4 Temmuz 2024 Perşembe

Binler Madımak oteli önüne yürüdü: Kol kola mücadeleye çağırıyoruz

Sivas'a akın eden binler Madımak'ta katledilen canlar için yürüdü.  Sivas'ta ölümsüzlerin isimlerinin sayıldığı yürüyüşte, adalet için birlikte mücadele çağrısı yapıldı. Anmada, "Bu mücadelenin en büyük buluşma noktalarından biri 2 Temmuzdur. Halkımızı, emekten, barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan bütün kurumları çağrımıza destek vermeye ve alanlarda kol kola mücadele etmeye çağırıyoruz" denildi. 

Madımak katliamının 31. yılında binler bir kez daha Sivas'a akın etti. Birçok kentten yola çıkarak sabahın erken saatlerinde cemevine gelen çok sayıda kişi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde Hacı Bektaş Veli Dernekleri önünden yürüyüşe başladı.

'FAŞİZME KARŞI ZÜLFÜKÂRI KUŞANIYORUZ'
En önde Sivas'ta katledilen ölümsüzlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte, PSAKD "Yolumuz uludur, ışığımı sönmez sonsuzluğa yürüyen Pir Sultanlar ölmez", ABF ise "Madımak Oteli utanç müzesi olacak" talebinin yer aldığı pankartı açtı. Devrimci Kızılbaşlar Hareketi de "Faşizme karşı zülfükârı kuşanıyoruz" pankartıyla yürüyüşte yerini aldı. Devrimci Kızılbaş Hareketi yürüyüşte Sivas'tan Diyarbakır'a Ankara'ya Gazi'ye adalet sağlanana kadar mücadelenin süreceği vurgulandı. Yürüyüş sırasında sık sık katledilenlerin isimleri sayıldı "yaşıyor" diye yanıtlandı ayrıca "Sivası yakanlar AKP'yi kuranlar", "Canlar yandı suçlular nerede" ve "Sivas'ın ışığı sönmeyecek", "Sivas'ı unutma, unutturma", "Dün Maraş'ta bugün Sivas'ta", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.

ÇOK SAYIDA KİŞİ KATILDI
Anmaya DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır , DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Sebahat Tuncel, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel; Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri, Türkiye Alevi Federasyonu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Emek Partisi (EMEP), Sol Parti, Halkevleri, Devrimci 78'liler Federasyonu, Kamu Emekçileri Sendikası Federasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Dersimliler Dernekleri başta olmak üzere çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

KATLEDİLDİKLERİ YERE KARANFİL BIRAKILDI
Taşıdıkları fotoğraflar ve karanfillerle Madımak Otelinin önüne gelen aileler, otelin "utanç müzesi" olması talebini yineledi. Madımak Oteli'nin bulunduğu Sivas İl Özel İdaresi'ne ait Bilim ve Kültür Merkezi önüne katliamda yaşamını kaybeden 33 insanın aileleri tarafından kırmızı karanfiller bırakıldı. Ölümsüzleşenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

SEMAHLAR DÖNÜLDÜ
Madımak Oteli önünde gerçekleşen anmada katledilen 33 can için semah dönüldü.

ERÇE: 31 YILDIR SÜRDÜRÜLEN ADALET MÜCADELESİ BİR DİRENİŞİN TARİHİDİR
Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, 31 yıldır sürdürülen adalet mücadelesinin dünyada eşine az rastlanır bir direnişin tarihi olduğunu söyleyerek, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği genel örgütlülüğü, Alevi kurumları ve özelde de Sivas Madımak ailelerinin demokratik, insani ve vicdani talepleri bugüne kadar karşılanmadı. Üstelik aranmakta olan sanıklar yönünden devam eden Sivas Madımak davası, zaman aşımına uğratılarak düşürüldü. Sivas Madımak otelinin utanç müzesi yapılması, Madımak davasının da insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamına alınması talebimiz ise hiç duyulmadı. İktidarların bu ketum tutumları elbette siyasi ve ideolojik bir tutumdur. İktidarların katliamdan ve katliamcılardan yana olan bu tutumuna karşılık, bizim de adalet, eşitlik, demokrasi ve özgürlük mücadelemiz, halkların barış içinde, özgür ve eşit yurttaşlar olarak bir arada yaşama iradesine bağlılığımızdaki ısrarımız siyasi ve ideolojik bir tutumdur" dedi.

