1 Mayıs 2024 Çarşamba

Bilgisayar Mühendisleri Odası: Salgın geçene kadar uzaktan çalışılmalı

Bilgisayar Mühendisleri Odası, "Salgının yıkıcı etkisiyle karşı karşıya kalmadan iş yerlerini bir an önce mümkün olan her durumda uzaktan çalışma uygulamasına geçmeye davet ediyoruz" dedi.

TMMOB bağlı Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), Koronavirüsün (Covid-19) Türkiye'de görülmesi üzerine iş yerlerine uzaktan çalışmayı öneren bir açıklama yayınladı.

Yazılı yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Covid-19 resmi açıklamalara göre 11 Mart günü Türkiye'de ilk pozitif sonucunu verdi. Buna karşı okul tatilleri, kapalı alan buluşmalarının yasaklanması, maçların seyircisiz oynanması gibi birçok önlem alındı.

"Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak, bir salgının en kolay yayılabileceği ortamlardan biri olan işyerlerinde; Koronavirüs konusunda alınabilecek en güçlü tedbirin uzaktan çalışmanın  yaygınlaşması olduğu düşüncesindeyiz.

"Mesai saatleri dışında çıkabilecek her türlü soruna uzaktan müdahale etmesi talep edilen Bilgisayar Mühendisleri olarak teknolojinin sağladığı bu olanağın sektörümüzden başlayarak, mümkün olan her sektörde salgın tehdidi ortadan kalkana  kadar kullanılmasını talep ediyoruz.

"Okulların ve kreşlerin tatil edilmesi sonucunda; evde kalan çocuklarımız için ortaya çıkan bakım sorununun da bir nebze de olsa bu uygulamayla çözümlenebileceği kanısındayız.  

"İşçi sağlığı ve güvenliği yasalarımızca da güvence altına alınmış, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 13'üncü maddesi ile iş ortamında ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanın gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebileceği, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabileceği, çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ve diğer hakları saklı olduğu hüküm altına alınmıştır.  

"Bu noktadan hareketle salgının yıkıcı etkisiyle karşı karşıya kalmadan işyerlerini bir an önce mümkün olan her durumda uzaktan çalışma uygulamasına geçmeye davet ediyoruz."