13 Mayıs 2024 Pazartesi

Binlerce emekçi İstasyon Meydanı'ndan geçinemiyoruz diye haykırdı

KESK'in çağrısıyla Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen binlerce emekçi "geçinemiyoruz" dedi. Saray rejimini uyaran emekçiler, birleşerek mücadele edeceklerini vurguladı. Mitinge kamu emekçilerinin yanı sıra, işçiler, hekimler ve siyasi partiler de katıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) çağrısıyla binlerce emekçi Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda toplandı. Soğuk hava ve yağmura rağmen Diyarbakır'ın yanı sıra Urfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Batman ve Siirt'ten gelen binlerce emekçi, polisin engelleme çabasına rağmen kortej oluşturarak miting alanına üç ayrı koldan yürüyüş yaptı.

KADINLAR ZILGITLARIYLA ALANDA
Kadın kamu emekçilerinin ayrı kortej oluşturduğu mitingde, kadınlar, "Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe hayata geçirilmelidir" yazılı pankart taşıdı. Kadınlar, yürüyüş süresince zılgıt çekti, "Jin, jiyan, azadî" sloganını attı.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), HDP İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy, Amed Emek ve Demokrasi Platformu, İnsan ve Özgürlük Partisi yöneticilerinin yanı sıra Barış Anneleri Meclisi üyeleri yöresel kıyafetleriyle mitinge katıldı.

Miting alanına, "Barış için, emekçiler için alanlardayız", "Krizin bedelini halk değil, krizi yaratanlar ödesin", "Ülke zengin, halk fakir, yandaş mutlu" ve "Biz üretiyoruz biz yöneteceğiz" pankartları asıldı.

'GEÇİNEMİYORUZ'
Miting, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Bu sırada kitle "Çerxa Şoreşê" marşını okudu.

KESK Şubeler Platformu Dönem Eş Sözcüsü Nasır Demirkıran'ın konuşmasının ardından KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil emekçilere seslendi. Geçinemediklerini daha güçlü şekilde bağırmak için buluştuklarını söyleyen Kablan, "Bizlerin sabrı tükendi. Onlar lüks ve şatafat içinde yaşıyor. Ahlaksız olanlar, bu ülkeyi yıllardır soyup soğana çevirenlerdir. Yurtdışında şirketler kuranlardır. Faize kaynak aktaranlardır. Ahlaksız olanlar, bu ülkede aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır, sarayın ta kendisidir" dedi.

Baskıyla, yasaklarla, her gün yeni hapishane açma tehditleriyle iktidarın korku yaratmaya çalıştığını kaydeden Kablan, "İktidarlarını bu baskıyla uzatabileceklerini zannediyorlar. İşte buradayız, bütün zorlukları, barikatları, engelleri aşarak geldik" diye vurguladı.

'GARİBE'YE ZULMEDENLER, CENAZESİNE DE AYNI SAYGISIZLIĞI YAPTI'
Son bir hafta içerisinde hapishaneden 4 tutsağın cenazesinin çıktığını hatırlatan Kablan, "Cezaevlerindeki tecrit her geçen gün artıyor. Yaşadıklarını bir çığlık gibi ülkeye duyurmaya çalışan Garibe Gezer şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Garibe'ye bu zulmü yapanlar, cenazesine de aynı saygısızlığı yapmıştır. Bu uygulamayı bir kez daha buradan kınıyoruz" dedi.

'BİZ YOKSULLAŞTIKÇA ONLAR SERVETLERİNE SERVET KATIYOR'
Ülkede derinleşen ekonomik krize değinerek konuşmasını sürdüren Kablan, "Bu ülkede temel ihtiyaç malzemelerine ulaşamayan insanlar var. İşsizler ordusu almış başını gidiyor. Bizler her gün biraz daha yoksullaşıyor, borçlarımızı borçla kapatıyoruz. Bu ülkenin mutlu azınlığı, rantçıları servetlerine servet katıyor" şeklinde konuştu.

'GEÇİNMEK İÇİN BÜTÇEDEN PAYIMIZI İSTİYORUZ'
Hükümete istifa çağrısı yaptıklarını söyleyen Kablan, geçinmek için bütçeden pay istediklerini söyledi. Kablan şunları söyledi: "Özelleştirme soygununa son vermek için buradayız. Kadından, ekolojiden bir çevre için buradayız. Sırtımıza yüklenen vergi dilimleriyle, yılın ortasına varmadan eriyen maaşlarla geçinemiyoruz. Biz kadınlar olarak bu sokaklardan, meydanlardan, yaşadığımız şiddete, tacize, ayrımcılığa, yaşamını bütün alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir bütçe için alanlardayız."

