25 Nisan 2024 Perşembe

Binlerce avukat Çağlayan'da buluştu: Biat etmeyeceğiz

Savunma Mitinginde konuşan İstanbul Baro Başkanı Durakoğlu, "Bunca siyasetçi her aksam hukuk konuşuyor ama hukukçular siyaset konuşmasın diyorlar. Konuşacağız, sonuna kadar konuşacağız. Biat etmeyeceğiz, gerekirse bedel de öderiz" dedi. 

'Çoklu Baro' düzenlemesi, yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Avukatlar ve Baroların, yasa teklifi gündeme geldiğinden bu yana çeşitli açıklama ve eylemlerle düzenlemeye tepki gösterdi. 

Geçtiğimiz hafta Ankara'ya yürüyen baro başkanları, tepkilerini bulundukları kentlerde de devam ettirdi. Dün İzmir, Antalya ve Mersin'de eylem yapılırken, İstanbul Barosu, binlerce avukatın katılımıyla Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi karşısında "Savunma mitingi" yaptı. 

AVUKATLARDAN POLİSE TEPKİ: AÇ BARİKATI 
Miting öncesi adliye çevresi polis ablukasına alındı. Çok sayıda çevik kuvvet polislerinin konuşlandığı meydan, polis bariyerleriyle çevrildi. 

Açıklama için meydanda toplanan avukatlar, polisin Covid-19 salgını bahanesiyle maske kullanma ve sosyal mesafe anonsuna tepki tepki gösterdi. Avukatlar polise, "Aç o zaman barikatı. Bizi bu alana sıkıştırdınız bir de sosyal mesafe diyorsunuz. Açın barikatı" dedi. 

Avukatlar sık sık "Aç aç barikatı aç", "Feyzioğlu istifa" sloganları attı.

AVUKATLARIN İRADESİ BARİKATI AÇTIRDI 
Açıklama için alana girmek isteyen avukatların bir kısmı meydana alınmadı. İçerideki avukatlar barikata yürüyerek, "Barikat açılsın" sloganını attı. Avukatların baskısı ile barikatlar biraz genişledi, daha sonra barikat açıldı. 

DURAKOĞLU: ANKARA'YA DİRENÇ VE BİLİNÇ GÖTÜRECEĞİZ 
Söz alan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, mitingin ortak aklın toplantısı olduğunu kaydetti. Meclis'e verilen teklifin evrensel hukuk kurallarına uygun olmadığının altını çizen Durakoğlu, bu mitingle Ankara'ya bir direnç ve bilinç götüreceklerini kaydetti. 

80 baronun ortak hareket ettiğini söyleyen Durakoğlu, "Konuşalım. Bunlar değil bizim sorunlarımız, sorunlarımızı konuşalım onları yasalaştıralım" dedi. 

Adliyenin giriş kapısını işaret eden Durakoğlu, "Bu kapıdan girerken başlıyor bizim sorunlarımız. Stajyerler işini yapamıyor, yapsa para kazanamıyor" ifadelerini kullandı. 

ÖLÜM ORUCU DİRENİŞİNDEKİ AVUKATLAR SELAMLANDI
Avukatların duruşmalardan atıldığını, 'Neden onun avukatlığını yapıyorsun' diye suçlandığını söyleyen Durakoğlu, ölüm orucu direnişinde olan Avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ı hatırlattı. Bu sırada Timtik ve Ünsal için alkışlar yükseldi. 

'KONUŞACAĞIZ, SONUNA KADAR KONUŞACAĞIZ' 
Sorunların çözümünün "Çoklu Baro" ile parçalamak olduğunun iddia edildiğini belirten Durakoğlu, "Siyaset yapıyorsunuz dediler. Allah aşkına siyaset yapmanın suç olduğunu nerede var. Bunca siyasetçi her aksam hukuk konuşuyor ama hukukçular siyaset konuşmasın diyorlar. Konuşacağız, sonuna kadar konuşacağız" dedi. 

Avukatların insan hakları mücadelesi vermek zorunda olduğunu vurgulayan Durakoğlu, "Benim işim bu. Biz bunu yaparsak hukuk devleti olur" diye konuştu. 

'BEDEL ÖDENECEKSE DE ÖDERİZ'
İşkenceler yaşanmasın diye gece yarısı karakollara gittiklerini söyleyen Durakoğlu, "Biz avukatı bizi göreceksiniz, bileceksiniz. Biz eğilmeyiz, biat etmeyiz. Bedel ödenecekse de öderiz. 30 Haziran 2020. Tarihe düşülmüş bir nottur bu" diye konuştu.

'KORKU İKLİMİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ' 
Savunma yürüyüşüne yönelik engel ve polis saldırısını hatırlatan Durakoğlu, "Korku iklimine teslim olmayacağız biz. Yurttaşların bir dirence ihtiyacı var" dedi. 

Teklifin bir saat önce Meclise verildiğine dikkat çeken Durakoğlu, "Çoğunlukları var çıkarabilirler belki de. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Burada başlayıp burada biten bir şey değil. Devam edeceğiz. Ama bilmedikleri var bunların yaptıklarının daha fecisini 12 Eylül'de darbeciler yaptı. İstanbul Barosu'na mühür vurdular. Kapattık sandılar ne oldu avukatlar kırdı attı o mührü. Biz o dönem başkanımız Orhan Apaydın'ı şehit verdik. Baroları sindiririz sandılar, bambaşka bir şey gelişti. Mücadele kodu gelişti" ifadelerini kullandı. Durakoğlu, sonuna kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi. 

Miting, "Savunma susmadı, susmayacak", "İstifa, istifa Feyzioğlu istifa" sloganlarıyla sona erdi.