12 Mayıs 2024 Pazar

Beyaz Forum Sonuç Raporu yayımlandı: Bu daha başlangıç mücadeleye devam

Beyaz Yürüyüşü, Beyaz Forumla sonlandıran TTB sonuç bildirgesi yayımladı. Sağlık emekçilerinin sorunlarının hatırlatıldığı raporda, mücadelenin süreceği vurgulandı. 

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) "Emek Bizim, Söz Bizim" başlıklı mücadele programı kapsamında 23 Kasım 2021 günü İstanbul'dan başlayan Beyaz Yürüyüş; Kocaeli, Bursa ve Eskişehir'de devam etmiş, 27 Kasım 2021 günü de Ankara'da Beyaz Forum ile noktalanmıştı.

Hekimlerden, sağlık emekçilerinden, tıp öğrencilerinden, kurum temsilcilerinden ve milletvekillerinden oluşan onlarca kişinin söz aldığı üç saatlik forumda; sağlık alanındaki birçok sorun ifade edilmiş, çözüm önerileri sunulmuş, birlikte yürütülecek bir mücadele ile özlük ve sağlık hakkının kazanılabileceği vurgulanmıştı.

TTB, Beyaz Forum'da dile getirilen talep ve öneriler ile çözüm için üstlenilmesi gereken sorumlulukları da içeren bir sonuç raporu hazırladı. Tüm sağlık emekçileri için insanca yaşayacak emekliliğe yansıyan temel ücret gerektiği belirtilen raporda, sağlıkta performans sisteminin etik ilkelere karşı olduğu ve bu nedenle kaldırılması gerektiği belirtildi. Ek ödemelerin hekim maaşlarının önüne geçmemeli, toplam ücretin yüzde 15'inden fazla olmaması gerektiği kaydedildi. 

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca çalışma sürelerinin olması gerektiği söyleyen raporda, Covid-19'un meslek hastalığı sayılması gerektiğinin altı çizildi. Mesleğe, sağlığa ve geleceğe sahip çıkmak için toplum ve sağlık emekçilerinin birlikte mücadeleden başka şansı olmadığının altı çizilen raporda, şu ifadeler yer aldı: "Halkla birlikte yürütülmeyen bir mücadele başarılı olamaz. Birlikte mücadeleyi mahallelerden, iş yerlerinden, yerellerden örecek meclisler, platformlar kurmak; var olanları güçlendirmek gereklidir. Herkesin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması ve sağlık hizmetlerinin herkes için ulaşılabilir ve genel bütçeden karşılanması için mücadele TTB kadar tüm sağlık ve emek örgütlerinin de görevidir."

Hekimleri duymayan, korumayan Sağlık Bakanı'nın artık meşruluğunu yitirdiği söylenen raporda, "Hekimlerin demokrasinin tüm mekanizmalarını koruma ve işlemesini sağlamada çaba sarf etmesi de mesleğinin sorumluluğu gereğidir. Toplumun tüm kesimlerinin sağlık emekçileri, hekimlerle birlikte aktif ve eşit rol aldığı sağlık meclislerinin kurulmasının geleceğimize ve sağlığımıza sahip çıkmada önemli misyonu olacaktır. Haklılığımıza güvenmeli; hayallerimizi ve inancımızı ışıl ışıl ve diri tutmalıyız" denildi.