19 Mayıs 2024 Pazar

'Bingöl ve Başdaş derhal serbest bırakılsın'

Bu haftaki eylemlerini hasta tutuklu Sîsê Bingöl ve Mevlüde Başdaş'ın serbest bırakılması için yapan İHD İzmir Şubesi, Bingöl ve Başdaş'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Bu haftaki eyleme HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.
 
"Susma, suça ortak olma ölüyorlar" pankartının açıldığı eylemde bu hafta Tarsus T Tipi HApishanesi'nde tutulan 80 yaşındaki hasta tutuklu Sîse Bingöl ve Şakran Kadın Hapishanesi'nde bulunan 60 yaşındaki hasta tutuklu Mevlüde Başdaş'ın durumuna dikkat çekildi.
 
Şeker, mide, astım, tansiyon gibi hastalıkları bulunan Sîse Bingöl'ün durumuna ilişkin bilgi veren İHD şube üyesi Nehir Bilece, "Tek başına yaşamını sürdüremez halde diğer tutuklular yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Yaşlı olması ve hastalığından kaynaklı çocuklarının ismini dahi hatırlamamaktadır. Bingöl için Muş Devlet Hastanesi'nce verilen raporda 'Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı' tespiti yapıldı. Ancak buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu'nca (ATK) verilen raporda 'Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği' denilerek tahliyesi engellendi. 2 Kasım'da sağlık kuruluna hem hastalığı ile ilgili son durumların tetkiki hem de cezaevinde kalmaya elverişli olup olmadığı ile ilgili rapor çıkarılmasıyla ilişkin Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. 8 gün boyunca hastanede tedavi edilen Sîse Bingöl, sağlık durumu kötü olmasına rağmen hastaneden taburcu edilip cezaevine gönderildi" dedi.
 
'İNFAZ ERTELEME TALEBİ REDDEDİLDİ'
 
Bilece, Mevlüde Başdaş'ın ise askeri operasyonlara engel olmak için 1 Ekim 2015'de Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Bagok Dağı kırsalında katıldığı canlı kalkan eylemi nedeniyle 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığını belirtti.
 
Aldığı hapis cezasının daha sonra Yargıtay tarafından onanması üzerine tutuklandığını belirten Bilece, Başdaş'ın sağlık durumu hakkında şu bilgileri verdi:
"Böbrek nakli olan, diyabet hastası ve yüzde 86 engel durumu bulunan Başdaş'a, 3 kalp damarı tıkalı olduğu için anjiyo yapılmıştır. Ayrıca bel fıtığı rahatsızlığı bulunmakta ve şeker hastalığı dolayısıyla sağ gözü hiç görmemektedir. Böbrek, kalp, şeker ve tansiyon hapları verilmemekte ya da eksik verilmektedir. Ayrıca astımı var ve tüp kullanıyor. 1 Mayıs tarihinde Mevlüde Başdaş yarım saatlik bir bilinç kaybı yaşamış, hastaneye götürülmemiştir. Başdaş'ın 5 Temmuz 2017 tarihli Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yüzde 86 engel durumunu gösteren raporu bulunmasına rağmen Çiğli Devlet Hastanesi'nde hapishanede kalabilir raporu verilmiştir. Mevlüde Baştaş'ın, infaz yasasında hasta mahpuslar için düzenleme yapılmış olduğu halde infaz erteleme talepleri reddedilmiştir."
 
BİRİ 80, DİĞERİ 60 YAŞINDA
 
Bingöl ve Başdaş'ın sağlık durumlarının gerek cezaevi koşulları, gerek yaşları ve hastalıkları, gerekse de sağlığa erişim haklarının kısıtlanmasından kaynaklı giderek ağırlaştığını vurgulayan Bilece, "Sağlığa ulaşmalarıyla ilgili tüm engeller bizzat bulundukları ve değerlendirildikleri kurumlarca şiddet uygulanması demektir. Biri 80, diğeri 60 yaşında bu denli rahatsızlıklara sahip olan mahpusların ailelerinin yanında bakımlarının yapılması, sağlıklarına erişimlerinin engellenmemesi gerekmektedir.  Sîse Bingöl ve Mevlüde Başdaş acilen serbest bırakılmalıdır" dedi.
 
Bu Türkiye'nin yaşayan herkesin tehdit altında olduğunu ve ülkenin açık bir cezaevine dönüştüğünü söyleyen HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise siyasi nedenlerle tutuklu bulunan kadınların mücadelesini devralıp, ara vermeden devam edeceklerini ifade etti.