18 Nisan 2024 Perşembe

Bilgen: Enflasyonun sebebi soğan değil AKP'dir

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Enflasyonun sorumlusunun soğan değil AKP olduğunu söyledi. Fransa'daki 'sarı yelekliler' isyanına değinen Bilgen, Türkiye'de yaşam koşullarının 10 kat daha zor olduğunu vurgulayarak iktidarın ders alması gerektiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Bilgen, Dünya Engelliler Günü'ne değinerek "Engelliler konusunda toplumsal duyarlılık, onların hangi koşullarda en insani ihtiyaçlarına erişim imkanı yakaladıkları, üretim alanına  katılıp katılmadıkları elbette siyasetin doğrudan sorumluluk alanına girer" diyerek engellilerle ilgili son derece ağır koşullarla karşı karşıya olmaktan dolayı mahcubiyetimizi, özrümüzü paylaşmamız gerekiyor" dedi.
 
Sosyal medyada paylaşılan ve partilerin Meclis'te hangi gündemde nasıl davrandığına dair yalan ve uydurma beyanların paylaşılmasına değinen Bilgen, "Bunu herhangi bir trol yapsa dersiniz ki ‘profesyonel olarak bu işten geçinenler var, bunu yapıyorlar'. Ama partilerinde önemli konumda olan isimler, milletvekilleri siyasi partilerin performansıyla ilgili bu kadar gerçeklikten uzak bilgiler paylaşıyorsa siyasetçilerin önce kendi tarzıyla, kendi performanslarıyla yüzleşmeleri gerekiyor" diye belirtti.
 
ETKİN MUHALEFET SORUNU VAR
 
"Bazı İyi Partililer için işler iyi gitmiyor olabilir ya da bazı milletvekilleri adaylık hesapları yapıyor olabilir. Ama bunu başka zeminlerde yapsınlar. Bunu parti içinde çözsünler. HDP üzerinden bir tartışma yürüterek, kendilerine alan açmayı, koltuk kapmayı, pozisyonlarını korumayı hesap ediyorlarsa bu hesap yanlış bir hesap. HDP'nin ne kadar ağır bedeller ödediğini herkes görüyor. Seçilmiş milletvekilleri cezaevinde. Seçilmiş yöneticiler, belediye başkanları her gün tutuklanıyorlar. Kendileri Meclis'e bile gelmeden yalan yanlış evraklar paylaşacaklar, HDP'yi de etkin ve ciddi muhalefet yapmamakla itham edecekler!" diyen Bilgen, muhalefetin etkin olmamasından kaynaklı AKP'nin 16 yıldır ittifakta olduğunu söyledi.
 
"Bizim açımızdan önergeyi kimin verdiği değil önergenin ne dediği, kimin yararına olduğu önemlidir" diyen Bilgen, siyasi partilerini, grup yönetimlerini ve milletvekillerini kamuoyuyla paylaştıkları bilgilerde ciddi olmaya davet ederek konuyu yarın Genel Kurul'da gündeme getireceklerini ifade etti.
 
LEYLA GÜVEN'İN EYLEMİ SİYASETİN AYIBI
 
Leyla Güven'in 26 gündür hapishanede açlık grevi yaptığına dikkat çeken Bilgen, Güven'in ülkede barışın, huzurun gerçekleşmesi için açlık grevinde olduğunu vurgulayarak "Eğer bu Meclis'in seçilmiş bir milletvekili parlamentoya gelmiş olması gerekirken bu haktan mahrum bırakılıyor ve parti yönetimleri sessizliği tercih ediyorlarsa bu, siyaset için büyük bir ayıptır" diye konuştu.
 
24. Dönem Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, MYK üyesi Mahfuz Güleryüz'ün tutuklandığını hatırlatan Bilgen, "İzmir'den Kars'a kadar HDP'nin payına gene haksız gözaltı ve tutuklamalar düştü" dedi.
 
SARI YELEKLİLER TÜRKİYE'YE DE DERS
 
"Emeklilikte Yaşa Takılanlar, aslında siyasetin vurdumduymazlığına takılanlar, hak ettikleri emekliliği elde edemeyenler tepkilerini dile getiriyorlar. Yine ücretli öğretmenler hangi sosyal güvence haklarından mahrum bırakıldıysalar, hak ettikleri hangi imkanlar kısıtlandıysa bunu kamuoyuyla paylaşıyorlar" diyen Bilgen, Fransa'daki sarı yelekliler hareketine değindi.
 
Bilgen, "Asgari ücretler, maaşlarla ve akaryakıt fiyatlarıyla ilgili küçük bir karşılaştırma yaptığınızda Fransız halkının isyan ettiği, kabul etmediği gelirler ve akaryakıt ücretleri arasındaki yaman çelişkinin tam 10 kat daha kötü olduğu koşullarda yaşıyoruz Türkiye'de. Bıçak kemiğe dayandığında insanların ekmeği için neyi göze alacağını iş bu noktaya gelmeden görmeli ve gereğini yerine getirmelidir" diye kaydetti.
 
"Dünyanın her yerinde bu küresel politikaların sadece dar grupları koruyan ve insanlığın büyük bir kesimine yoksulluğu, açlığı reva gören bu sisteme karşı tepkiler daha da büyüyecek. Dolayısıyla önümüzdeki bütçe görüşmeleri sadece rakamlardan ibaret olmayacak. Bu ülkede de ülke ekonomisinin ne kadar birilerine peşkeş çekilip ne kadar toplum lehine planlandığını hep birlikte tartışacağız" diyen Bilgen, gazetecilerin sorularına cevap verdi.
 
SOYLU HDP İLE UGRAŞMASIN HESAP VERSİN
 
İçişleri Bakanı Soylu'nun, Ağrı'da kayyum atanan belediyelerle ilgili "filmi başa sarmayın, onlar belediyeleri Kandil'e bağlamak istediler" sözlerinin sorulduğu Bilgen, "Seçim dönemindeyiz adaylık yarışı, taht kavgaları, veliaht planlamaları var. Kendi işiyle ilgili hesap vermesi gerekenler, HDP üzerinden siyaset yapmayı tercih ediyorlar. Ağrı halkı da, kayyum atanan diğer şehirlerdeki insanlar da kendi iradelerine sahip çıkmayı demokrasiye sahip çıkmanın olmazsa olmazı olarak görüyorlar. Belki de bedelini ödedikleri, hak ettikleri en büyük kazanım olarak görüyorlar" dedi.
 
ENFLASYONUN SORUMLUSU SOĞAN MI AKP Mİ?
 
Enflasyon rakamlarına ilişkin ise Bilgen şöyle dedi: "Rakamlar hem üretici fiyat endeksinde hem tüketici fiyat endeksinde; birinde 40'a yakın diğerinde 20'nin üzerinde. Bir puan, yarım puan aşağı inince bayram yapmak ülke ekonomisinden habersiz olmaktır. 40'tan 38 buçuğa indiğinde bunu zafer olarak takdim ederseniz dönüp sorarlar; 12'den 40'a çıktığında bu ülkeyi kim yönetiyordu? Bunun tek sorumlusu soğan mı yoksa dış güçler mi, yoksa bu ekonomik politikalarda 16 yıldır ısrar edenler mi?"