'KATLİAMLARIN GERÇEK SORUMLULARININ AÇIKLANMASINI İSTİYORUZ'
Sivas Madımak katliamının bugünkü siyasal iktidarın ve şeriatçı faşist politikaların önündeki engelleri temizlemeyi amaçlayan bir katliam olduğuna vurgu yapan Erçe, "Katliamlarla yüzleşmekten ve insani ve demokratik taleplerimizi görmezden gelen AKP/MHP koalisyonu, seçilmiş belediye başkanları yerine kayyum atayarak, sandıklara darbe yapıyor. Madımak otelini utanç müzesi yapmamak için direnen AKP/MHP ortaklığı, işçilerimizin maden sahalarında daha fazla rant ve kar uğruna katledilmesine göz yumuyor. Dersim, Koçgiri, Zini Gediği, Sivas, Maraş, Çorum, Gazi, Gezi, Suruç, 10 Ekim Ankara gar başta olmak üzere yaşanmış katliamların bütün yönleri ile açığa çıkarılması ve gerçek sorumlularının açıklanması talebimize kulağını kapatan AKP/MHP iktidar bloku dindar, kindar ve itaatkar bir neslin yetişmesi için özel programlar, projeler hazırlıyor ve yarının katliamcılarını yetiştirecek cemaat ve tarikatlarla protokoller imzalamaya devam ediyor" diye konuştu.

ÇEDES ve yeni müfredat uygulamalarını eleştiren Erçe, "Biz Aleviler her yerde ve her fırsatta, 'inancımızı tarif etmeyin, tanıyın, cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir, Alevilik Aleviliktir, Alevilik vardır ve haktır, asimile etmeye çalışmayın dedik, onlar Aleviliği öldürmeyi, Alevileri kendi içlerinde bölüp parçalamayı hedefleyen ve asimilasyon üssü haline gelen 'Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nı kurdular. Bu başkanlığı da Kültür ve Turizm Bakanlığına bağladılar" ifadelerini kullandı.

'KOL KOLA MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Erçe son olarak şunları söyledi: "Yaşadığımız onlarca sorun, derin yoksulluk, derin kriz, buna bağlı olarak gelişen umutsuzluk, çaresizlik, işsizlik, açlık, intiharlar ne kadar olumsuzluk var ise hepsinin ana nedeni olan tekçi, katliamcı, Türk, islam ve erkek egemen sistem ve bu sistemin yürütücüsü siyasal iktidardır. Artarak devam eden kadın cinayetleri bu iktidar anlayışının eseridir. Bu iktidara ve maruz kaldığımız antidemokratik uygulamalara karşı birleşmek zorundayız. Faşist ve şeriatçı bir abluka altında yaşamak istemiyor isek laik ve demokratik bir cumhuriyet için ortak mücadele etmeliyiz. Bu mücadelenin en büyük buluşma noktalarından biri 2 Temmuzdur. Halkımızı, emekten, barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan bütün kurumları çağrımıza destek vermeye ve alanlarda kol kola mücadele etmeye çağırıyoruz."

BAKIRHAN: HİÇBİR KATLİAM CEZASIZ KALMAYACAK
Söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da Sivas katliamının gerçek faillerinin ortaya çıkmadığını kaydetti. Bakırhan, "Bu, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve zaman aşımı yoktur. Cumhurbaşkanı insanlık suçu yapmış katilleri affedemez. Biz de DEM Parti olarak dün olduğu gibi bugün de Alevi yurttaşlarımızla bu ülkenin ezilenlerinin, sömürülenlerinin, katledenlerinin, katliamlara kurban gidenlerin davasının takipçisi olacağız, birlikte mücadele edeceğiz. Bir gün muhakkak bu topraklarda cezasızlık politikasıyla sonuçlanan bu davalar gerçek bir yargı karşısında yargılanacaktır ve gerçek sorumlular açığa çıkarılacaktır. Gerçek sorumlular açığa çıkarılıncaya kadar Alevi yoldaşlarımızla ve kurumlarımızla birlikte mücadelemize devam edeceğiz. Bu ülkede yaşanan hiçbir cinayet, hiçbir bir katliam cezasız kalmayacak. Tekrar Alevi ve Kürt yurttaşlarımızın acısını paylaşıyor, mücadelelerinin yanında olduğumuzu belirtiyorum" ifadelerini kullandı.