde yerini aldı, iktidarın emek düşmanı politikalarını teşhir etti. Özel sektörde çalışan eğitim emekçileri mitingde, "Eğitimde patronu, sömürüye, kariyere son", "Geçinemiyoruz, taban maaş, güvenceli, insanca çalışma koşulları istiyoruz", "Belirli süreli, sözleşmeli çalışmaya son" dövizlerini taşıdı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ: GEÇİNEMİYORUZ
Geçen günlerde "Emek bizim söz bizim" diyerek ülke genelinde greve çıkan sağlık emekçileri de mitingdeydi. İstanbul Tabip Odası'nın pankartı arkasında yürüyen sağlık emekçileri, "Geçinemiyoruz" dedi.

'RANT İÇİN DEĞİL HALK İÇİN BÜTÇE'
Cengiz Holding'in yapmak istediği taş ocağı projesine karşı mücadele yürüten İkizdereliler de yürüyüş de yer aldı. "Rant için değil halk için bütçe" diyen TMMOB üyeleri de iktidarın rant ve doğa düşmanı sermaye odaklı politikalarını teşhir etti.

Yürüyüş mitingin yapılacağı Kartal Meydan'a kadar sürdü.

KINIK'TAKİ MADEN İŞÇİLERİ SELAMLANDI
Mitingde, İzmir Kınık'ta yaşanan göçükte yaralanan 51 maden işçisi selamlandı. Maden Mühendisleri Odası'nın uyarılarının dikkate alınmadığı kaydedildi ve eklendi: "Ne yazık ki işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri denetim dışı olduğu için önlemler yerine getirilmedi."

Miting alanına girişte arama yapan polis, flamalara takılı çubukları demir olduğu bahanesiyle alana almak istemeyince polis ile kitle arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

"İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza" yazılı pankart asıldığı miting alanını dolduran binlerce kişi saygı duruşunda bulundu. Miting müzik dinletisi ve konuşmalarla devam etti.

CEVAHİR: HİÇBİR SiYASİ İKTİDARA BOYUN ETMEYECEĞİZ'
OHAL KHK'siyle haksız ve hukuksuz yere ihraç edilenler adına söz alan barış akademisyenlerinden Egemen Cevahir, direnişteki işçileri ve sağlık emekçilerini selamlayarak sözlerine başladı. Kınık'taki maden göçüğüne değinen ve "iş kazası" denmesine tepki gösteren Cevahir, "Adı iş cinayetidir" dedi. "İşçilerimiz ölüyor bu işin fıtratında mıtratında yok. Bunu bize yediremezler" diyen Cevahir, darbe girişimini emekten ve barıştan yana mücadele edenleri işten çıkarmak için fırsata çevirdiklerini söyledi.

Cevahir, "OHAL ilan ettiğinde haksız ve hukuksuz şekilde bizi 406 barış akademisyeni olarak ihraç ettiler" diye konuştu. "Dünyada bir hayalet dolaşıyor" sözünü hatırlatan Cevahir, hiçbir siyasi iktidara boyun eğmeyeceklerini vurguladı. Mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Cevahir, örgütlenme ve birleşik mücadele çağrısı yaptı.

KABLAN: SABRIMIZ TÜKENDİ
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, sözlerine İzmir Kınık'ta yaşanan maden göçüğünde yaralanan maden işçilerine geçmiş olsun dileyerek başladı. Maraş katliamında yaşamını yitirenleri anan Kablan, işçileri, emekçileri, kadınları, LGBTİ+'ları selamladı.

Kablan, "Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, ürünlerden biraz daha eksilterek sabretmemizi istiyorlar. Sabrımız tükendi" dedi. "Onlar yurt dışından tüm ithalatı dolarla yaparken, 'devletin parasını dolara çevirenler ahlaksız' diyorlar. Biz biliyoruz asıl ahlaksız olan onlardır" diyen Kablan, asıl ahlaksız ve vicdansızlığın ülke kaynaklarının yabancı sermayeye yağmalatılması olduğunu dile getirdi.

'GARİBE GEZER'İN ÖLÜMÜNÜN SORUMLULARI YARGILANSIN'
21 yıl önce gerçekleşen 19 Aralık hapishane katliamı ve tutsakların direnişini anımsatan Kablan, devletin hapishanelere yönelik saldırılarının sürdüğünü vurguladı. Kandıra Hapishanesi'nde katledilen siyasi tutsak Garibe Gezer'in maruz kaldığı işkenceleri hatırlatan Kablan, sorumluların derhal cezalandırılmasını istedi.

'İNTİHAR DEĞİL CİNAYET'
KHK'li Fatma Demirel'in intihara sürüklendiğini söyleyen Kablan, "Bu intihar değil düpedüz cinayettir" diye vurguladı.

'SARAYIN SAVAŞ BÜTÇESİ'
Meclis'te onaylanan 2022 yılı bütçesine de değinen Kablan, "Bu bütçede neler vardı hepimiz gördük. Saray bütçesi savaşa, silaha yer ayırdı" dedi. Diyanete ayrılan bütçeye dikkat çeken Kablan, "Yoksullaşma iktidar eliyle bir kez daha üretiliyor" diye konuştu.

'HÜKÜMET İSTİFA SÖZÜNDEN KORKUYORLAR'
Diyarbakır mitinginde atılan sloganları engelleme girişimini hatırlatan Kablan, "Hükümet istifa sözünden korkuyorlar. Biz slogan atarken arkadan müzik açarak engellemek istiyorlar. Korkuyorlar bir daha haykıracağız, hükümet derhal istifa etmelidir" dedi.

Özgürlük, demokrasi, emek ve barış mücadelesinde yol yürüyen ve bu nedenle tutsak edilen KESK'lileri selamlayan Kablan, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Mitingde Ozan Çoban Güneş, Ruken Yılmaz ve Niyazi Koyuncu sahne aldı.