'YALANLARINIZA SON VERİN'
Sarayın sözcülerinin yalanlarına değinen Kablan, "Kamu emekçilerine zam yaptık dediler, iki gün sonra yalan çıktı. Asgari ücretliye tarihi artış yaptık dediler. Koca bir yalan, sırtımıza yüklenen onca yük varken, Ocak 2021 zammını bile karşılamıyor. Yalanlarınıza son verin. Bizlerin oluşturduğu bütçeyi daha fazla silaha, tanka, sınır ötesi operasyonlarına veriyorsunuz. Savaş politikalarına son, barış için buradayız. Demokratik yöntemlerle bu ülkeyi yönetemediklerini biliyoruz. Krizi bahane ederek, OHAL ilan etmeyi, resmileştirmeyi söylemeye başladılar. Biz yıllardır, OHAL'i zaten yaşıyoruz. OHAL'i hiç kaldırmadınız ki. Kurduğunuz karakollarla, cezaevine attığınız arkadaşlarımızla OHAL'i yaşıyoruz. Siz neyin OHAL'ini resmileştirmekten söz ediyorsunuz" diye sordu.

'BIÇAK KEMİKTE'
Bu düzenin emekçilere düşman olduğunu vurgulayan Kablan, "Bıçak kemikte. Bu düzen böyle gitmez. Karanlık bulutları dağıtarak, kardeşliğin dünyasını yakınlaştıracak, yegane güçler olarak buradayız. Saldırı dalgalarını kıranlar yine bizleriz. Aydınlık bir gelecek için umut emekçilerdir, üretenlerdir, bu kara kışta bu meydanı dolduranlardır. Yeter ki bu meydanları dolduran bizler kol kola olalım. Dünyanın en büyük ailesi olarak bizi parçalamayı hedef alan oyunları bozalım. Özlenen baharı getirmek için birlikte mücadele edelim" çağrısında bulundu. Kablan, hapishanelerde tutsak edilen KESK üye ve yöneticilerini de selamladı.

YERLİKAYA: SİSTEM İFLAS ETTİ
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, yaşanan işsizlik, yoksulluğa değindi, iktidarın pandemi yönetimi ve sağlık sisteminde yarattığı sorunlara işaret etti. Hekimlere 5 dakikalık muayene süresi ayrılmasına tepki gösteren Yerlikaya, "Türkiye'de sağlık sistemi çöktü. İnsanların özel hastanelere mahkum edildiği bir süreci yaşıyoruz. Şehir hastaneleri adı altında yandaşlara milyarlarca para transfer edildi. Ekonomi politikalarının bedelini hayatlarımızla ödedik. Akıl dışı sağlık politikalarının bedelini canlarımızla ödüyoruz. Ekonomide olduğu gibi sağlık sistemi de çöktü. Sağlıkçılar olarak bu sistemin altında eziliyoruz. Biz hekimler karanlığa karşı beyaz öncülümüzün aydınlığına sahip çıkıyoruz" dedi.

KÖSE: ELİMİZ YAKALARINDA
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse mitingde bir konuşma yaptı. Ekonomik krizi, adalet ve özgürlük sorununa değinen Köse, açlık ordusunun büyüdüğünü söyledi. İşsizler, kadınlar, hapishanede tecrit altında tutulan tutsaklar, adalet mücadelesi yürüten aileler ve köylülerin elinin iktidarın yakasında olduğunu belirten Köse, "Ortak talepler temelinde yeni bir birleşik mücadele başlatalım. Biz onlarla hiçbir zaman aynı gemide olmadık. Umut burada, bu meydanda, mecali olanlar buradan. İstifa etmeye bile mecali kalmadı onların" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Metin Kahraman sahne aldı. Mitingde sık sık, "Bijî berxwedana zindanan", "Saraya değil halka bütçe", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganları attı.

Diyarbakır'da yapılan mitinge KESK üyelerinin yanı sıra Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler ve bölge tabip odaları ile siyasi parti ve kurumlar da katıldı.