20 Nisan 2024 Cumartesi

'Beyaz Tülbentli' anneler iftar yemeğinde buluştu

HDP İstanbul İl Örgütü, açlık grevlerinin zaferle sona ermesinin ardından hapishanelerin önünde, sokaklarda direnen "Beyaz Tülbentli" annelerle iftar yemeğinde buluştu.
Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri döneminde hapishaneler önünde 'Nöbet Eylemi' gerçekleştiren Beyaz Tülbentli Anneler ile Okmeydanı'nda bulunan Salon Labella'da düzenledikleri iftar yemeğinde bir araya geldi. 
 
İftarda annelere HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Rojava şehidi Aziz Güler'in babası Mehmet Güler, Cumartesi Anneleri'nden Hanife Yıldız'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
 
İftarın yapıldığı salonda program öncesi sık sık, "Biji berxwedana zindana" sloganları atıldı. Saygı duruşunun ardından, açılış konuşmasını HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir yaptı. 
 
'TECRİD TAMAMEN KALKMADI'
 
Demir, açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin sonucu olarak mutlak tecridin kırıldığını ancak tecridin tamamen kalkmadığının altını çizdi. Demir, "Açlık grevi direnişçilerinin sesinin dışarıya taşıyan beyaz tülbentli annelerin direnişini selamlıyorum. Mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir" dedi.
 
Açlık grevi eylemlerinin sürdüğü günlerde çeşitli hapishanelerde yaşamlarını feda eden tutsakalara minnet borçlu olduklarını belirten Demir, yıllardır mücadele eden Cumartesi Annelerine de teşekkür etti, "Annelerin mücadelesi onlarla başladı" diye kaydetti.
 
'ANNELERDE KORKU YOKTUR'
 
Demir’in ardından Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bulunan açlık grevi direnişçisi Newroz Bozkurt’un annesi Sultan Bozkurt söz aldı. Bozkurt, açlık grevi eylemlerinin haklı talepler doğrultusunda başladığını, kazanımla sonuçlandığını belirtti ve bundan sonrada bu taleplerin takipçisi olacaklarını söyledi. Bozkurt, şunları söyledi:  "Tecridi kırmak için direndik. Çünkü biz annelerde korku, yasak yoktur. Gebze Cezaevi önünde 6 anneyle eyleme başladık ama binlerce olduk. 47 gün boyunca baskılara rağmen direndik."
 
'DİRENİŞ DEMOKRASİ TARİHİNE BÜYÜK BİR İZ BIRAKTI'
 
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin devam ettiği günlerde kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkürlerini iletti. Temelli, "Bir adım atıldı ama bu yeterli değil. Tüm yoldaşlarımızla beraber demokrasi mücadelemizi büyütmeye ihtiyacımız var. Yemek pişirmeye bile utandığımız günleri geride bıraktık çok büyük çok anlamlı bir mücadeleydi bu mücadele. Türkiye demokrasi tarihine büyük bir iz bıraktı ilerleyen günlerde göreceksiniz bunun yankıları hem Ortadoğu’da hem de Türkiye’de yankısını bulacaktır" diye konuştu.
 
'BARIŞ VE DEMOKRASİNİN SESİ HALKLARLA BULUŞTU'
 
"Biz her Ramazan’da olduğu gibi bu Ramazan’da da Ortadoğu halklarına barış ve huzur getirmesini diledik" diyen Temelli, şöyle devam etti: "Tecridin kırılması barış için önemli bir adımdı. Barış ve demokrasinin sesi, sayın Öcalan’ın sesi yine halklarla buluştu. Demokratik müzakere demokratik siyaset için önemli mesajlar taşıyordu. Sandıktan çıkacak sonuçtan çok, sandığa gidiş ve sonrası demokratik siyaset için daha önemlidir. Biz HDP olarak tüm ezilenlerin, tüm mazlumların sesi olmaya devam edeceğiz."