6 Mayıs 2024 Pazartesi

Beyaz Yürüyüş Kocaeli'de

TTB'nin Beyaz Yürüyüş'ü Kocaeli'ye ulaştı. Burada yapılan açıklamada, kamu sağlık hizmetinin 'şirketleştirilmiş' şehir hastanelerine bırakıldığı ve  özel hastanelerin kamunun olanaklarıyla tekeller haline getirildiğinin altı çizildi.

Türk Tabipler Birliği (TTB)'in çağrısıyla Beyaz Yürüyüş'e başlayan hekimler Kocaeli Derince Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Basın metnini TTB Kocaeli başkanı Ömer Ardaman okudu. Neoliberal politikaların sağlıkta çöküşü getirdiğine dikkat çeken Ardaman, "Sağlıkta Dönüşüm Projesi hekimler ve tüm sağlık çalışanlarını olanca acımasızlığı ile tüketerek olumsuzluklarını toplumun kılcal damarlarına dek yaydı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin terk edildiği, sağlık hizmetlerinde basamaklandırmanın kaldırıldığı, kışkırtılmış sağlık talebi üzerine kurulan sistem toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini derinden sarstı" dedi.

FİNCANCI: TALEPLERİMİZ TÜM TOPLUMUN TALEPLERİDİR
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise sağlıkta çöküş projeleri başlamadan önce sağlık bütçesinin yüzde yetmişinden fazlasının sağlık emekçilerine ayrıldığını ancak 2022 bütçesinde bu oranın yüzde otuzlara düştüğünün altını çizdi. Fincancı, "Emeğimizin karşılığını vermiyorlar, vermeyecekler bizler yaşamdan yana bir mücadelede her gün yüzlerce insanı yitirmek istemiyoruz. Beş dakikaya sığmayan sağlık hizmetiyle karşı karşıya kalan ve aynı hastanın 252 kez hastanelere başvurmak zorunda kalmasına karşı mücadele ediyoruz. Hastalarımızın nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için mücadele ediyoruz. Bizim taleplerimiz sadece sağlık emekçilerinin, hekimlerin değil tüm toplumun talepleridir" ifadelerini kullandı.

PEHLİVAN: DAYATMALARI KABUL ETMİYORUZ
Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Recep Pehlivan ise şu ifadeleri kullandı: "Gazetelerde ve televizyonlarda 'sağlıkta çağ atladığımız' haberleri dönerken, kasım ayının bu soğuk günlerinde sadece 'temel haklarımız' için yine meydanlardayız. Sistematik ve planlı bir şekilde elimizden alınmaya çalışılan haklarımız yerine, yapanların dahi ne olduğu konusunda bir fikirlerinin olmadığı dengesiz iş yükleriyle karşı karşıya bırakıldık. Günü kurtarmaya yönelik hamleler yerine bu coğrafyanın hak ettiği hizmet anlayışı taleplerimiz ise hep cevapsız kaldı. Emeklerimizin hiçe sayıldığı ortamda yapılan dayatmaları kabul etmiyoruz."

Beyaz Yürüyüş 25 Kasım'da Bursa'da, 26 Kasım'da Eskişehir'de yürüyüşün sonunda ise 27 Kasım' da Ankara'da gerçekleştirilecek olan Beyaz Forum ile son bulacak.